Sunday, December 23, 2007

Gambar di atas mengingatkan aku berkenaan cover page yang pernah aku lihat pada sebuah buku fotostet. Buku itu telah merubah ramai orang disebabkan isinya yang menggetarkan jiwa dan menyentuh hati lalu menggerakkan ruh dan jasad.

Buku yang menjadi nickname kepada orang yang menyedarkan aku apa yang patut aku buat :)
While walking in the woods, suddenly I got this feeling.

The feeling which I felt during my third year in university.
Yesterday was memorable. 6 teenagers and I went to Niah Cave.

It was raining when we arrived. 10 am plus minus. We decided to keep on going to the cave. 4.3 Kilometers of walking under the rain was not that hard as the walkway was made of fibre material which prevented us from slipping.

The view of the cave was amazing! Due to the raining outside, we can see 'waterfalls' coming from the holes from the top of the cave. It was soooo beautiful.

When we arrived to the part where no light can be seen at all, we stopped for a while and reminded of the darkness of the grave. It was really dark as we could not see our hand at all.

We all went back around 4pm. It was really tiring. All of those teenagers smiled and I can see that they were extremely happy. Most of them haven't go to Niah, even though they lived in Sarawak for 20 years!

Thursday, December 13, 2007

Baru-baru ni MAR ada meletak video kenangan dia di btu. Hmm .. begitu ramai teman-temannya bersama dia ketika itu membentuk suasana dan masyarakat.

Kini, kebanyakan temannya telah ke tempat lain....
Ahah!

Jumpa dah blog MARMAR! ehe ... sorok yee. Best juga blog dia. Banyak coretan dan tulisan yang menarik dan mengingatkan aku akan kehidupan bersamanya di btu ini....

Tuesday, December 11, 2007

Ah. Leganya.

Hampir-hampir timbul pergeseran antara aku dengan teman seperjuanganku di sini. Rupanya tidak. Tuhan amat menjaga hambanya dan dakwahnya. Kusangka dia terasa apabila aku terkasar sedikit dengannya. Aku takut apa yang menimpa ZD, terkena kepadanya.

Akhir-akhir ini permusuhan wujud akibat perasaan hati yang dipenuhi marah dan kecewa, tidak kira dari kalangan orang tua yang memimpin dan orang muda yang menurutinya.

"Tak guna ana marah. Tak ada manfaat pun", itu ujar teman seperjuanganku itu. Dia hanya tidak stabil buat seketika.

Kini ... dia memacu kudanya menerobosi tembok-tembok musuh dan melepasi segala cabaran di hadapan.

Aku pun mahu berbuat serupa...!

Friday, December 07, 2007

Today I am so sad. So many things have happened.

Be strong!

Tuesday, December 04, 2007

Sometimes we see people with great abilities and we are amazed by them. These people, which sometimes have great charisma, speaks greatly and able to influence people around them can become quite influential in the society.

A friend has told me 'How far ONE person can go alone? Our prophet is A GREAT MAN, but he did not do his mission ALONE! He find, gathered and nurture people around him with ISLAM and 600 years later, the world is blessed with this way of life!'.

It is true. Even though a person is great, but doing things alone cannot brings him far enough. Prophet SAW already shown us the way, which ALL of us can do.

Saturday, December 01, 2007

Semalam aku balik lambat bersama AK dan SB. Lepas tu kami ke Karnival Keluarga anjuran syarikat yang aku bekerja di sini. Perut kami lapar selepas menunggu janakuasa 21MW untuk start-up.

Begitu bising dengan konsert dari artis-artis jemputan syarikat. Begitu ramai remaja yang datang. Maklumlah, konsert percuma. Tambah-tambah lagi sekarang cuti sekolah.

Hm, inilah yang diisi oleh remaja yang akan menjadi masa depan kita. Tiada orang yang peduli bagaimana pemikiran mereka bila mereka dewasa nanti melainkan segelintir sahaja. Kasihan, tiada orang yang memberitahu mereka apa yang sepatutnya mereka buat sekarang dan apa yang penting dibuat sekarang.