Friday, December 31, 2004

I don't know. Parts of myself is contradictig each other. It's like sinusoidal wave right now.

I looked everywhere. I am swinging up and down. Left and right.

Once I was Light. Once I was Dark. I was not sure who am I.

Suddenly that person came. Came and brought light to me.

I was awakened a while. As if I was in Australia. As if I was restarted at that place again.

But then I was swinging again. That person might be the one who can save me .... hopefully I have enough time for that.

Please. Stabilise......

Thursday, December 30, 2004

I dunno, it seems that I don't choose to become sad when facing problem ... but I chose to become angry instead

Wednesday, December 29, 2004

Do all the best ....
I don't want to give up!
Hari ini aku kena burn banyak CD untuk consultant yang keje kat ofis aku ni. Banyak gak data kena burn ni.
Semalam Kakashi, juunin aku buat assessment kepada kumpulan kami (ie kumpulan 7), aku, sasuke, iruka, lee dan kagame sumer nampak seronok gak bila jumpa dengan juunin kami. Semua teknik genjutsu diuji semula. Hehe, genjutsu aku still lemah :P. Nampaknya kena improve lagi la. Harapnya next assessment aku ok lagi la dari semalam.

Selamat berusaha!

Tuesday, December 28, 2004

What are the things that you are focusing on?

Yourself?
Your Family?

....or something bigger?
Kalau setakat nak jadi engineer, orang lain boleh isi tempat yang aku ada sekarang ni.

Kalau itu sahaja matlamat hidup aku, apa bezanya aku dengan muthu dan ah chong dan john dan takashi?
Sedih rasanya kerana rasa tak seronok bekerja, tapi bersyukurlah! Sekurang-kurangnya mendapat kerja. Beribu-ribu lagi yang belum diberi rezeki untuk bekerja.

Sedih rasanya kerana kehidupan di tahap seterusnya seolah-olah tidak menentu...seolah-olah kelihatan sedih dan kelam, bersyukurlah ... sekurang-kurangnya Dia sedang menaikkan taraf kita dan menghapuskan dosa kita.

Bersabarlah. Ini adalah dunia. Dia sedang mengajar kau erti dunia. Dia sedang menjaga kau dari dunia. Dia sedang memerhatikan kau membesar. Gembirakah engkau kalau kau dapati, segala apa yang kau tak dapat telah disediakan dengan ganti yang berkali-kali lebih baik di akhirat sana?

Bersemangatlah!

Monday, December 27, 2004

Hari ini juga ramai yang terkejut dengan kemunculan tsunami di pantai barat Malaysia.

Aku pun terkejut. Seorang dari flat mate aku berada di Feringhi semalam bersama famili dia.

Dia masih tak dapat dihubungi. Harapnya dia selamat.

"Katakanlah: "Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai; itu lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya."." (Bara'ah/At-Taubah: 24)

.... ada rasa lain tak bila baca ayat ni?
I met my juniors and seniors last weekend. Wow, we have not met for some time. Its more than a year I think.

I do the barbecue, while others help on their parts. I have not done this quite long. It feels like those days, when we preparing the barbecue for our juniors in Melbourne, and also during our trips. Its like reliving in it.

Well, meeting those young hearts makes you young. The get-together was not for them, but for us, as we are more recharged by our memories with them and by looking at their young and enthusiastic spirits ...... like the one we had in our younger years....

Thursday, December 23, 2004

Root Cause Analysis : eliminate failures by detecting and finding the root cause of the failure.

People always jump into conclusion - they did not find the things that cause the failure. We always did that in our life. We always blame others. We always blame what we heard and what we see.

Sesetengah wanita yang bekerja ... akan terus bekerja .... dan bekerja .... sehingga mereka tua, dan sama sekali tidak berumahtangga.

Kesian.
Wah, sunyi nya hari ini .... bos pegi meeting. Supervisor pun pegi meeting. GM cuti. Aii.... Tinggal aku dengan orang department lain.

Semalam genin dan chuunin dah mula training mereka.Bukan senang nak keluar rumah untuk training, especially masa cuti ni.

Ehe ... takla sunyi sangat. Ada gak kerani dan staff lain yang layan. Hmm, hari ni nak baca pasal reliability lagi la...

Wednesday, December 22, 2004

Ehem ehem .... bila mengenangkan apa yang diberi olehNya, rupanya sangat besar dan sangat berharga. Terima kasih atas nikmat yang Kau beri kepadaku.....

Jadikan aku dan keluargaku dari kalangan hambaMu yg bersyukur....
Ehe... this morning I felt more refreshed. Alhamdulillah. It is good to feel relaxed even hardships and turbulance is around the corner. We could not control what is happening, but we might be able to control on how we react on the things that is happening (as long He allows it).
Semalam ada kawan yang balik dari sini ke sebelah timur. Kesian dia. Harapnya dia sampai dengan selamat.
My x chuunin seems to be making lots of effort to understand his subordinate. I am impressed. Wow, it seems that the village of the wind is changing now. It is IMPROVING!

I thought only village of myst is the only one changing. It's like what hokage said to us over there. The change is on its way. Maybe the whole alliance is changing.

Ehe, it will be good for nurturing future genins. We need lots of ninjas for our future. Our enemies are strong. Their level are more than medium.

Oraaaa! Lets go!

man ... very long time have not watched the show :)
There are people who sacrificed themselves for islam. If you meet them, wow .... they are unbelievable. They are like us, look like us but different from inside.

Tuesday, December 21, 2004

The bigger the hardship ... the bigger the replacement! Remember that! .... and put a smile on it!

I know, you are envious knowing soo many people getting so many good things in their life! Well, let it be! Let it BE! Yours are on its way! He is not cruel! He is not toying with you! He is the one that knows the best to His servant! Man, I would be smiling to think that this hardship eliminating the sins that has been done before!

Ehe, it is a good thing to hear right? Smile ....
Kamal san ...

Well, the entry was lost ... Ehe, maybe it was not meant to be written here.

But ... please preservere .... just a bit more .... good things are on its way!

Kamal-san,
Second Semester 2003.
Hmm. ... banyak gak keje ni.
Apa yang paling best hari ini?
Hmmm, orang lain dah turun lunch. Aku masih di atas, membaca beberapa artikel teknikal.

Semalam baca buku sket. Pastu mengaji sket. Pastu terlelap.

Hari ni mengkatalog dokumen yang dikumpul masa pergi ke Terengganu hari tu.

Dah nak Zuhur dah. Turun solat dulu kot.

Malam ni jumpa kawan lagi.Rindu kepada masa itu, menaiki bas dari bus loop ke Huntingdale station dan menaiki MET train dari Huntingdale ke Melbourne Central.
Kekadang, bila kubaca kembali ikomik, hatiku begitu sayu, begitu tersentuh ....

... sememangnya segala yang hebat itu adalah dari Dia!

... Aku ingin menemui diriku pada masa itu. Aku ingin menemuinya sekali lagi. Aku ingin mendapatkan nasihat darinya. Tapi, aku tak akan menemuinya kerana dia adalah seseorang yang telah wujud pada masa lalu.

Kamal san, bagaimana aku boleh bertemu denganmu semula?

Monday, December 20, 2004

The heart hurts for three months now. I am not giving up. The rain will stop. Someday it will stop. I must be more patient.

But, it is very painful just to maintain yourself.
Should we keep him?

I am not sure. He is weak now.He even could not face the tribulations alone.

But he was strong!He has the potential.

Potential?We have many others to take care of.And they are much better than him.

We just wait and see.We might still can make use of him.

It does not look right.I think there is a better way.

Better way?Like I said,it seems that he is getting weaker and weaker.He will end up like others.

No.

Well,if you really wanted to save him,do it!

....

Let wait and see.If he fails,we will lost one of our so-called poetentials.Well,we have more others to replace him.
Half of me is lost.

Saturday, December 18, 2004

Today one of my juniors married. Sorry, I could not come. Gomen ne.

Friday, December 17, 2004

Dalam syarikat ini, bersedialah untuk berjauhan dari anak dan isteri ....

Itu yang aku lihat pada supervisor dan SM aku (dan juga beberapa orang lain yang join projek ni). Memang kesian. Mereka dah lebih dua minggu tak balik rumah. Semalam baru dapat balik. Memang kesian.
Betul kata Rasul : "Jangan tengok orang yang dapat lebih dari kamu, tapi pandang orang yang lebih rendah/kurang bernasib baik dari kamu" (atau seumpama kata tersebut, sila betulkan kalau silap).

Setiap kali kita tahu orang mendapat benda lagi baik, akan ada rasa tak puas hati. Kekadang hati begitu sakit ... kekadang hati terluka.

Sebab itulah, pandanglah kepada yang nasibnya lebih teruk dari kita. Dengan itu, kita menghargai dan mensyukuri apa yang telah diberikan olehNya.

Manusia berkefahaman mengubah dirinya.

Namun, tanpa hidayah, kefahaman yang ada akan tinggal kefahaman.

Oleh itu, selalulah doa ... supaya masih diberi hidayah sehingga akhir hayat.....


Beberapa hari yang lalu begitu banyak benda yang berlaku.

Sabtu lepas junior aku kahwin (actually hari jumaat malam tu dah akad nikah). Sorang lagi dah bina rumah.
Ahad lepas aku pegi gathering raya student australia. Actually gathering student dan x-student. Ramai gak yang datang. Dapatlah berjumpa dengan al-emann dan aish dan juga junior yang baru jek kahwin. Wah, baru kenduri semalam, hari ini sudah pergi program. Ehe, idea untuk komik ni :)

Ahad malam, aku naik bas ke Kertih, sebab pagi esoknya aku kena ikut senior manager aku untuk projek yang dia sedang buat kat sana. Aku terlajak ke dungun malam tu. Patut berhenti kat Awana jek.
Isnin pagi, aku dapati kereta dan teksi tak boleh pergi ke kertih sebab air sudah naik kat air hitam dan kg nyior.

Aku rasa cam hopeless jek. Camne nak pegi kertih ni? Aku tawakkal jek. Aku nampak bas harian (HIMDA) lalu depan dungun (kat kawasan hospital). So aku naik je la bas harian tu. Wah, pertama kali aku naik bas lalu atas air paras lutut. Masa tu ingat lagi, ada kancil daring gila, dia ikut belakang bas, tapi akhirnya tersangkut juga di tengah jalan. Kesian.

Isnin sampai semalam(Khamis), aku ikut SM dan geng buat projek ni. Interview orang2 kat sana untuk cari maklumat utk projek ni. Setiap malam pula, meeting sampai kol 12 malam. Tak ada masa nak jalan2 kat sekitar Awana yang cantik tu. Lama aku tak mandi air laut. Mungkin lain kali kot.

Petang semalam naik kereta dengan SM dan supervisor. Dari Kertih ke KL. Rasa cam pergi trip kat aussie lak.

Hari ni keje kat KL semula. Gila penat. Bos aku pun penat. Tengah hari ni dia off nampaknya. Orang lain cuti ari ni.

Tuesday, December 07, 2004

Satu lagi formula ditemui. Formula untuk masih selamat di jalan ini : DOA. Ya, berdoa.

Aku amat bersyukur, di saat emosi dan jiwa ini di bawah tekanan dan kekecewaan, sebahagian kecil dari diriku terus menerus berdoa, supaya diselamatkan dari keadaan. Ia memakan sedikit masa, kerana barangkali Dia ingin menguatkan bahagian jiwa yang masih lembut.

Semoga aku masih dijaga sehingga ke akhir hayat ini.
Tadi terjumpa dengan bos (bakal) tempat kerja baru aku. Teringat aku masa mula terjumpa dengan dia pada suatu petang, selepas balik dari solat Jumaat. Masa tu aku ingat lagi, dia begitu excited bila tau aku seorang graduan elektrik. Selalunya jarang seorang general manager untuk jadi berminat pada seorang staff yang masih lagi picisan.

Selepas itu, rupanya ... menjadi cerita ... yang mana aku akhirnya akan ke suatu tempat baru yang aku sendiri tidak sangka...

"Kamal .. I am very glad you are coming. Just take your time"

Hmmm, ni suatu petanda baik kah? Aku berserah sahaja kepadaNya, sebab Dia lebih mengetahui apa yang lebih baik untuk hambaNya ini.

Monday, December 06, 2004

Hmmm ... kesusahan itu disertai dengan kesenangan. Itu janji Dia. Yakinlah dengan janjiNya, kerana Dia tak akan memungkiri janjiNya!
Sejak aku di foundation sehingga sekarang, aku dapati manusia di negara ini kebanyakannya tidak jaga solatnya, terutamanya solat subuh. Semasa di bangku sekolah aku sangka tak ramai atau tak ada sangat orang yang tak jaga solat. Rupanya realitinya berlainan sekali. Terutamanya bila negara ini mengiklankan iklan islam versi maju (tapi guna service pack barat).

Setiap kali aku menyewa, atau tinggal di luar, aku dapati akan ada orang yang lewat atau tinggal solat subuh. Ada orang yang lewat atau tinggal solat maghrib. Mereka begitu selesa dan amat relaks dengan perbuatan itu. Adakah mereka boleh menjawab bila bertemu dengan tuhan nanti?

Kasihan.

Nampaknya kegemilangan islam yang diidamkan sangat jauh masanya.
Bingkisan surat dari seorang rakan.....

"Kau yang pernah kukenali dulu adalah seorang yang tabah dan cekal. Yakin dan kuat pegangan. Berkebolehan dan berkemampuan. Tenang dan sabar. Menjadikan kau seorang yang sangat istimewa dan menjadi inspirasi buat ramai adik-adikmu. Lantas kau dapat menangani masalah dan rintangan dengan baik. Bukan setakat itu, kau turut membantu insan-insan lain menyelesaikan masalah dan kesusahan mereka. Dan aku mengharapkan kau masih lagi seperti yang kukenali dulu. Matang dan tenang menghadapi kesulitan. Melihat rintangan bukan sebagai risiko, tetapi sebagai peluang. Mentafsir keseorangan bukan sebagai terpinggir, tetapi sebagai berdikari. Menterjemah peristiwa-peristiwa yang kau hadapi dengan warna-warna yang ceria dan menggembirakan."

..... ehe, saya masih di sini. Kuatkan semangat!

Sunday, December 05, 2004

Don't you feel sad when one of your known comrade gone? I mean ... we lost contact from him, where we don't know what happened to him and was he still with this path? or he has joined the path that simple people took ... to sleep again after waking up.

I was there almost becoming that ... I felt that no one care if we gone and become one of people that sleeps.

Alhamdulillah, I was rescued. Thank you Allah for saving me.
Hari ini aku ke bandar besar bersama adik dan sepupu. Teman aku pun datang bersama adiknya. Kami beli barang yang penting. Ehe, lepas tu pergi ke kedai buku. Lepas beberapa ketika teman aku balik bersama adiknya.

Aku dan adik serta sepupu jalan lagi. Ni first time sepupu aku jalan kat bandar besar ni. So, kasi peluang kat dia jalan-jalan. Lepas tu balik ke rumah naik bas. Esok ada kenduri.

Friday, December 03, 2004

My supervisor (the one I always talked about) is also have the same feeling. He has experienced much worst from what I have. Well, it seems that there are lots of people unsatisfied, badly treated and pressurised by the lovely group.

If they did not notice this situation (or ignoring it), sooner or later it will cripple. Cripple? Hehe ... it seems impossible, but ... anything can happen tomorrow, right?
Even the future seems to be bleak, uncertain ... just do the best at present, and don't give up. Well, in japanese drama/anime, these kind of situation always happen.

Just don'r give up!

Thursday, December 02, 2004

Semalam dan sebelum semalam, aku bertemu dua keping lagi serpihan diriku. Sedikit demi sedikit aku rasa tenang kembali. Sebelum semalam aku berjalan menziarahi seorang rakan. Aku pergi bersama tiga orang kawan. Kami menaiki kereta menuju ke sana. Aku berpeluh-peluh berlari dari stesen kereta api menuju ke kereta mereka, ketika mereka mengambilku. Perjalanan dalam kereta seperti perjalanan yang pernah dirasakan sebelum ini. Teringat ketika aku bersama kawan di Princes Highway. Suasana malam disinari lampu jalan.

Semalam pula seorang genin/junior ditelefon olehku. Aku mendengar cerita darinya ... masalah yang diluahkan olehnya. Terasa sama suatu ketika dahulu, ketika dia bercerita di saat itu.

Segala puji bagiNya. Dia masih menunjukkan jalan.

Kasihan bagi mereka yang sudah tersesat, setelah diberi petunjuk di sepanjang jalan!
Previous years, if you work in any Electric Power company, and you are an electrical engineer ... then you will be the first class citizen in the company, followed by mechanical and civil. The lowest class? Guess what.... its the process/chemical engineers!

Well, it is opposite in the place I am now. We are the lowest here ...

...but what the heck! Lowest class? First class? Allah will not ask that when you see Him in the afterlife!
Previous years, if you work in any Electric Power company, and you are an electrical engineer ... then you will be the first class citizen in the company, followed by mechanical and civil. The lowest class? Guess what.... its the process/chemical engineers!

Well, it is opposite in the place I am now. We are the lowest here ...

...but what the heck! Lowest class? First class? Allah will not ask that when you see Him in the afterlife!

Tuesday, November 30, 2004

Kat tempat lain ada vacancy untuk orang macam aku. Oh, baru aku tau. Nampaknya bahagian sumber manusia sengaja tak kasi tau. Macam ada peluang. Aku tanya la kat bos level biasa. Dia pun tak boleh buat apa-apa. Rupanya selama ini semua telah ditentukan oleh 'mereka'. Mereka nak semua ini nampak seperti atas kerelaan diri ini. Aku diletak dalam keadaan aku tiada pilihan. Begitu licik sekali. Tak kusangka sebegini.

Namun hakikatnya Dia punya perancangan. Aku tak tahu apa yang ada di hadapan. Aku hanya mampu berserah kepada ketentuan. Kerana, 'sesiapa yang bertawakkal kepadaNya, Dia akan mencukupkan baginya'.

Pasti ada hikmahnya. Pasti ada hikmahnya.

Monday, November 29, 2004

Aku tak perasan suatu benda yang sangat besar....suatu benda yang aku terlepas pandang....suatu benda yang sangat, sangat aku tak perasan....

...iaitu,kawan-kawanku yang memerhatikan aku.Benar,walaupun dah tak dapat berjumpa(atau belum dapat berjumpa),namun kelihatan kerisauan pada mereka,setelah membaca kehidupanku di warkah blog ini....

Terima kasih atas sokongan yang diberikan.Aku telah kehilangan banyak benda,namun kalian membantuku menemuinya semula.Terima kasih.

Semoga serpihan-serpihan diriku dapat dicantum semula.
Tadi ziarah seorang lagi kawan lama. Dia antara orang yang aku selalu berjalan sejak aku balik ke sini tahun ini. Lama gak tak jumpa dia. Dia kata aku makin sihat.

Hmmm, memang aku makin sihat. Sebab aku kurang bersenam. Atau sebab aku kurang aktif bergerak. Nampaknya, aku kena aktif bergerak semula.

Tapi, kat sini aku mudah utk dapatkan makanan, tak seperti dahulu... aku terpaksa makan pasta di pagi hari, pasta di tengah hari (kekadang coklat bar sahaja), tapi sekarang nasi lemak di pagi hari, nasi berlauk di tengah hari .... manakan tak sihat. ...

Ehe, nampaknya kena kurangkan sikit jisim badan ni.
OK. Bersemangatlah!
Aku menemui serpihanku yang kedua. Dari email seorang sahabat. Setiap kali teringat akan dia ... aku akan tersenyum.

Dia adalah lelaki yang amat hensem yang aku jumpa. Pernah aku kata "Kalau aku ni perempuan, aku pun terpikat dengan dia".

E-mail yang begitu menyentuh hati. Malah menyapa diriku yang sedang terbaring kesakitan di tengah jalan. Aku mesti meneruskan pengembaraanku untuk mencari serpihan2 diriku yang bertebaran ke serata alam.

Kalau boleh aku ingin lagi bertemu dengan dia.
Yeaaaarghhhhhh!
Well, how bad the day is, it will end anyway. It will be replaced by tomorrow, given that you are still alive...
Today my office is having a raya get together with all staff. I thought everybody would wear Raya attire : baju melayu and samping or equivalent. Well, it did not happen that way. Only me and the event leader wore baju melayu. Others, including big boss did only wear western office attire. Well, it's for the 'sake of the company'.

Man, this made me 'love' the company more :)
Today my office is having a raya get together with all staff. I thought everybody would wear Raya attire : baju melayu and samping or equivalent. Well, it did not happen that way. Only me and the event leader wore baju melayu. Others, including big boss did only wear western office attire. Well, it's for the 'sake of the company'.

Man, this made me 'love' the company more :)
Semalam aku bertemu serpihan diriku yang pertama. Aku bertemu dengan junior aku yang sekian lama tak bertemu. Sebaik sahaja berjumpa di flat itu, kulihat wajahnya masih sama. Semangatnya juga masih sama.....

Kami ke negeri sembilan, untuk menghadiri kenduri adik kepada senior kami. Seronok juga dapat jumpa seorang dua senior lama. Sempat berbual sambil makan.

Lepas tu hantar adik junior ni balik ke rumah dia. Ehe, rasa macam bertrip last year. Tapi kali ni aku taktau la, mungkin tak dapat jalan2 macam dulu. Aku dah terikat dengan 'syarikat yang amat disayangi semua'.

Saturday, November 27, 2004

Today I have something to do with my family! Ehe, it might be a bit tiring but I hope everybody will be happy.

Tomorrow would be birthday of one of my cousin. Hmmm, I have some other things to do as well.

Friday, November 26, 2004

WAAAAAAH! Gila, tadi tiba2 dapat keje besar dari Manager lain!

Kena lukis diagram lak!
Tadi aku ke masjid jamek. Nak jumpa kawan. Masa tu tunggu kat depan stesen putra. Tengok air sungai depan stesen tu. Kotornya. Tapi tiba-tiba plop! plop! bunyi benda kat dalam sungai tu. Aku tengok la.

Ada .... IKAN! Rupanya dalam sungai kat depan stesen putra dan star tu ada ikan! Maha suci tuhan, ada jugak ikan boleh hidup dalam air camtu!
Setiap perkara ada harganya. Itu yang dipelajari dari hidup ini. Untuk mendapatkan sesuatu, kita kena sanggup untuk mengorbankan sesuatu. To gain some is to lose some.

Ada cerita yang aku dengar. Seorang yang menjadi consultant. Gajinya AUD20,000 sebulan. Namun, dia kata dia tak tahu apa yang terjadi kepada keluarganya. Dia tak tahu isteri dan anak-anaknya sedang buat apa. Sungguh kasihan.

Untuk mendapatkan teman hidup pun harganya mahal. Kita akan dapat kebahagiaan yang tak didapati semasa kita masih single. Tapi kekompleksan/kerumitan hidup akan bertambah. Ketika itu tanggungjawab bertambah. Cara berfikir pun lebih rumit. Tapi, itulah antara harga yang perlu dibayar.

Untuk menjadi orang biasa pun ada harganya. Kita akan berada di zon selamat : kita dekat dengan orang yang kita sayang, kita tak perlu risau pasal orang lain, kita tak perlu susah payah mengorbankan harta dan tenaga demi orang lain. Kita hanya perlu mementingkan diri kita sahaja. Apakah harga yang perlu kita bayar? Hmmm, kita tak tahu sebanyak mana, cuma yang pasti kita akan bayar bila kita sudah mati. Kita akan melihat kawan-kawan yang telah berkorban di dunia bersuka ria ketika itu.....

Sememangnya, anda perlu bayar apa yang anda nak dapat.....
Brotherhood atau persaudaraan : perkara yang amat penting bagi orang yang bekerja di jalan ini. Aku dulu ada tertanya, sebesar mana kepentingannya. Rupanya ia amat besar. Brotherhood mengikat hati-hati manusia bersama. Mengapa perlu bersama? Kerana kalau tidak bersama, kalau tidak sehati sejiwa, maka apa gunanya pasukan yang ada! Tanpa kebersamaan lebih baik semua orang bertindak mengikut haluan sendiri!

Akan tetapi ada yang mengambil ringan persaudaraan ini. Ada yang menganggap, sesiapa yang pernah membantu dan terlibat, tidak perlu dirapatkan sangat. Ada yang menganggap semua orang mempunyai peribadi yang serupa. Adakah begitu? Adakah semua orang jenis serius ? Adakah tiada orang yang jenis bersahaja? Adakah tiada orang yang jenis suka berjenaka? Adakah tiada orang yang jenis selamba dan bersahaja? Adakah saudara kita menghadapi masalah? Adakah ibu bapa dia tidak sihat? Adakah dia menghadapi masalah untuk mencari tempat tinggal? Adakah dia rasa tidak puas hati dengan saudaranya yang lain?

Begitu banyak persoalan. Adakah kita mampu untuk menjaga persaudaraan atau brotherhood dengan saudara seislam kita? Begitu sukar bukan? Nampaknya lebih mudah bagi kita untuk membiarkan saudara kita keseorangan dan dibaham oleh serigala yang sedang menantinya di hadapan!

Kalau begitu, ucapkanlah selamat tinggal kepada dia ... sebelum dia dimakan!

Thursday, November 25, 2004

Why we are being opressed? Is it because our enemies are too strong? OR we are too WEAK?

Wednesday, November 24, 2004

I got my confirmation letter just now. Finally I am a confirmed staff!
Man, I will be extracting information and taking whatever I can take before I leave. I want to fully utilise my stay here while I can.

Like my supervisor said : "Make the best of what you have"
I got a friend who was transferred to Tawau, Sabah. He was also from here, but from different division. Reading the chat log between us, I smiled. It is not me alone were being given this kind of fate. There are people who have similar bad experience, might be worse....

Ehe ... I thought I was the only one to be like this .....

May today better than yesterday!

Tuesday, November 23, 2004

Man, less and lesser tasks are given, because they wanted me to go away. Well, I need to utilise the final days in this office to extract as much info. .... before I am dumped out.
Today I sent my sister back to Medan. Alhamdulillah, everything seems to go well. We ate together with the whole family last night.

Monday, November 22, 2004

The policy of the company : "You Take it or You RESIGN!" ....

Pretty cruel ... but who cares? Do they care!??

Anyway, people are loving this company.....
Everyday people work very hard to get money. Before ... I don't think people would sacrifice their lives because of money, but now you understand why ..

Even threre are people who wreck their family just for the sake of the company.

I do not want to be like that. Please protect me. Amiin.
I might be going to Sarawak next week. The adventure starts again. I hope the adventure is not that long. I hope. Just to ease myself.

Anyway, there are lots of things will happen here in KL later this month and early January. I do not know what to do. Just rely on Him.
Hmm ... kuatkan semangat diri ini! Kita tahu sama ada kita kuat atau lemah, hanya ketika kita diuji!

Yosh! Ganbatte ne!
Semalam hari yang bersejarah juga buat aku. Adik-adik dan parent dan juga sedara aku pergi ke rumah dia. Wah, tak sangka banyak sedara aku dikenali oleh keluarga dia.

Hmm, di sebalik kesukaran di masa depan, nampaknya ada kesenangan di sebaliknya. Tapi aku still kena bersabar dengan apa yang akan berlaku.
Like in the drama or movie, there will be times when you are facing things that you don't like. There are times that you face hardships and failure. There are times that you are so unhappy in your life.

Well, its a part of ups and downs in life. Nothing is better than what is happening right now.

Saturday, November 20, 2004

The feeling with everybody around. When can feel this again?
Tomorrow would be a big day. Today mum and sis buying lots of stuff. They went to find bauhulu, fruits and some gifts. Know what, we will be visiting an important person tomorrow. Ehe, this is finally initiated by my folks.

... thank you everybody for your prayers :)

Yesterday the traffic was not heavy. It took only 2 hours to go to Temerloh. Maybe people still not return to KL yet.

Well well, I hope tomorrow would be fine ...

Thursday, November 18, 2004

After one year I think I have changed. I think I have lost the war. I thought I could win the battle. Now I think everything is different. The way I view things has changed. A bit more or less. I have lost most of my strength. My heart is still shattered in pieces.

I have a friend who lost himself last year. He was lucky. He found himself back.

Not my case. I did not just lose it, I destroyed it. Heh, the tribulations and tests ... It seems that I failed most of them. Slowly I tried to recover, but it seems it is failing.

At those times, I am hoping to have the same feeling when I was a student. But no more. The situation was not like before. I think it is me who is making it like this. I am the one who felt that friends are not helping much. I am the one who is creating distance from them. I am the one who choose all of those.

I am the one who made myself so weak. I am the one who wanted to sleep again. I am the one who gave up when all the plan failed.

Man, I screwed up myself. Some part of me still there, having the dreams that was felt in 2003. The dream of changing this world. The dream of 600 years. He is still taking care of me.
But now I need to work it out. I need to find those pieces of myself that I destroyed. I need to recreate myself. I must fight back!

Yesterday was history. Tomorrow is unknown. I only have today. Like those japanese people said : "Live your life to its fullest!". Like our prophet said "If you got a seed in your hand, and tomorrow is the end of the world, JUST PLANT IT!".

The war has not ended yet.

Ok. Kamal, please .... Don't give up yet.

Wednesday, November 17, 2004

I dunno, I am writing out of what is in my mind.

Last night I came back to KL. Well, the traffic is not that bad. There are not really many cars around. Maybe people are still having their holiday. Me? I am going to work as I am reserving the holiday for something big later this year and also next year.

Not many people at the flat as well. Hmm .. a bit quiet over here.

It was enjoyable Raya. Not as cheerful as before, but still enjoyable. I met my cousins in Terengganu. He's taking electrical/wireman's diploma(something like that). He told his experience learning and working. It seems electricians also have good future, it is just how would we utilise it. I am working with an oil and gas company, so I do not see much on how electricians can do. Process and chemical engineers are the ones who are blessed in this kind of company. Not us.

I met almost all of my relatives, including my cousin who recently married. Well, he and his wife are fine. Looked happy as well.

Oh, me and my family also celeberated raya in Pahang, and met my mum's relatives. Imagine, only having one day in Pahang and one day in Terengganu. It's the shortest raya celeberation. Well, I could not imagine when I am married later :)

Sunday, November 14, 2004

After a year, I have been learning about life. Yes. Life is hard. Life is not as beautiful. I learned about it the hard way.

Aku ingat lagi ... aku sangka mudah untuk membina tangga, rupanya begitu sukar, dengan berbagai2 benda yang perlu dibuat untuk mengambil hati.

Pastu aku dapati bukan mudah untuk orang lain membantu kita tatkala kita hadapi kesukaran hidup ini. Anehnya seolah-olah hanya keluarga aku yang memahami aku, dan seolah-olah mereka yang selalu memberi bantuan kepadaku. Aku ingat lagi, terutamanya ketika aku rasa amat kecewa bila mencari tempat tinggal pada hari aku nak mula bekerja.

Dan, kekadang keindahan yang dirasakan boleh ditarik bila-bila masa. Kita rasa seronok dengan keadaan kita, tiba-tiba sahaja keadaan bertukar kepada keadaan yang dahsyat luarbiasa! Inilah kuasa Dia.

Aku dapati, sehebat mana pengorbanan kita kepada majikan, yang untung hanyalah majikan. Kita? Kita tak akan dapat apa-apa. Kalau ada, hanya sedikit semata. Ini mengajarku ... hanya satu pengorbanan sahaja yang akan mendapat penghargaan ....

Dan aku sedar siapa aku, sejauh mana keikhlasan aku, dan apa tujuan aku sebenarnya ... setelah diuji sebegini.
Hari ni ziarah sedara. Jumpa tok, mak sedara dan sepupu2 aku yang ramai. Anak2 buah pun ramai.

Wah, ni masa aku sorang lagi. Nanti bila dah kawin lagi ramai la sedara yang kena ziarah masa raya. Hmmm...

Malam ni nak ke Terengganu lak. Jumpa sedara mara sebelah ayah. Wah, mengembara lagi.
Di sini ingin aku memohon jutaan maaf kepada sesiapa yang aku buat salah dan silap secara sengaja atau tidak. Maafkan daku.

Friday, November 12, 2004

Begitu banyak yang berlaku tahun ini. Sedar tak sedar dah lebih setengah tahun bekerja. Setahun lalu aku masih student lagi. Sedar tak sedar aku mula melalui fasa-fasa kehidupan seterusnya.

Wah, barangkali fasa seterusnya ialah ...
Hari raya hampir menjelang. Orang makin gembira menantikan ketibaan hari raya. Semua macam tu. Aku pun agaknya.

Tapi adakah aku rasa sedih sekarang ni? Dah tinggal betul2 beberapa hari je, tak sampai seminggu, Ramadhan akan pergi....

Adakah aku akan dapat berjumpa dengan dia lagi....?

Thursday, November 11, 2004

Hmm ... makin ramai orang balik. Maklumla, cuti raya dah mula. Hari jumaat ni lagi ramai yang balik.
Bulan ini sudah hampir ke penghujungnya. Wah, rasa cam tak betul2 gunakan bulan ini. Wah, nak nangis la camni. Semoga yang telah dibuat dan yang akan dibuat, diberkati ... Amiin.

Sunday, November 07, 2004

Kita belajar untuk apa? Untuk negara? Heh ... betulkah? Untuk mendapat ijazah? Hmm, hampir tepat, tapi masih kurang tepat! Untuk dapat keje yang gajinya ok? Hah! Tu dia!

Sedar tak? Secara separa sedar itu tujuan kita, tak pun kebanyakan dari kita. Mengapa beriya-iya nak dapatkan ijazah tu? Kenapa sanggup berjaga malam untuk exam? Bukan tak bukan kerana benda yang 'dijanjikan' di hadapan ... slip gaji di hujung bulan!

Kesian. Kebanyakannya akan kecewa. Hanya segelintir yang gembira. Kita akan kecewa, tatkala mendapati ijazah kita tak dipandang sewajarnya. Dunia kerja amat kompetitif, dan kita tak sedar mengenainya. Kita belajar tanpa mengetahui kehendak industri. Akhirnya kita dipinggirkan kerana ilmu kita tak diperlukan seperti yang kita rasai.

Pemegang ijazah kejuruteraan elektrik antara yang agak kelam, andai ia bekerja dalam syarikat minyak dan gas. Kesian bagi yang kurang bernasib baik, yang merupakan majoriti.

Ruginya ... andai dari dahulu kita tak betulkan niat kita.

Thursday, October 28, 2004

Wah. Kat sini penuh dengan orang melayari internet. Malah bermain MMORPG. Bermain game. Seperti aku kekadang. Itukah yang kita buat .... sementara menantikan berbuka. Itukah yang kita buat ...tatkala ada manusia yang bershopping pahala di bulan mulia ini?
Hmm ... nampaknya kehidupan ... bukan, Dia .... Dia mengajarkan aku sepanjang masa. Dia ingin mengajar aku supaya membesar. Dia menguji aku supaya aku lebih dipertingkatkan. Dia mengatur semuanya supaya aku bersedia. Bukankah itu yang aku pinta?
Begitu sukar untuk online. Setiap hari aku balik, just nice untuk berbuka. Ari ni dapat balik awal sikit. Maka aku sempatla ke CC untuk menulis sepatah dua entri. Aii... sanggup ke CC untuk tulis blog ini?

Semalam aku bertemu dengan teman yang bersekolah form 1 sampai form 3 dulu. Dia baru abis dari Mesir. Hehe, dah 5 tahun tak jumpa. Dia makin hensem lak. Banyak benda yang diceritakan. Malah kami seperti masa-masa dahulu. Wah, dia antara yang seperti aku. Orang yang bersahaja. Orang yang simple. Tak seperti kebanyakan manusia yang amat serius setelah beberapa tahun melalui kehidupan.

Kami berbuka di kampung baru. Wah, kat sini masjid dia kasi nasi goreng sedap. Ada daging dan ada ayam. Memang berbuka pun dah kenyang!

Sunday, October 24, 2004

Hari ini agak sunyi. Hmm, semua orang kelihatan melepaskan lelah bekerja minggu yang lalu.

Mungkin petang ini kita lihat orang berpusu-pusu untuk balik ke tempat tinggal masing-masing, setelah menziarahi keluarga masing-masing. Esok mereka akan bekerja. Nanti akan dapat kita lihat jalan yang penuh dengan orang dan stesen bas yang penuh dengan orang.

Semua orang melakukan rutin yang biasa. Rutin ini berterusan sepanjang hidupnya. Semua orang berpada dengan rutin ini. Malah tidak mahu melepaskannya.

Sedar tak sedar, kita mengejar dunia ini. Kita kata kita nakkan akhirat, namun hati dan tangan kita bekerja untuk dunia ini. Sedar tak sedar, kita ingin menjadi seperti orang lain. Sedar tak sedar, kita kurang berusaha untuk bekerja untuk keredhaanNya. Kita sanggup berusaha untuk mendapatkan sijil, pingat dan kenaikan pangkat. Tapi di mana usaha kita untuk naik taraf iman dan taqwa kita?

Belum sampaikah masanya untuk hati kita untuk bangun dari keadaan yang lena?

Saturday, October 23, 2004

Oh. Sedar tak, dah dekat 10 hari kita berpuasa?
Wah. Besnye. Besnye.

Berita besar melanda diriku. Bercampur.Gembira.Risau.Semangat.Takut.

Dia menolong juga hambaNya ini.Barangkali aku sudah bersedia.Adakah aku sememangnya bersedia?

Bermula dari malam tadi.Apa yang akan berlaku seterusnya?
Hora horaaaa!

Ganbaremashou!!!!

Friday, October 22, 2004

Lama tak tulis blog ni. Aku akhir-akhir ini tak berjaya untuk mengakses blogger ini.

Macam-macam berlaku....

Aku berbuka dengan famili kat rumah. Bestnya...

Aku berbuka di rumah seorang teman. Pegi rumah famili dia. Ehe, ok jugak ye. Hari itu phone aku kena curi. Nasib baik still dapat ke rumah dia.

Aku berbuka bersama hosmet. Dah lama tak jumpa hosmet setelah ke sarawak sebulan lebih.

Aku berbuka kat masjid jamek, KL. Wah, 1st time rasa berbuka kat tengah2 KL. Berbuka dengan bubur dan air teh. Lepas tu berjemaah maghrib. Lepas tu diberi makan nasi dan ikan dengan teh atau air bandung.

Aku berbuka kat PJ. Wah, lama tak makan dengan member. Macam2 ada. Semua bawa sedikit2, jadi banyak pula.

Sunday, October 17, 2004

Apa khabar semua!!!

Hehe, terima kasih atas kata-kata semangat yang diberikan! Terima kasih! Benar, kalau dilihat dari sirah/sejarah, sahabat nabi dihantar ke serata dunia untuk menyebarkan cahaya islam ke serata dunia. Apatah lagi kita ini di serata malaysia!

Setiap yang berlaku adalah yang terbaik. Dia lebih tahu apa yang lebih baik. Walaupun bila kita lihat kat kawan kita yang seolah lebih beruntung dan lebih seronok nasibnya, barangkali Dia sedang menyediakan sesuatu yang lebih baik di masa akan datang.

Terasa tak sedap hati juga sekali sekala bila kat sini. Mungkin aku dah jadi manja bila lama tinggal kat rumah suatu ketika dahulu. OK, kamal ... kuatkan semangat!

Saturday, October 09, 2004

Sini zuhur,asar,magrib,isyak dan subuh awal gak. Jadi nanti bila buka puasa cepatla. Entah2 buka puasa dalam plant lagi :)
Semasa aku berchatting dengan kawanku..

dia berata :
"aku teringin melihat ko bersama dgn kehidupan dahulu...aku ingin melihat blogko sepertu dulu..penuh dengan renungan2 tajam pada masyarakat...aku teringin melihat ko ber'ganbatte' kembali bersama-sama.....tanah tidak jadi penhalang...ayuh bangun semula..."

... ehe ...
Once I was someone who did an extraordinary thing.

Once I was someone who can bounce back whenever I fell.

Once I was somebody....

Now, can I repeat the same thing here, in this place?

Can ... a boy who did that in Clayton do it again?
Dua tiga hari lepas panas juga kat sini. Hmm, minggu ini aku kat workshop. Overhaul motor. Motor elektrik la. Belajar pasal balancing. Tu pun ikut orang. Aku tak buat sebab balancing motor ni keje orang mechanical.

Friday, October 08, 2004

Here, it is said to be the best place to gain engineering experience. However, I also can get it somewhere else.

Well, after talking with the boss, I am not sure. He said it is my decision. What is happening seems to be not that. Or I could say, I was being influenced to make that decision. The influence is not good, but it was too strong. I think it is more like forcing me to do it.

What should I do?

Sunday, October 03, 2004

Pengalaman kat sini menarik juga.... bila dilihat kembali. Pertamanya aku dapati tempat ini seperti bandar-bandar kecil di tempat aku. Kalau nak window shopping pun tak ada apa sangat. Orang-orang kat sini pun pergi ke Kelab K atau Sport Center untuk bersukan. Seronok juga. Semalam aku main badminton. Dengar kata petang2 orang main bola kat situ. Kalau ada kereta sendiri mau gak pegi main dengan orang lain.

Pastu bas tak kerap, jadi bagi aku kurang selesa la. Kena tunggu kalau terlepas. Orang kat sini kebanyakannya ada kenderaan sama ada motor atau kereta. Nampaknya kena consider gak la beli kereta bila dah lama nanti. Kereta sini mahal gak. Extra RM2000 dari semenanjung. Hmm....

Hmm ... kalau lagi lama kat sini, barangkali lagi banyak pengalaman akan ditimba. Di sini ada manusia yang mencari cahaya. Ada juga manusia ingin bangkit dari tidur, tapi tak cukup orang untuk mengiringi mereka ke arah cahaya dan membantu mereka untuk bangun. Barangkali di sini merupakan satu permulaan baru yang tak disangka. Barangkali itu antara tujuan Dia menghantar aku ke sini.
This is the third week here. Well, lots of things has been seen,learned and experienced. In my university years I haven't exposed to these stuff. Most of it are small scale. I thought 415V is big, now I've seen 33kV. That's bigger. Later, if I have a chance, I would like to see 132kV systems. That could be only achived by TNB or Sesco engineers, not plant electrical engineer like me.

I've been through so many maintenance stuff. I've seen people inspecting transformers, motors, motor operated valves (MOVs), switchgears, relays, earthing grids, UPS and batteries. I wish I could learn about generators too. Three weeks and learned all these. Three years maybe millions more to be learned (hopefully). From these experiences I learned that major job for electrical engineer is to do switching. Yes, switching. It is very critical. It is you who determine what side of the busbar to be closed, which equipment to be isolated, when to close or open the breakers. It is dangerous too! I could hear hissing sound while racking in the Vacuum Circuit Breaker(VCB), which means that sparks are created between the VCB and the busbar. One wrong step and you have a fried equipment. May Allah protect me while becoming electrical-engineer-in-training.

I also interacted with technicians. Wow, quite a number of them are from Pahang, Kedah and northern states. I thought technincians are locals. They are friendly. Some of them did not talk much as they are really busy. Hehe, compared to peninsular side, engineers in this plant work harder as they do the stuff with their technicians.
Salam sejahtera ke atas diri...

Rupanya dalam kehidupan kita ini kita ditapis oleh pencipta kita. Seorang demi seorang ditapis. Sehinggalah kita menemui pencipta kita. Manusia memiliki karakteristik yang berbeza, dan berbeza jualah ujian dan tapisan dariNya.

Alhamdulillah. Dia masih sayangkan hambanya yang ini. Segala puji bagi Mu.

Saturday, October 02, 2004

Ia adalah salah satu cara Dia buat untuk tapis penyambung keje nabiNya. Wah, ini baru zaman menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan. Nanti bila kawin dan ada anak nanti, makin mencabar. Bila dah tua sikit nanti, makin mencabar. Semoga aku dan keluarga aku masih dapat melepasi tapisan-tapisan yang mendatang.

Semalam minum kat gerai kat tengah bandar ni. Pastu pegi rumah kawan, agak jauh dari sini. Heee , lama tak menginap kat rumah member macam kat aussie dulu.

Hari ni? Main badminton tadi. Hee, teringat lak masa kat Monash Sports center dulu.

Thursday, September 30, 2004

After the previous sad entry, a friend called. An old friend. A rival too. I least expect the person to call, so I am very suprised, but also happy. He is sending the best person to contact me first when I am down over here. Thank you Zed san.

Then He sent 2 more aussie friends to console me. Moreover they are claytonians. They are also x-monash students like me. They also still have those claytonians kinda stuff. I was really glad. He really did not forget about me. I laughed. I smiled. I ate a lot. I felt as if I was in clayton again. All those memories. Ah.. has not feel this fehlong for some time...

Well, life still go on. I am ok, I think. Got SMS from another friend in Clayton, doing his medic over there. I am fine, a zu mii ru san. Thank you for the message.

Tonight I'll be breaking fast with some friends. Friends who are already woke up.

My busbars are almost fully normalized. The relay trip has been resolved, most of it. Now it's time to start up the generators and generate and distribute some energy!
If there is still time to try, I must try!

Saturday, September 25, 2004

Sudah aku dua minggu di sini. Tiada siapa yang sedar akan pemergianku ke sini melainkan beberapa orang. Melainkan mak ayah dan adik-adik. Melainkan dia dan dia.

Tiada e-mail. Tiada SMS. Tiada telefon. Tiada apa-apa sama sekali. Sibuk dengan tugasan di kawasan sendiri.

Hatiku yang gusar, sakit, lemah ... menyebabkan aku semakin lemah.

Barangkali mereka sudah mengucapkan selamat bermalam kepadaku....


Sunday, September 19, 2004

Wahai tuhanku, tenangkanlah hati ini....
Hari ini ingatkan nak pegi plant (loji), tapi badan tak sihat lak. So aku baring atas katil sampai tengah hari. Entahlah, sebab hujan jek, mau pening kepala. Akhirnya tak pegi plant jugak. Huu huu, aku miss satu benda best hari ini, iaitu primary transformer injection test. Waah, benda ni dibuat sekali dalam 3 tahun bagi plant ini. Bukan tu saja, banyak juga benda yang dibuat sekali dalam 3 atau 4 tahun masa ni. Sekarang tengah shutdown, jadi banyak equipment di offline atau di isolate. Jadi masa ni la alat elektrik boleh dibuka dan diservis dan diuji.

Kalau equipment pun kena diservis sebab nak pastikan ia berfungsi dengan baik, inikan hati manusia!

Esok kerja semula, jadi mungkin tak sempat memblog atau check email selama seminggu lagi. Kat sini CC tutup agak awal, aku balik lewat. Haa, masa ni hampir semua jurutera dikerah tenaga untuk bekerja. Ini supaya plant dapat dapat run/berfungsi semula secepat mungkin.

Saturday, September 18, 2004

Lepas ni bila la agaknya dapat online...

Kita menjangka kita boleh hidup berminggu2, berbulan2, bertahun2 lagi...

Bersyukurlah pada mereka yang masih punya nyawa, namun ke mana manfaatnya?

Bersyukurlah pada mereka yang sudah terjaga, namun adakah selepas ini hendak tidur semula?

Semoga kita istiqamah di jalan ini. Marilah kita sama2 menjaga hati.
Wah, best juga entri blog orang lain. Panjang2 dan mendalam. Hehe, entri aku still pendek2. Menunjukkan pemikiran aku yang juga pendek :)

Tapi sesekali kena berfikir panjang juga kan?
Kat sini ada bas yang amik pekerja ke loji/plant. Masa nak balik pun ada bas. Kalau miss bas boleh naik van sejam selepas tu. Sumer free.

Lunch pula dibayar subsidi RM2.

Hmm ... kaya gak plant ni.
Ada masanya kita mampu untuk memberikan semangat dan motivasi kepada diri dan orang lain...

Ada masanya kita memerlukan semangat dan motivasi itu...

Kita ada pasang dan surutnya ...

Tidak mengapa, kerana kita hanyalah manusia biasa ....
Teka, aku kat bandar mana ni? Hehe, mesti orang boleh agak. Tapi, ada ke orang yang kenal aku di tempat ini? Hmm....
One week in sarawak.

Well, the gas plant is also the biggest power generating plant for this company. TNB and SESCo are much better though.

Now I can see how busy an engineer can be. You work really hard in your plant. You sweat and come when problem arises. It is also ly job, as you are dealing with 33kV kind of stuff. Wow, if this is how engineer work, than how would they take care of their family?

Hmm ... I am kind of lonely here. Only He accompanied me, but it seems that I am taking it for granted.

Thursday, September 09, 2004

Minggu depan aku akan ke sarawak. Waaaa! SARAWAK!

Kat situ ada power plant besar. Guna gas sebagai bahan api. Bandar yang aku pegi ni kecik gak. Ada satu je KFC. Tapi bandar ni dekat jek dengan air port.

Mak dah tenangkan hati. Takpe, lagi cepat dapat pengalaman di situ.

Supervisor aku pun dah tenangkan hati. Hehe ... dia pun pernah ke situ dulu.
Aku rasa ...

Seolah-olah aku membakar diriku ....

Selepas membakar temanku ...

Demi hatiku ...

Wednesday, September 08, 2004

Hari ni aku konvo! Wah! Besnye! Lagi bes bila orang2 tersayang ada bersama. Abis duit borong suvenir hari ni.

Namun sayang, saudara lelaki tak dapat hadir....

Tuesday, September 07, 2004

Every action there will be reaction!

Monday, September 06, 2004

Kuatkan semangat!
It has been bad for me these days. Give me strength to survive, oh Allah!

Monday, August 30, 2004

Manusia diuji dan diuji .... ditapis dan ditapis .... adakah kita mampu melepasi kesemuanya dengan sepenuh hati?
Begitu lama tak dapat menulis. Maka aku dapat mencelah ke sini pada hari ini.

Minggu lepas begitu banyak benda dibuat di pejabat. Minggu ini pula sibuk berkursus dengan syarikat minyak lawan. Ehe, memang hebat syarikat ini dari segi profesionalisme, tapi dari segi akhlakisme kesian juga. Mungkin ni sepuluh orang dua jek, mungkin yang lain tak begitu, jangan salahkan satu kumpulan disebabkan oleh seorang dua.

Thursday, August 26, 2004

Bila aku bertemu dengan adik2 junior, nostalgia itu datang kembali. Ya, semua serupa sekali. Pengalaman berjalan ke sana, pengalaman duduk dalam ramai2, pengalaman mendengar nasihat ....

Kelihatan diriku melambai2 .... dan mengucapkan ... " berusahalah!"
Hari ini aku masuk pertandingan tilawah....dengan tak disengajakan! Wah, menarik gak. Malu gak. Aku hanya email kat urusetia bertanya pasal pertandingan tu. Tiba2 nama aku diregister. Ai. Tadi tau nama aku masuk dalam senarai. Ingat nak tarik diri, tapi kawan kata cuba je. Memang takut gak, sebab tak reti sangat lagu/taranum ni. Aku cuba la. Memang tak menjadi langsung lagu! Aku syukur sebab masih cool dalam keadaan camtu.

Namun alhamdulillah, semua berjalan dengan baik. Dapat saguhati jek. Alhamdulillah.
Lagu jepun ada yang bila didengari menaikkan semangat ....

Wednesday, August 25, 2004

Mulakan setiap hari dengan seseuatu yang baru ...

Kerana sememangnya setiap hari ... adalah hari yang baru!
Sungguh bijak musuh kita. Dijadikan abang malas untuk jumpa adik. Dijadikan adik tak suka untuk jumpa abang.

Yeaaargh! Kena lawan musuh ni. Adik, mari kita lawan dia sama-sama! Iku yo!

Monday, August 16, 2004

Barangkali kita rasa lemah bila kita mendapati tiada yang mendengar seruan kita ....

Namun, bagi jiwa yang bersemangat, dia tak akan berhenti ... kerana barangkali ada seorang manusia yang akan bangun dari mimpi ... andai dia berusaha ... sedikit sahaja lagi...

Barangkali ... setelah ditolak seribu kali ... baru ada seorang yang menerima dan mempercayai .... dan nilainya pasti menggembirakan hati!

Semoga temanku dan aku masih berterusan di jalan ini!
Kesian kat supervisor aku. Dia kene pressure dengan bos dia. Aku doakan agar dia dapat bertahan dan masih diberi semangat. Dia orang baik, turun solat berjemaah di surau on time, malah ajak aku lagi. Nampak kekusutan masyarakat, dan pernah belajar di seberang laut.

Semoga dia mendapat hidayah. Semoga aku dan temanku mendapat hidayah. Semoga kita mendapat hidayah.

Monday, August 09, 2004

Hari ini nasib baik tak kena marah. Alhamdulillah. Minggu lepas dengar2 cam bos tak puas hati dengan aku. Doa aku pagi tadi diterima. Terima kasih.Alhamdulillah, dia macam happy jek. Benarlah ... hati manusia Dia yang kawal, bukan kita. Jadi bila Dia suka kita, sumer makhluk boleh dijadikan oleh Dia untuk suka kat kita!

Kat sini ada kelas2 menarik masa lunch. Ada kelas bahasa arab, kelas tajwid dan kelas sirah. Cuma kita la nak pilih yang mana nak pegi sebab sumer serentak dan tempat lain2. Kalau malas, pergi ke surau dengar tazkirah. Kalau malas jugak, tak tau nak kata apa la.

Aku pegi kelas bahasa arab. Refresh balik. Dah 8 tahun tak praktis. Cuma pakai masa baca al-quran jek. Sekarang belajar pasal nombor. Rupanya peraturan untuk 3-10 lain, untuk 11-19 lain, untuk 20-99 lain, untuk 100-1000 lain. Hehe .. pening, tapi puas hati gak. Ustaz tu pun best jugak.

Sunday, August 08, 2004

Kalau kutip buah sebelum ia masak...
Masamlah buah tu....

Kalau kita sangkut benda besar kat ranting kecil....
Patahlah ranting itu....

Sebab itulah ... kena sabar banyak....
Kerana nak tunggu buah masak dan ranting jadi dahan....
...ia memakan sedikit masa...

namun hasilnya ...
membuat hati tersenyum gembira....

Saturday, August 07, 2004

Kita berusaha, bukan kita menentukan hasil.

Kita membaca,menghafal,buat latihan, bukan kita yang menentukan kita berjaya.

Kita bertemu,ajak,sentuh hati manusia, bukan kita yang memberi hidayah kepada manusia.

Maka berusahalah ... anda tidak berseorangan! Ore wa ...... iku!!!!!
Bila kita buat sesuatu, buatlah bersungguh-sungguh ye!

Bila kita membaca, bacalah bersungguh2 ye!

Bila kita solat, solatlah bersungguh2 ye!

Bila kita bersukan,bersukanlah bersungguh2 ye!

Bila kita kerja, kerjalah bersungguh2 ye!
Kita diciptakan dengan tujuan. Hmm, pernah tak kita memikirkan akan tujuan itu? Ibarat kerja, pasti kita kena tahu dahulu Job Description dan purpose , baru semangat nak buat keje. Tapi kita...walau dah tahu benda-benda tu, masih tak kuat semangat. Hmm.....

Wednesday, August 04, 2004

Boku desu!

Aku respek kat supervisor aku. Nak ucap banyak2 terima kasih kat dia. Bila fikir2kan, begitu besar nikmat yang Dia kasi kat aku. Diberinya aku seorang supervisor yang begitu bersemangat. Malah aku ditunjuk jalan untuk memantapkan kepakaran aku sebagai jurutera elektrik dan diperkenalkan aku dengan Ir dan jurutera elektrik yang begitu bersemangat!

Alhamdulillah.... yosh, iku!
Bila baca surat khabar, aku lihat manusia semakin keliru. Malah mengelirukan orang lain. Ada yang sanggup mengambil hati manusia dengan membuatkan Dia marah. Kesian.

Nampaknya, kita semua kena kerja kuat la ni. Lagi ramai yang akan keliru, dan lagi ramai yang sesat jalan lagi. Semoga kita istiqamah di jalan ini sehingga akhir hayat kita!
Rasa macam banyak keje kena buat, tapi alhamdulillah still puas hati! Berusahalah!
Kita banyak habis masa bekerja, tapi kita sia-siakan masa itu dengan membiarkan ia membebankan kita, tanpa menjana pahala, tanpa meningkatkan ilmu dan kemahiran dan menjadikan tempat kerja tempat yang menekan.

Maka, jadikan setiap ujian sebagai cabaran dan peningkatan dan sertai setiap langkah dengan ingatan kepada tuhan!
Alhamdulillah. Thank you very much. I am given the opportunity to work in big company. I am also given the opportunity to work in a big organisation. Thank you for everything.

Sunday, August 01, 2004

Bila hati ini dekat dengan Dia, perasaan mula jadi tenang, hati tidak gundah, rasa tidak kusut ... malah mendatangkan kekuatan!

Tambahkanlah cintaku kepadaMu.Amin....
Sedar tak kita, kita barangkali hero yang sedang dinantikan oleh manusia. Benar, kita adalah seorang hero. Tapi, kita bukanlah hero yang bertindak berseorangan seperti dalam drama jepun atau anime. Tapi, kita tetap salah seorang dari beribu2 hero atau wira.... yang masih dalam pilihan Dia!

Namun, bagi yang sedar... sememangnya mereka beruntung, sebab mereka telah dipilih untuk memikul tanggungjawab yang sangat berat ... iaitu untuk menyelamatkan manusia. Menyelamatkan manusia? Ya, sebab manusia kini dimamah oleh sistem-sistem yang dicipta oleh mereka dan merosakkan diri mereka.

Mari ... mari kita selamatkan manusia .... bersama2 dan bersatu hati! Bersemangatlah!!!!
Banyak benda nak ditulis, tapi aku tak tertulis-tulis. OK, sini aku cuba tulis gak, walau sedikit....

1. Tadi aku ke PC fair. Masa tu terlihatlah manusia ke sana ... dan juga ke satu majlis di Bukit Jalil. Aku dapati ramai yang ke situ dari PC fair. Sedih tak? Kita ramai orang yang suka dengar lagu dari yang minat pasal komputer. Kalau tak sedih, hmm ... saya lagi sedih.

2. Orang yang bergerak di jalan ini terdapat bermacam . Jadi bermacam ragam. Jadi bermacam pendekatan. Jadi ia menjadikan kepelbagaian dalam menemui dan membentuk manusia. Yang hebatnya ... hasilnya ke arah yang sama!

Wednesday, July 28, 2004

Semalam kena marah dek bos. Dia kata aku tak buat apa yang dia nak. Hmm, supervisor aku senyap je. Aku tau, dia memberikan support kepadaku sepanjang aku di sini. Kesian dia. Aku rasa dia pun tensen dengan keadan itu. Tapi, aku tak terlalu tertekan. Alhamdulillah, hati ini diberi ketahanan dari tekanan sebegini. Supervisor aku sendiri banyak memberi nasihat kepadaku. Di pejabat, kuranglah ambil hati dan banyak bersabar...kuranglah merungut dan banyakkan guna benda yang ada pada kita!

Saturday, July 24, 2004

Alhamdulillah! Finally I could update ikomik! Alhamdulillah!
Hmmm .... bila agaknya dapat access kat scanner dan photoshop?
Hmm ... di dunia, musuh bersatu ... walau berlainan baju. Namun umat islam, berpecah .... walau bersamaan 'hala tuju'. Kita berlawan sesama sendiri, ketika mana musuh sedang berpakat untuk menghancurkan kita sama sekali. Kesian kat orang yang sedang mencari, kerana pening kepala melihat orang bergaduh sesama sendiri, walhal sepatutnya mereka ini diberi kefahaman mengenai jalan ini ....
Tensen jugak. Internet meragam sana sini. Ada file nak diupload,tapi tak dapat upload. Kat CC lak, takleh pakai disket atau CD rom. Aii ... sabar je lah. Pasti ada hikmahnya.
Aii .. malas lak nak tulis. internet kat sini mula meragam . Sabar je la.

Monday, July 19, 2004

Segala puji ... bagi yang masih meneguhkan hati ini ...

Pokok ... bila dibiarkan hidup di dalam rumah, maka ia tak banyak membesar.
 
Pokok ... bila dibiarkan hidup di luar rumah, maka ia akan membesar dengan banyak.

Monday, July 12, 2004

OK. Kuatkan semangat ye!
Hmmm ... alhamdulillah. Adik aku dapat tawaran melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan. Kesian bila tengok mak dan ayah struggle untuk adik. Aku selaku abang pun ingin membantu. Dan sedang membantu ... dan mendoakan ... insyaAllah.

Betapa besarnya nikmatMu kepada kami. Alhamdulillah.
Aku tak suka keseorangan. Mudah terasa lemah bila sebegini.

Entahlah ... mengapa terasa rindu pula sebagaimana aku rasa di sekolah dahulu, sebagaimana aku rasa masa foundation dulu.

Kamal san! Kuatkan semangat! Berusahalah!
Dua hari lepas aku berkhemah dan juga berperang. Seronok juga. Dah lama tak buat camni. Hehe... kali ni aku tak mati dalam pertempuran. Aii .. orang lain ada gak merasa kena peluru. Injured pun ada. Lemah la camni.

Tapi masa kat hujung perkhemahan tu ada satu kata-kata yang menyentuh hatiku. Kata seorang abang. "We got to start somewhere". Benar. Biarpun susah. Biarpun nampak lama. Biarpun nampak mustahil. Namun, kita perlu buat sesuatu. Kita perlu bermula ... walau apa jua keadaanya!

Kehidupan semakin mencabar. Barangkali ia mengkaffarah dosa. Barangkali ia menguatkan jiwa. Biarlah. Yang penting, aku sudah bermula!

Wednesday, July 07, 2004

Sesungguhnya begitu banyak nikmat yang Dia beri, namun banyak mana yang kita syukuri?

Sungguhnya kita suka berbaik dengan boss dan superior kita, namun, mengapa kita jarang berbaik dengan pencipta kita?
Hari ini belajar pasal pembumian/earthing. Menarik gak. Benda ni ramai orang tak perasan, walaupun penting.

Monday, July 05, 2004

Hari ni di pusat latihan. Ehe,best gak kursus pasal lightning/kilat. Banyak benda kita tak tahu pasal kilat ni. Sememangnya ia fenomena yang amat besar, tapi ramai tak sedar. Jurutera elektrik pun barangkali tak sedar. Patutla rumah selalu trip bila kilat,sebab udara ionised, dan ia menjana arus dalam litar rumah dan mengganggu litar rumah.

Hanya orang yang arif akan nampak apa yang orang biasa tak nampak. Electrical engineer boleh rasa current walaupun tak nampak .... Orang yang terbuka mata hati boleh nampak kepentingan kerja itu,walaupun orang biasa tak nampak kepentingannya....

Sunday, July 04, 2004

Well, it seems that it is pretty hectic this week. I'll be training, so I might be away for a while.

Thursday, July 01, 2004

Hmm ... kekadang kita rasa bila kita dah bekerja, kita jadi orang yang bekerja (pejabat/loji).Kekadang bila kita balik ke Malaysia, kita rasa macam kita dah jadi orang Malaysia...

Kita rasa macam kita dah meninggalkan zaman student ....

...barangkali tidak. Dalam jiwa kita masih ada seorang student, yang masih bersemangat. Ya,kita cuma berada dalam suasana yang lain je,tapi semangat kita ... keinginan kita ... harapnya masih membara!

OK. Apa-apa pun, berusahalah!
Hmm ... lama tak memblog. Aku ke kenduri sepupuku weekend lepas. Wah, ni kali kedua aku ke kenduri macam ni. Kenduri kahwin orang yang agak dekat dengan aku. Kali kedua gak tengok sepupu mengakad nikah depan mata. Ehe ... relaks je. Tapi cemas gak, terutamanya masa nak terima nikah. Meeemang cemas! Dalam beberapa saat sahaja, diri kita dah masuk ke alam lain dan perasaan lain. Selepas selesai akad, semua orang keliling senyum kegembiraan. Pernikahan mengikat dua keluarga, dua dunia dan dua jiwa. Semoga ia melengkapkan iman dan memantapkan perjuangan ....

.... baru aku tahu,ia tidak menggandakan tenaga,tapi menggandakan ujian. Dengan ujian terlatihlah iman dan kesabaran. Sesiapa yang lulus ujian, barulah dapat kita lihat daripada dirinya ... kekuatan!

Aii .. apa aku mengarut ni....

Sunday, June 27, 2004

"Dengan melukis boleh ubah dunia?"
"Dengan menulis blog boleh ubah dunia?"
"Dengan menyanyi boleh mengubah dunia?"
"Dengan berceramah sahaja boleh mengubah dunia?"


"Kita perlu jumpa manusia...dan kita perlu sentuh hatinya...sehingga dia melangkah ke depan seperti atau lebih baik dari kita!"

...kalau tak,sedara kita itu hanya akan berpada dengan ceramahnya di kedai2 kopi sahaja!

Maksud saya ... pak cik itu bukan setakat di situ,malah dia sudah nampak apa yang akan dibuat selepas itu!
Ohayou! Boku desu!

Hmm ... bila memikirkan orang di sini,especially bangsa aku,aku terasa kesian dan kecewa.Mereka terkeliru antara adat dan ibadat.Selalunya adat akan override ibadat.Sesama yang patut tutup aurat kita tak tutup aurat.Pakai baju kurung,rambut tak tutup dikira ok,sebab dari segi adat adalah tak salah.Salam2 sesama orang yang bukan mahram tak kira salah.Joget dan menyanyi tak kira salah.Ditambah dengan adat orang moden,berpeluk2,bercouple2,berpegang2 tangan tak kira salah.Tak jaga solat pun tak kira salah.Buat majlis sampai lalai waktu solat pun tak kira salah.Orang yang sensitif terhadap agama itu baru dikira salah.Sesama kita,berhasad dengki perkara biasa.Pantang melihat orang diberi rezeki lebih,kita mula dengki dan nak hilangkan apa yang orang itu dapat.Sudahlah begitu,kita begitu malas untuk berusaha,dan kita sukakan jalan mudah untuk mendapat kejayaan.Mereka lebih suka menyanyi daripada mengaji.Orang yang menghasilkan ciptaan yang canggih dibiarkan,tapi orang yang menghiburkan diberi penghormatan.Kesian kat bangsa aku.Namun ramai yang bangga dengannya dan ada yang rela berkorban deminya.

Bila difikirkan,begitu agaknya satu bangsa di zaman sebelum turunnya utusan terakhir.Bangsa ini rosak dan tak ada nilai dari mata dunia ketika itu...sehinggakan tak ada siapa mahu menjajah mereka.

Namun,mereka akhirnya dimuliakan .... dengan islam.Benar kata-kata saidina UMAR dan benar bagi mereka yang memahaminya!

Friday, June 25, 2004

"Kau akan tahu bila kau mula masuk ke alam aku sekarang ni"

Itu yang kita ucapkan kepada junior2. Itu yang kita ucapkan kepada student2.

Walhal,mengapa suasana menghalang kita untuk meneruskan apa yang pernah kita buat. Suasana memang lebih mencabar, tapi adakah ia menjadikan kita lebih lemah daripada dahulu? Kalau begitu, musuh kita akan lebih mudah untuk menghancurkan kita dengan mewujudkan suasana2 sebegini....

Selama kita masih bersemangat, selama itulah kita masih student. Selama kita masih bersemangat, selama itulah kita masih buat kerja. Selama kita masih bersemangat, tiada beza .... zaman student dan zaman bekerja

Sekadar ingatan buat diri.
Semalam aku berjumpa kawan lama. Kena hentam. Kena recharge. Kena ingat. Lama aku tak jumpa dia. 5 bulan macam sekejap sahaja. Satu jam bersama mengembalikan serpihan-serpihan semangat yang masih ada. Dah lama tak terasa sebegini. Benar,manusia sering terlupa dan sering juga perlu diperingatkan. Semoga orang di sisi kita nanti antara yang mengingatkan....

Wednesday, June 23, 2004

Tadi masa balik dari surau sorang manager kata,orang bujang bolehla kalau nak keje lebih masa kat pejabat,boleh juga dihantar jauh2.Betul juga,sebab orang berkeluarga akan berfikir pasal nak ambil anak bila abis keje,juga berfikir pasal hal keluarga bila masa punch out dah lepas.Aku lihat staff perempuan yang keluar on time.Staff lelaki lewat sedikit,tapi still awal...berbanding aku yang masih bujang.Namun,staff yang ada keje pun balik lambat,tapi mereka cuba juga siapkan keje.....

Hmm ... masa dah kawin nanti agaknya aku pun akan lebih rush nak balik berbanding sekarang.Ehe....
Hmmm...I felt hungry.It is very hard to diet when I got more work to be done.

Tuesday, June 22, 2004

Kekadang ... apa yang di dalam seseorang boleh dilihat bila dia menaip,bukan ketika berjumpa.Namun,ada juga yang menipu ketika menaip,tapi tidak ketika berjumpa.

Perasan kan,SMS,email dan chat dia berbeza dari empunya badan?

Monday, June 21, 2004

Ok.. satu lagi,aku teringat seorang pak cik berbicara kepadaku...

"amacam keje?"
"susah la...baru saya tahu peritnya hidup bekerja..."
"Haaa! Tu baru bekerja! Belum berkahwin dan beranak dan berumah lagi!"

Kata2 itu menyebabkan aku terimbas kembali kata-kata seorang lagi pak cik.

"kamu semua saya tak percaya! Selagi kau belum bekerja,berkahwin,pencen pun saya belum boleh percaya!"

Kata2 itu diutarakan kepada sekumpulan remaja yang masih belajar atau baru habis belajar.Pelajar ini dari mereka yang bersemangat dan banyak membantu di jalan ini....

Sememangnya satu realiti yang ramai tak sedar.Alam pekerjaan.Alam rumahtangga....semuanya merupakan satu alam yang sangat berbeza.Satu alam yang sangat mencabar.Tak akan tahu cabarannya melainkan mereka yang berada di alam itu sendiri.....

Semoga mereka dan aku dan dia masih istiqamah sampai mati.....
Hmm ... tadi aku lunch sama supervisor aku.Dia ada kasi satu pesanan."Make the best out of what u have!".Aku tersentuh dengan ayat ni.Benar.Kita sering merungut kerana tak dapat apa yang kita nak.Namun,kita jarang...mungkin tak pernah memanfaatkan apa yang kita ada sebaik2nya.

Kita akan menyedari nilai apa yang telah diberikan oleh tuhan kepada kita di saat ia hilang dari tangan kita.....

Sunday, June 20, 2004

Begitu banyak nikmat yang telah diberikan kepadaku,tapi aku jarang menyedarinya....
Hmm ... bila aku memikirkan perihal bola,aku rasa macam lain dari orang lain di sini.Semua lelaki dan jugak perempuan layan Euro nih. Aku ni pelik betul,tak minat benda2 yang orang minat...

Kat sini orang demam akademi f.Demam ke?Tapi macam famous sangat kat negara ni.Malah feeling...dan orang kata,ada nangis2.Aii ... ni pun aku rasa aku pelik sebab tak terasa bahang demam benda ni.Bukan itu sahaja,ada macam2 program yang mencari penyanyi dan penghibur terbaik di negara ini.

Dahulu dah ada,cuma kita tak perasan...ingat tak S pasport kegemilangan.Ingat tak ada lagi sebelum2 ni,cuma nama lain jek.Rupanya dunia diarah sebegini.Kita mencari penyanyi dunia,bukan pemimpin dunia.Kita mencari orang yang tercantik/hensem,bukan orang paling bertakwa/berilmu.Kita mencari penghibur bukan perekacipta(inventor)...

....kasihan kat kita,dan keluarga kita....
Semalam celcom down...line busy je.

Hari ni tengok dokumentari perang dunia kedua di Jepun.Waaa...mereka semua ditanam semangat berkorban demi negara.Segalanya dikorbankan demi maharaja.Malah berjuang sehingga akhir hayat.Mereka tidak akan menyerah sama sekali dalam peperangan itu.Nihon jin memang bersemangat sejak dahulu lagi! ... tapi sayang,ia adalah kerana manusia,bukan Pencipta...

Kita di sini bersemangat macam tu ke?Setiap hari kita memupuk semangat untuk berhibur dan bergembira.Malah kalau tengok cerita kat TV pun kita tak naik semangat,jika dibandingkan dengan cerita jepun....

Namun,semangat islam lebih hebat dari tu.Bukankah bila seruan perang sampai,semua bergerak ... laju atau perlahan...kerana sudah nampak ganjaran yang amat besar di hadapan!

Saturday, June 19, 2004

Bila tiba di sini,ramai terbakar....tak tahan dengan suasana....

...dan sekarang apa kata kita cuba selamatkan mereka,semampu yang kita boleh?
Aku ingat nak tukar kepada kamalsan.blogspot.com
Kawan-kawan....kuatkan semangat!

Kekadang kan,kita rasa macam kita ni sorang je...
Tapi sebenarnya kita tak berseorangan.Teman-teman kita yang kita tak dapat jumpa sedang mendoakan kita.Teman-teman kita yang kita tak dapat contact sedang ingat pada kita.

Malah teman-teman kita di serata dunia sedang melaksanakan tanggungjawab mereka...seperti kita,walau berlainan dna dan rupa!

Kalau terasa seorang,bersemangatlah....sebab kita masih ada fikiran itu,barangkali iman tengah lemah,barangkali ada masalah yang memperlahankan kita....

...tapi jangan patah semangat! Orang jepun kan bila hadapi krisis camni,mereka makin bersemangat.Dia tersenyum,sambil mengatakan "aku akan tewaskan mereka!!"....

...cuma kali ni kita berlawan dengan realiti....

...jadi,jangan putus asa lagi!

Selagi ada sisa dalam diri ini yang masih bercahaya...aku akan teruskan usaha!!!!

Thursday, June 17, 2004

Overtime.It is quiet around here.

Wednesday, June 16, 2004

People seems to be happy when they got married.

I have seen some bad experience out of married couple.Real experience.From people whom I knoe.REally bad.It worries me.It is killing those ideal and nice things that I wished.

Well,what's the point of worrying for the things that has not happened yet.Who knows...some kind of help might be on the way!

Tuesday, June 15, 2004

Suddenly I remembered this song."Permaisuri Hatiku",by Hijjaz.It reminds me of a friend.He is handsome and I believe,famous back there in Melbourne.He has style that made me impressed.

I remembered,the time when we went to McKenzie's Falls and it was raining heavily.It was cold.We got canned spaghetti and some bread and drinks.The plan was to lie down and wait till the sun sets.Instead,we go through the rain,all the way down to the bottom of the fall.As usual,I got my multi-dimensional,multi-purpose coat with me.I miss the coat(the green one).

Down there,we ate our spaghetti.On the way down,we chatted about some interesting stuff that I still remember now,but not to be written here.Gomen ne!

Then we had our prayers,in the middle of the heavy rain.Our bags and clothes were wet.A very sentimental feeling at that time.

We went back up to the top.We seek our refuge inside the blue CSX car.At that time I remember we played that song....Hmm hmm hmm ...permaisuri hatiku...and we slept.

When we woke up,it was dark already.No more cars,other than our car.Nobody around.My friend drove back.It was dark but he was speeding.Alhamdulillah,we arrived alive to our destination...

Hmm ... why am I writing this?
Bila jumpa kawan-kawan,terasa semangat semula! Teringat aku kepada diriku di sana suatu masa dulu.

Teringat aku ketika buat kerja sampai lewat malam.Ketika itu diskusi berjalan begitu lama,sehingga tak sedar masa...

Teringat aku ketika balik menaiki tren terakhir.Ketika tiba di stesen Huntingdale,aku berjalan kaki balik ke rumah...memakan masa 30 minit lebih,dengan esoknya ada assignment kena hantar,dengan esok ada test kena buat (masa tu member aku ada test pasal penyakit..hmm tak ingat pulak)

Teringat aku ketika meminjam kereta kawanku untuk pulang.Malam itu begitu sejuk.Malam itu aku bersama dua teman memandu di tengah malam,merentasi Princes highway...yang agak sunyi dari kenderaan tapi terang benderang dengan lampu jalan...

Kini hampir sama semuanya,cuma ada sedikit penyesuaian dengan keadaan semasa.Aku dan temanku sudah bekerja.Kali ini tak ada tren tengah malam.Sudah tiada kereta untuk dipandu.Namun,kerja itu tetap berjalan.

Masih lagi ada yang berjaga,demi umat ini....di kala kita leka dengan bola di waktu pagi...

Sunday, June 13, 2004

Hari ini adik aku akan ke SMS muar.Dia balik setelah bercuti 2 minggu.Ehe..cuti sekolah,benda yang aku dah tak rasa dah buat masa ni.Yela,keje pejabat cuti 2 hari jek.Cuti raya pun pendek,kalau nak panjang,kena pakai cuti tahunan la...

Tapi cuti pun,ada manusia yang tak bercuti.Cuti sinonim kepada rehat dan santai...tapi manusia ini,cuti bermaksud kerja dan masa kerja atau study dianggap cuti.Masa cuti inilah mereka berpeluang untuk bekerja kerana inilah masa yang mereka ada.

Habis tu bila mereka bercuti?Ehe...cuti mereka selepas mereka menemui tuhan mereka nanti!Malah mereka akan enjoy lebih dari kita yang biasa ni!

Saturday, June 12, 2004

Kita sanggup berusaha sebaik-baiknya demi mendaki tangga kehebatan pada pandangan manusia.Kita sanggup mengorbankan orang lain demi kehebatan yang kita cari..

Namun sejauh mana kesanggupan kita untuk mendaki kehebatan di sisiNya?Mengapa semangat itu tidak menjadi sehebat semangat yang satu lagi?Mengapa hati manusia begitu berat apabila hal ini menjadi agenda utama?Mengapa kita tidak sanggup dikorbankan?

Wahai Pencipta,kuatkan kembali semangat manusia-manusia yang pernah melalui jalan yang mulia....

Bangunkanlah mereka yang pernah bangun....

Bangunkanlah mereka yang masih tidur...

Wahai Tuhan,kuatkan semangat kami,semangat adik kami....dan semangat abang kami....

Friday, June 11, 2004

Aku ada lukis komik.Scanner takde.Sapa2 boleh pinjamkan scanner?
Adakah aiskrim durian sama dengan buah durian?

Hampir sama tapi tak betul-betul menyamai buah durian yang sebenar.Begitulah dengan islam yang dirasakan semasa kegemilangan islam dengan islam sekarang.

Ia bukan lagi wujud sebagai sebuah sistem.Sistem kepada dunia.Kita melihat begitu ramai orang islam.Namun kita tak dapat merasakan ruh di sebalik ramainya orang yang beragama islam.

Setiap kali masuk waktu solat,adakah anda terpengaruh untuk bersegera bersolat?Kita lebih terpengaruh untuk melihat pertunjukan kereta dan komputer dan perhimpunan manusia berbanding untuk bersegera bertemu dengan Pencipta kita walaupun kita sudah diseru kepadaNya.

Bagi wanita,begitu ramai yang beragama islam,tapi tergerakkah wanita islam ini untuk menjaga pemakaian dan pergaulan?Tergerakkah wanita lain yang belum islam untuk mengetahui islam?Dapatkah mereka merasa kemanisan sistem ini terhadap mereka dan bukan mereka?Aneh...ada wanita islam sendiri memperjuangkan aiskrim jambu yang disangkanya durian!!!

Seorang pemuda telah berusaha selama 23 tahun...membentuk manusia dan terus membentuk manusia....dan ia memakan masa selepas itu ...600-700 tahun untuk menjadikan islam sebagai sebuah sistem dunia.Kita pula?

Kita adalah orang yang setiap hari pergi ke masjid dan balik dari masjid...dan lebih selesa berehat bersama anak dan isteri!
Hmm...hari ni rasa semangat sket!Sejak minggu lepas banyak keje dari supervisor aku.Dia baik,boleh geng la.Kat sini sume orang lama,dah keje 8 tahun ke atas.Bagus gak,dapat tanya pengalaman...

Thursday, June 10, 2004

Aku rasa ada orang terdemotivate sebab aku,maka aku nak minta maaflah.Ehe,aku ni manusia biasa.Aku hanya menulis catatan diriku,adakala ia menaikkan semangat,adakalanya melemahkan semangat.

Aku terbaca komen di tagboard.Masih ada yang keliru dengan entri2 aku.Maaf,sememangnya begitu.Ada perkara yang semua boleh fahami,ada perkara yang sesetengah boleh fahami dan ada yang hanya aku sahaja faham.Namun Dia memahami segalanya...apa sahaja yang tertulis di hati ini.

Aku masih menyelusuri hidup ini....semoga aku dapat membiasakan diri dengan kehidupan baru ini.Terima kasih kawan2 semua.Terima kasih saudaraku2 semua.
jadi kopi,lobak atau telur?
Wakaranai...

Boku wa da-re?

Ima wa ... hitori desuka?

Ima wa ... doko desuka?

Waaaaaa ... shigoto! Shigoto!!!

Wednesday, June 09, 2004

Waaa... I never had this much load.It is much more tougher than I thought.After one month already got two projects to be done!

Think positive!!This might be another way to test and upgrade my mental endurance.I knew a friend who had much more worse than this!

Tuesday, June 08, 2004

OK OK !!!! ganbare!!!

It's lot of work in front.Much more than my assingment!
"Do what you believe" said one of my friend.

Hmm...Almost every Japanese drama also has this phrase.It is inspiring to do what our heart says."Do with all your heart!"

Heart generates strength,strength produces effort,effort will create results...good or bad!

But...how do we know whether our heart is guiding us to do the right thing?What is the right thing?

Only He knows!..and may we become of the people who were given that guidance!
No wonder faster processor enable us to finish our work quicker....

but slow processor will train us to be more patient ... or you'll scrap your work (due to the program crashing!)...
I must have a positive .. really positive attitude!

Saturday, June 05, 2004

Banyaknye kenduri hari ni...kenyang betul perut....
Di sini kita rasa selamat tak?Hmm...mereka kata kita selamat.Sejak dahulu sehingga sekarang,dikatakan kita selamat.

Adakah memang selamat?Aneh...kita boleh berharap kepada sang musuh untuk melindungi kita....kerana kita sudah benci sang penyelamat...

Friday, June 04, 2004

Hari ini cuti...untuk kompeni yang aku keje la...

bagi orang yang keje,dalam hati mereka...kampung.

bagi orang yang belajar,dalam hati mereka...kampung.

bagi orang yang belajar dan tinggal kat KL,dalam hati mereka ... enjoy.

bagi orang yang masih jaga,dalam hati mereka...projek 600 tahun yang belum selesai!

Teruskan usaha!
buat mereka yang masih di sana...
bersedialah...takut-takut anda belum bersedia walaupun sudah bersedia...

buat mereka yang baru di sini...
bersabarlah...takut-takut sabar anda belum cukup sabar sebagaimana yang sepatutnya...

buat mereka yang dah lama di sini...
jangan lepaskan mereka yang baru di sini begitu sahaja...
dahulu adikmu dijaga...
kini adikmu dibiarkan...
akibatnya adikmu pergi ke mana...
akibatnya kamu pula akan ke mana...

Namun...buat aku yang disini...
aku harap aku tak nak lepaskan adik yang akan balik tak lama lagi...
semoga aku dan adik aku akan menjadi lebih kuat di sini...
kerana aku dan adik aku akan mengubah dunia ini ... walaupun hanya seinci
dan ... aku perlukan ramai adik-adik ... kerana adik lebih kuat dari orang tua...
kerana adik memiliki potensi yang besar untuk ubah dunia!

Adik-adik...abang ada kat sini...
Doakan abang-abang yang tertidur bangkit...
Doakan abang-abang yang masih jaga ... dapat jaga adik-adik bila sampai masanya nanti...

Teruskan usaha ya adikku!
Doakan agar Allah dapat jaga hati kita sampai ke akhir hayat kita...

Thursday, June 03, 2004

Hari ini aku lihat ramai orang balik kampung.Esok kompeni ni cuti.Begitu berkobar-kobar untuk balik kampung.Maklumlah,dah lama berada di KL ni.

Tambah-tambah lagi musim durian.Member aku yang asal melaka kata kat melaka banyaaaak durian.Dia dari Kerteh dah memandu ke Melaka!
Today my friends e-mailling each other.It seems everybody is excited.We didn't contact each other for quite long.

Hmm..the place where I live is pretty nice.The surau is filled with international students,which reminded me about beddoe mosque....

Wednesday, June 02, 2004

Semalam mak , ayah dan famili datang.Mak call petang tu dan kata nak tengok rumah aku.Hmm..terkejut gak.Jadi petang tu aku jumpa mereka kat KLCC dan terus ke rumah aku.Actually rumah aku adalah flat kat (...).

Solat.Makan.Pastu pegi ke flat.Masa tu hosmet dah kuar pegi makan malam.Mak dan ayah kata ok gak tempat tu.Kalau mereka kata gitu,oklah.Pastu mereka balik sebab esok nak ke terengganu.
Konnichiwa...

I felt revived.After the long period of trial and tribulation(umm,maybe not long enough),I learned a lot.I was put to a position that most of us might encounter later on in life.

It was quite large transition between student life and staff life.The way you think would be different and the way you live also different.The load will be as well different.You won't get the feeling until you taste it first hand.

When I was a student,I thought people in the working world are too busy,therefore they are slow and it seems that they do not have much time to at least have a small chat with us.Now I understand why.

I also wondered at that time,why most of the people fell asleep when they enter the working world,even though they were wide awake in their previous life.You will know the answer after you started your life...your new life....here.

Well...how tough it is....how tough it was...alhamdulillah,I am still here...even though with some scars and bruises here and there.

600 years is still far...so,let's get going!

Tuesday, June 01, 2004

OK.Kuatkan semangat!!!!
Boku desu.Shigoto o shimasu!

OK...what will happen would be due to what I reacted to what has happened before.

But above all,it has been determined by Him.What I can do is to react positively and try my best.

OK.Continue on with my adventure!

Monday, May 31, 2004

Apakah perasaan aku hari ini?
Kekadang,bila kita melihat orang lain,kita nampak diri kita...

Barangkali manusia itu adalah kita ... andai kita tidak dikejutkan oleh orang lain...

Barangkali manusia itu adalah kita ... andai kita sudah mahu tidur...

Kini aku memahami sedikit senario di sini.Untuk benar-benar memahami sesuatu,kita perlu mengalaminya.Apa yang aku kata di zaman student dan apa yang aku kata sekarang sangat berbeza...

Namun,projek 600 tahun ini belum boleh terbengkalai lagi.Selaku kontraktor,aku kena terus berusaha!!!

Sunday, May 30, 2004

Kawan...

Tak sangka jugak,aku diperhati dan nak dijadikan contoh.Siapalah aku...

Andai nak ikut gak,silakan...ambil yang baik sebagai teladan dan yang jahat sebagai sempadan ...

Aku nak ingatkan kalian...aku hanyalah manusia yang sedang berusaha!
Boku desu!

Aku ada seorang kawan yang sering menelefon dan mesej kat aku,terutamanya bila dia rasa aku diuji dan bila dia diuji.Seolah dia menelefon dari canberra ke clayton,walhal kini dia menelefon dari canberra ke KL.Begitu jauh,namun baginya barangkali begitu dekat.

Sememangnya dekat,andai ia dirasa dari hati...yang penuh dengan perasaan bersaudara kerana ilahi.

Ada seorang lagi kawan,yang telah mula keje,tapi dia masih tenang dan masih melayan aku seolah kami masih berada di Melbourne dahulu.Tidak diketahui betapa sabar dia menghadapi ujian,namun di wajahnya ada ketenangan.

Ada satu watak komik tu,bila ia pulih dari luka parah,ia jadi lebih kuat,malah semakin kuat setiap kali menghadapi musuh.Musuh pun makin hebat pada setiap episod baru.Namun dia tak putus asa dan berusaha menguatkan diri demi mengalahkan musuh itu.Malah dia rasa seronok dengan cabaran yang lebih hebat dari musuh itu.

OK.Jadilah yang lebih kuat selepas ini!Yosh!!
Ohayou!

Semalam pegi ke umah dua pupu aku.Dia kawin ari ni.Laki dia dari NS.Lama tak jumpa orang kampung aku.Mak dan ayah pun menolong.Ye la,bila sedara nak kawin semua turun padang untuk membantu.

PAgi ni pegi ke majlis kendurinya.Semalam prepare jek.Keluarga lelaki akan sampai tak lama lagi.
Kamal san,

I am writing to you on behalf of your calm self.Well,we were tested for several weeks.First,the test of disappointment to people.Then the test of hopelessnes.Then the test of temper control.Lots of tests,ne?

Hmm,I think that we should not give up.I know,we are learning by experience right now and some theories are left as theories by now.I think we should remember that humans are just humans.They are imperfect and equal to us.The only difference is their faith to Him.So,for the time being...just see them as humans.Reality is always different than theory.

OK.Things will be ok.I can't help you.Those people also can't help either.Only Him.

See you later.Mata ne...

Saturday, May 29, 2004

Boku wa kazoku ni uchi ni imasu!

Ramai sangka aku dah hilang.
Takdelah.Tak hilang.Cuma ada keje sikit.

Masa orientasi dulu aku jumpa seorang yang aku kenali sebagai lion king.Dia ajar aku bagaimana nak hidup dalam rimba kehidupan.Dia nasihatkan aku ... macam mana nak elak dari dimakan.Tak sangka juga,tapi itu sebab yang aku rasa aku jadi cam yang aku lihat ni.

Hmm .. baru aku tau,aku sebenarnya pemarah.Kena kurangkan dan kawal sifat ni.Ganbatte ne!

Friday, May 28, 2004

Boku...mo


Hmm ... I felt homesick already.I do know why.

Anybody know where I can find cheap accomodation near putra-LRT stations?I am still looking for one.

OK.Back to work!

Thursday, May 27, 2004

Hari ni sakit perut.Ujian dan pahala.Sabar je la.

Wednesday, May 26, 2004

Boku desu!!

Bersemangat kembali!!!!Yosshhh!

Ok.Aku baru balik semalam.Naik bas Transnasional.Tunggu kat Geliga.Cemas gak sebab bas tak datang2.Bas 11.30 malam,tapi tiba 1.00 pagi.Masa tu aku dengan sorang memeber je kat situ...

Kat sana menarik gak.Aku lepak dengan member seAussie.Ramai keje kat sana.Ye la,ramai yang berkelulusan kimia dan petrol.Mereka ni baik betul layan aku.Terharu dan terhutang budi kat mereka .. ehe ...

Paling best bila aku dapat merasa jaket loji buat pertama kali.Smart la!Pastu dapat lak bertegur sapa dengan GM dan juga operator2 yang ramah.

Hmm ... di sini aku nak ucapkan terima kasih kepada kawan yang mengejutkan aku dari tidur.Malah ada pakai SMS lagi.Amat terharu.Benar ... bila keje .... senang mengantuk sebab terlalu penat.

OK.Minnaaa san(semua orang) ... boku wa ikimasu!!!!

Friday, May 21, 2004

Boku...

Hmm.Bila dah bertemu dengan dunia sebenar,baru aku tahu sakit dan peritnya realiti.

Aku sangat mengantuk.....

Thursday, May 20, 2004

Boku desu!

Tak tahu lagi bila boleh memblog.Tak sangka keje banyak lak tiba-tiba.Division aku banyak projek.Ni dah nak ke kerteh pulak.

Hmm...rumah pun masih dicari.Harapnya jumpa tempat yang sesuai.Yang sekarang mungkin sementara.

Di mana kawan di saat ini?Hanya aku menolong diri sendiri.Hanya Dia yang mengetahui ... betapa sabarnya hati ini.

Semoga aku masih selamat.

Monday, May 17, 2004

Kawan ...

Terima kasih atas keperihatinanmu.Tak kusangka kupunya adik lelaki yang amat perihatin,meskipun tiada pertalian darah antara kita.

Barangkali inilah yang kita kata sahabat.Terima kasih hukamak!

Baiklah...aku akan cuba jadi lagi bersemangat.amiin!!!
Boku desu!

Tadi jadi attendant stesen pam kat TTDI.Stesen tu stesen pertama syarikat ni kat Malaysia.Stesen ni memiliki sejarah yang bermakna buat syarikat ni.Sekarang aku mengerti nilai di sebalik syarikat ini.Hmmm,aku terasa kagum juga dengan apa yang ia ada dan apa yang ia lalui.

Sempat la mengelap cermin beberapa buah kenderaan.Nak isi minyak,sekarang kat lembah klang semua pakai sistem layan diri....

Tadi aku jenguk website thesis universiti aku.Hmm,kali ni supervisor aku,Prof Russell tak banyak dah offer topik untuk thesis dia.Ada satu topik dia senaraikan semula.Hmm,mungkin yang tu dia masih tak puas hati.Nasib baik topik aku dah tak ditulis.Kalau ditulis,maknanya thesis yang aku buat tak memuaskan.Alhamdulillah.

Esok aku tamat orientasi.Tak tahu lagi bila boleh online.

Sunday, May 16, 2004

Hmmm...

Semakin lama di sini semakin dapat kulihat kehidupan orang.Aku perlu wujudkan karisma tersendiri.Jika tidak aku akan dibuli.Kalau tak pun akan dikasihani.Rupanya aku kurang dihormati.Patutlah masa student dulu aku kurang dihormati walaupun menjadi seorang ketua yang tak ada gaya tersendiri.Aku rasa tak suka bila fikir benda ini,tapi itu apa yang kawan-kawan di sini perhati.Mereka kata aku perlukan sesuatu untuk memantapkan identiti....

Tadi mencari rumah bersama dua orang teman.Teringat aku masa student dulu.Mencari rumah yang dekat dengan uni.Kali ini rumah yang dekat dengan lrt.

Esok jadi pekerja stesen minyak.Lusa program tamat.Pastu apa yang akan berlaku,aku serah kat Dia.Semoga ia adalah yang terbaik.

Saturday, May 15, 2004

Beberapa hari ini aku belajar berkenaan cinta...

Ada kawan aku cerita,ada perempuan yang mewujudkan dua atau lebih teman lelaki,supaya dia dapat memilih yang mana terbaik untuk dia.Kenyataan ni aku dah dengar masa aku kat Sunway dulu.Hmm...perlu pasang dua tiga orang BF untuk cari seorang yang setia.

Adakah lelaki begitu?Hmmmm...kalau dalam TV,dapat kita lihat contoh-contohnya.Begitu sukar untuk mencari yang setia.Begitu sukar untuk menemui yang sehati sejiwa.

Barangkali,paling sukar untuk mencari yang menambahkan cinta kepadaNya.

Ada kawan aku bincang,bila ada cinta dalam hati,maka ia akan mengubah atau menentukan perangai seseorang.Aku setuju,sama ada ia cinta kepada manusia dan juga cinta kepada Dia.Bila kita cinta kat seseorang,kita lebih cenderung untuk ikut perangai atau kesukaan orang yang dicintai.Namun,cinta itu tidak dapat menandingi cinta kepada Pencipta.Cinta ini menyebabkan pencinta sanggup hilang nyawanya.

Friday, May 14, 2004

Hmm ... boku desu!

Tadi bincang pasal problem solving....lebih kepada analyzing the nature of the problem.Selalu kita cuba selesaikan masalah daripada menentukan punca masalah yang mengakibatkan kita lagi bermasalah.

Ada bincang pasal relationship.Hmm...semua yang aku kenal kat sini(hampir semua),pernah ada pengalaman GF-BF,nampaknya aku la yang pelik....

Wednesday, May 12, 2004

Boku desu!

Huh huh...baru balik dari cheneh.Penat dan puas hati.

Ahad..
Bertolak dari pusat training ni.Naik bas ramai-ramai.Pakai casual.Aku duk sebelah madi.Dia room mate aku untuk training ni.

Berhenti di Kedai mamak kat dengan hospital Temerloh yang belum siap.Solat dan makan.Dalam bas tengok cerita Mosquito Island.Ingatkan best,tapi pening2 je cerita ni.Dahla tu,ending tak best.

Isnin...
Air takde.Aii..aku pun turun ke kolam untuk wudhu dan cuci badan.Orang lain ada yang langsung tak mandi.Tempat ni ada masalah air sket.Lebih2 lagi sekarang musim kemarau kat negeri Terengganu ni.

Pastu exercise sket.Makan pagi.Pastu pergi main panjat dinding.Aku dapat naik separuh je.Pastu tangan cram sampai takleh pegang batu kat dinding.Ada sorang lagi yang kaki cram.Sorang lagi terus sakit kaki..

Petang lak buat latihan dalam hutan.Banyak yang aku buat kurang sempurna.Dari sini dan aktiviti memanjat tadi,aku dapat lihat yang aku ni amat lemah dari segi aktiviti fizikal dan belum cukup kuat.Aku mudah rasa putus asa dan juga meletakkan mental block terlalu awal.KEna ubah persepsi ni dan kena buat lebih baik lagi di masa depan.

Main flyig fox.Teringat flying fox kat Allemmbee camp kat aussie dulu.Yang tu kecut perut dibuatnya.

PEtang balik.Malam pecah kepada kumpulan.

Selasa...
Air ada.Alhamdulillah.Kali ni tiga kumpulan.Semalam dua kumpulan je.Orienteering.Jalan dalam hutan.Group aku miss beberapa check point.KEna tegur dek renjer hutan.

Lepas abis orieentering,pertandingan rakit.Buat rakit dari bahan yang diberikan.TAkut2 gak sebab akan seberang sungai 40kaki dalam.Alhamdulillah,rakit yang kami buat tak tenggelam dan sampai ke destinasi.Malah group aku di depan sekali.

Lepas main rakit,kena buat human pyramid untuk alihkan tayar dari satu tiang tanpa sentuh tiang.Punyalah sakit,tapi alhamdulillah,berjaya dibuat!

Petang tu ada aktiviti guna otak.REnjer tu psiko semua peserta tapi semua tetap teguh dengan pendirian sendiri.Setelah diberi ulasan dan pengajaran oleh renjer tu,tamat aktiviti lasak di situ.Oh,renjer yang aku sebut tu kami panggil pak pi'e.

Malam tu BBQ dan sambut hari lahir 3 orang dari peserta program ni.

Rabu....
Bertolak ke loji minyak.Pastu balik ke KL.Tiba kat sini waktu malam.Nasib baik sempat makan malam...

Saturday, May 08, 2004

Esok aku akan ke Kemaman.Buat team building course.Semoga semua selamat.Amiin.
"Kamal,kau bila nak kawin?"
"Aku?"
"Ye la ... ko kan hensem... takkan takde kot?"


Hmmm.Terima kasih.Time aku rendah diri kepadaMu kau ceriakan aku kembali melalui kawan aku ni.
Tadi bincang pasal corporate image dan professional image...

Di situ aku melihat kembali kepada diriku.Aku sedar.Aku miliki banyak kekurangan dari segi fizikal.Aku merasakan aku kurang bergaya dari orang biasa.Ehe...

Namun,adakah aku tak perasan kelebihan lain yang ada?Adakah aku mensyukuri dan memanfaatkannya?

Friday, May 07, 2004

Sejak bergaul dengan orang dewasa,aku perasan ... barangkali diriku belum cukup dewasa jika dilihat dari jiwa,namun terlalu dewasa bila dilihat dari mata.
Hari ni dua event berlaku....

SAtu,salah seorang peserta orientation ni sambut hari jadi dia.Dua,ada sorang lagi peserta orientation tertinggal kat shopping complex.
Tadi belajar pasal branding.Ya.Pasal brand atau jenama.

Bukan sahaja syarikat,setiap manusia pasti mempunyai jenama.Andai kita tidak memiliki jenama,mungkin kita akan dijenamakan oleh orang lain.Jenama adalah impression orang terhadap kita.Jenama membawa mesej yang mungkin akan memberi kesan kepada orang lain....

Apakah jenama yang aku ingini?

Adakah aku membawa jenama islam...yang mana bila orang lihat aku,dapat ia lihat keindahannya sebagai akhlak,sistem,budaya dan yang penting sekali cara hidupnya?Adakah orang tertarik untuk tahu lebih dalam mengenainya bila melihat aku?

Adakah aku membawa jenama kejepunan...bila orang melihat aku....mereka ingin tahu sebagai berkenaan jepun.....dari segi anime hinggalah kepada budaya ... walaupun aku bukan bangsa jepun atau belajar di sana...

Adakah aku membawa jenama suatu bangsa itu....yang mana bila orang melihatku ... apa yang mereka nampak ... sifat lemah ... dengki-mendengki .... perlahan .... suka berseronok dan bermain-main ... mementingkan diri sendiri....

Atau ... aku memiliki jenama yang lain ...

Apakah jenama kita sebenarnya?

Thursday, May 06, 2004

Hari ni hari kedua kat sini.Hmm...tadi buat exercise sikit.Penatnye....

Siang tadi dengar briefing dari orang HR dan orang CDU .Menarik .... ada lawak,dan ada beberapa teguran seperti ... kena jaga kesihatan,kena fikir luar kotak dan kena berani....

Pak cik HR banyak share cerita.Menarik.Yang best,dia still kenal aku.Ehe...ingat lagi aku masa jumpa kat kenduri ari tu...

Hmmm...surau masih kosong.Kesian kat surau tu....

Tuesday, May 04, 2004

Terima kasih kepada mereka yang mendoakan aku.Amat terharu.
Ni menulis dari satu tempat yang aku dah lama tak singgah.

Dulu singgah masa mula-mula dapat tawaran pinjaman boleh ubah.Lepas tu singgah masa orientasi bagi pelajar tahun 3.Kini,singgah untuk orientasi sebagai eksekutif.

Tadi,aljabal call.Lama tak dengar suara dia.Rindunyeeee.Teringat aku bila bermalam di rumah dia kat bangi.

Pastu,ada kakak ni cerita aku pasal satu business yang menarik.Direct buying.Hmmm...camne ye.Menarik tak kalau aku tengok?

OKlah.Semoga langkah pertama ini bersih!Selamat berusaha!
Begitu mahalnya nilai sebuah hidayah ...

Di manakah dari diri ini yang menyebabkan ia dipilih? Aku bukanlah sehebat yang lain. Namun diberi tugas seperti mereka,menurut kemampuanku yang tidak seberapa ini. Terima kasih dan segala puji buatMu. Kuharap agar hidayah yang amat mahal ini tidak hilang di kemudian hari. Kuharap hidayah ini dapat dirasai oleh orang-orang yang di sisi dan orang-orang yang disayangi ... juga orang-orang yang telah dibakari ...

Selamat mengembara kembali.Seorang manusia biasa yang mencari dan menemui ...

Monday, May 03, 2004

Dahulu ...
dia membaca dan membawa risalah.

Setelah itu...
dia membawa ijazah bersama risalah.

Akan datang...
dia di pejabat memfotostet risalah.

Suatu masa nanti...
dia hilang nyawanya kerana risalah.

Kini dan selamanya...
dia bertugas menegakkan risalah.

adakah dia itu aku?
Seminggu ni asyik berjalan je.Sempat balik kejap ke rumah untuk basuh dan keringkan baju.Ni lepas ni mengembara lagi.

Nanti .. bila tiba masanya.Cabaran akan jadi lebih hebat.Nak tak nak kena hadapi juga.Aku dah lihat kawan-kawanku yang dah lama lalui cabaran ini.Amat kagum dengan mereka.Habis sahaja kerja mereka,terus mereka buat kerja seterusnya.Aku tahu mereka penat dengan urusan siang hari.Namun,di fikiran mereka...banyak yang perlu dibuat.Sebab jalan ini amat jauh.

Sejauh 600 tahun lamanya....

Semoga aku sudah bersedia untuknya.Semoga aku dapat bertahan sebagaimana mereka....