Wednesday, June 20, 2012

Meeting semalam...

Semalam.. ada meeting jkD. Dalam meeting pada waktu malam itu, satu agenda diperuntukkan untuk memilih calon baru untuk unit BnR.

Kusangka mereka akan letak namaku,tapi tak... mereka (ahli jkD) x nak aku lepaskan tugas SUtar itu. Pelik, aku yang selalu bising pasal isu2 tarbiah, makin sayang dilepaskan ke unit lain.

.... dan aku mula merasa ikhwah n akhawat dah mula rasa concern kepada tarbiah ini...

Monday, June 18, 2012

Hari ini AE menelefonku.. sungguh concern dia sebab tak hadir katibah tempoh hari...

Kali ni dia declare awal tak dapat berjumpa pada malam minggu ini... kerana mengembara ke KT bersama adik2 yang bersemangat...

Sunday, June 17, 2012

Pakcik

Semalam baru dapat clarification dari hj faris.Pakcik Hamide bukan dihantar balik atau nak balik (sebab merajuk)..

Rupanya sebab kena renew visa ..

... alhamdulillah, nampaknya masih cerah harapan ... memang Allah sayang kat kita di sini.

Selesai..

Alhamdulillah.Program katibah berjalan dengan baik. Semalam ter'taaruf' panjang sesama ikhwah. Baru tahu ada ansk tokoh dan ada dah jafi ketua kampung.

Cuma kesian kepada yang tidak datang tetapi tak maklumkan secara betul keuzuran. Moga Allah ampuni mereka.

Saturday, June 16, 2012

Khamis lepas .. di bukit tinggi

Khamis lepas, usrah gorespensil telah ke bukit tinggi, kira2 sejam dari bandar melawati KL.

Kami ke sana untuk menjadi pengisi serta memuayashah (bergaul) dengan pelajar2 yang sedang berprogram di sana. (Ini mengambil kira keadaan AE yang begitu bersungguh menjadi AJK kuat program di bukit tinggi).

Kali ini gorespensil diuji dengan arahan berkumpul pada 830pm. Hampir semua cemerlang kerana sampai 830pm dan 845pm. Yang lewat meminta izin,dan mengejar kami yang bergerak 845pm. Hanya seorang tidak hadir, cuma terlupa memaklumkan kepada ketua gorespensil...

Miga mereka diberi kekuatan adan hidayah untuk menjadi ahli saff yang hebat suatu masa nanti...

Katibah..

Malam ni ada Katibah (qiam) bersama teman2. Untuk kali ini persediaan dibuat semampunya. Cuma aku rasa masih kurang sebab tak sempat nak cari muwajih (pengisi) selepas isyak nanti.

Tapi,aku mengatakan kepada diriku; tak mengapa,yang lebih penting ialah aktiviti sepanjang katibah itu (zikir,puasa di siang hari,solat tahajjud serta wiir) pasti harapnya memberi kesan besar kepada hati orang yang menyertai katibah ini.

Moga Allah memudahkan...

Tuesday, June 12, 2012

weekend taahil

Sabtu dan Ahad lepas begitu melelahkan,tetapi memuaskan hati dan perasaan,sampai demam.


Aku menghadiri pengisian hebat oleh MHE. Diterjemah oleh us M. Kali ini banyak kaedah2 pentarbiahan diajar dengan agak detail,beserta sarana dari hati dan pengalaman MHE,yang merupakan orang yang hands-on dalam pengalaman Dakwah n Tarbiah di bumi anbiya sana...


Ditambah pula berjumpa dengan teman2 bersemangat beserta enche Yu Qiu Wai yang agak lama tidak bertemu. Banyak benda dapat di catch-up (terutamanya kisah2 lalu yang menyegarkan jiwa serta update hal ehwal semasa) serta memberi semangat untuk terus bekerja dengan sepenuh hati di jalan ini.


Published with Blogger-droid v2.0.4