Sunday, January 30, 2005

People compares. I compare. Everyone compares. Yes, we always compare ourselves with others. It is to gauge the value of oneself. How would we know, if we do not benchmark our capabilities with others.

Comparing is good. By benchmarking we know what are the gaps, and we might try hard to close it so that we are at par with others. Once we reach that level or supass it, we will be very satisfied and confident. On the other hand, when we realise we are better than others, we will feel great and will have high self-esteem. In addition to that, we will be thankful to God for giving us those bounties and blessings.

Comparing is bad as well. By realising that we are less than others, we might go lower. We will reduce our self-esteem. We will feel useless. We will think that we are worthless. We will become less spirited. This kind of attitude exists in most of us. Some of us even nurtured this way. Mums and dads who compared their children one to another will create low self-esteem adults in the future.

We must not let ourself down. We are unique. We have strength and weaknesses. We must appreciate for what we have. We must try to improve of what we lack of. Allah created us fairly.

We are human ... after all. Well, hope I get some self-esteem after this, ne?
Internet kat rumah lembab betul. Sangatla slow, malah jarang dapat buka webpage. Apakah puncanya?

Friday, January 28, 2005

When we do with our heart, what we do will be done to its fullest. When we do with our heart, all the hardships and difficulties that lie along the path will not be painful. When we do with our heart, we will be happy at the end of the day.

Unfortunately, most of us are not doing with his heart. We are doing with half of it or without it. For what sake we are doing those things: our job, our studies, our living?


Thursday, January 27, 2005

Aku rasa aku makin gemuk la bila kerja kat KL ni. Makan sedap2. Dulu berat aku dalam 70kg je. Sekarang mungkin dah cecah 100kg. Kena bersenam nih.
With dreams, a human can go over his normal limitations. He can cross borders. He can climb mountains. He can conquer a nation.

I remembered those years. I dreamed of getting first class honors in my studies. My seniors warned me of the difficulties of the course. He even failed and extended one semester. No one (under same scholarship) ever completed the course in 4 years. It was impossible. It was thought to be impossible.

I wrote it (“1st Class ECSE 2003”) on my study desk. I looked at it each day. It became reality on 4th December 2003.

I wanted to see at least people to continue the work on this path among students in Australia. I dreamed it when I was in my third year. It seems to be not much hope at that time. Not many people interested to be involved. Most of the attempts were not really successful. I only have one friend who was also worried about the same thing. Nevertheless, we tried. We tried without knowing what was prepared.

Later in 2003, He changed everything. On that year the dream came true. I have never seen so many enthusiastic young blood doing the job. Enthusiastic. Full of spirit. It made me smile … even now.

That was the power of dreams.
I like how children thinks. Children are creative and imaginative. We were used to be that way. 18 years ago, we were creative and very imaginative. Anything we encounter can be interpreted differently by our minds. We were asking lots of questions to understand. We asked our mum, dad and our grandparents.

More than 18 years passed by. (I used 18 instead of 23, because at age of 1 or 2, I am not able to talk yet). We became less creative, less questioning. What happened during those 18 years?

We less asking and more doing. We do without knowing why we are doing it, for what we are doing it and more importantly what are the impacts, benefits and consequences of doing it.

We think our lives are boring, dull and uninteresting. Every day punching in that staff card and punching out, sitting at our desk, eating refreshments at the pantry, dealing with big boss, SMs, GMs and clients, gossiping with colleagues ... following the same routine again and again.

In the next 15 years, it will be the same, except we might be promoted if we are lucky, or we might changed our jobs, or we might be in the grave already. At the end, what are we getting of this life? Are our existance to this world have any significance?

Ehe ... what do you think (if you have time to think)?
There are so many things that we learned. Everyday there should be something new to us. Each day that seems to be repetitive, can be exciting and interestin, once we know how to make it so. Each day is a new day, as they are new creation.

I suddenly remembered what I mentioned to myself years ago. It is to utilise every single second of my time to its fullest. Wonder why we are not doing so, as our death is coming any time. What is the point of being so sad for so long. It is natural to feel so, but better if we can overcome it.

I must try to change the pain into joy, downside into upside, and must live on till the last second of this life. Reading my entries make me hurt, reminding me the harshness of reality and making me less positive each time. I should learn from the things that I did wrong and from things that went wrong. Someone has said to me "If I learn from my mistakes, I am getting a good education!".
Hari ini jam 4.55 am waktu Malaysia, si Z dapat anak lelaki. Tahniah buat dia. Bermulalah satu lagi tanggungjawab buat dia. Semoga berbahagia ke akhir hayat.

Tuesday, January 25, 2005

What is the best thing today?

I am still alive. I am still in one piece. Weather is good. No one scolded me. I still can eat.

Hmm ... at least today is not too bad after all.

Sunday, January 23, 2005

Hmm, minggu depan hidup aku lebih mencabar . Ehe, esok la. Aku dah takde rumah sewa. Pastu aku tak tau mana nak pergi. Macam mana nak survive ye?

Friday, January 21, 2005

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada yang berkenaan.

Thursday, January 20, 2005

Hari ni sunyi betul ofis ni. Orang balik raya.
Esok atau hari ini umat islam menyambut aidil adha. Orang di mekah sambut hari ni. Orang malaysia sambut esok. Tak sama hari raya antara kita dengan arab saudi. Pada zaman empayar islam dulu, camne agaknya....
Bekerja. Simpan duit. Berhibur. Naik pangkat. Makan. Berkahwin. Berkeluarga. Beranak. Bersama ibu dan bapa. Berada di negeri sendiri. Berada di rumah sendiri. Berada dalam suasana selesa.

Bestnya. Tapi apakah bezanya dengan orang bukan islam, kalau hidup kita berputar di sini sahaja?

Namun, sehebat-hebat hidup mereka, tetap tak sebaik apa yang Dia beri kepada kita. Ada atau tidak apa yang manusia-manusia lain dapat, tanpa hidayah ... tanpa kesedaran ini, tiada nilainya.

Siapakah manusia terhebat? Siapakah manusia yang Allah sayang?
Adakah manusia yang hidup untuk diri dan keluarganya sendiri?
Adakah manusia yang kekal tinggal dalam negerinya sendiri?
Adakah manusia yang berasa cukup dengan dirinya sahaja yang terjaga?

Kerja kita bukan sekadar nak bangunkan manusia. Kerja kita untuk bina manusia. Bukan berkerja empat tahun sekali. Bukan bekerja setahun sekali. Bekerja setiap masa. Bekerja setiap hari. Bekerja walau hasil macam tak nampak lagi.

Istiqamahkan kami. Tabahkan hati kami bila kami dihimpit oleh kekejaman realiti. Hidupkanlah hati kami di saat hati-hati lain sudah mati. Matikanlah kami dalam keadaan bekerja di jalan ini.

Amiin.

Wednesday, January 19, 2005

Teruskan usaha!

Tuesday, January 18, 2005

Live the life that you have.
It does not matter how much you have....
...but how much you make use of it.
Walau apa pun, bersabarlah .... barangkali kena sabar sedikit sahaja lagi :)
Sakitnya. Mengapa sering terasa sakit di dalam jiwa ini?
Orang lain menerima nasib yang lebih malang dari kita.
Memang kena bersyukur.
Kurangkanlah sakit di dalam jiwa ini.
Tenangkanlah hati ini, wahai pembolak-balik hati.
Amiin.

Monday, January 17, 2005

Tadi aku berjumpa dengan seorang kawan lama. Ehe, dia antara orang yang aku rasa istimewa dalam hidup ni. Dia adalah orang yang ku suka, juga kekadang sebagai orang yang ku tak suka. Dua-dua perasaan ini wujud dalam masa yang lain.

Ehe .. kami masih kawan. Jangan risau :)

Namun dia dan aku bersama-sama di Australia. Kami bersama-sama pergi ke grampians, sama-sama pergi ke adelaide, ke sydney dan banyak tempat lain. Malah kami sama-sama balik pada tahun akhir pengajianku.

Selepas itu dia kembali ke Australia. Aku tinggal di sini. Setahun aku di sini, merasa pahit dan tawar kehidupan, first hand.Setelah setahun, dia kembali dan akan memulakan langkahnya di sini.

Aku harap dia dapat bertahan, dan menjalani perkara yang lebih baik. Cukuplah aku seorang sahaja yang sakit.

Ada seorang lagi yang berada di Malaysia bersamaku. Dia amat istimewa. Kami bersama hampir setahun. Cabaran kami untuk bina rumah dikongsi. Ku ingat malam-malam aku menumpang 4x4 dia. Sehingga sekarang dia masih menumpangkan aku kalau aku perlukan pengangkutan.
Ku ingat banyak tempat yang aku pergi bersamanya. Ehe, ingat lagi masa kami nak solat maghrib kat stesen projet, tapi dapati stesen tu takde surau.

Dia lebih tabah dan dijaga dengan baik. Aku harap dia dan temannya akan terus dijaga sehingga ke akhir hayatnya.

Sunday, January 16, 2005

Alhamdulillah. Jarang sekali kita berhenti seketika, melihat betapa banyaknya nikmat yang Allah kasi kat kita.

Jadikanlah kami dari golongan hambaMu yang bersyukur. Amiin.
Tadi adik dan mak masak udang goreng. Kali ni dimasak macam tempura (i.e. celup tepung). Wah, sedapnya.
Aku takut dengan masa depanku. Aku tak tahu apa yang akan berlaku. Aku takut ia lebih kelam dari yang aku sangka.

Aku akan buat apa yang aku tak terfikir akan berlaku. Namun, Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.

Aku telah cuba untuk mengelak dari pergi, dan aku dapati percubaan itu gagal. Sememangnya aku kemungkinan akan ke Sarawak jua.

Segalanya ku serahkan kepadaNya. Kuatkan semangatku untuk menghadapi segalanya. Kuatkan semangat keluargaku dan temanku untuk berhadapan dengan semuanya.

Amiin.
BAgi kanak-kanak (dan yang masih ada kanak-kanak dalam jiwanya :) ) ... masa hujung minggu diisi dengan melayan cerita kartun/animasi kat TV ... dari pagi hingga tengah hari. Seronok nampaknya.

Apa agaknya kanak-kanak zaman dahulu isi masa mereka?
Hari ini begitu cerah. Suhu ok, tak panas, tak sejuk. Mak pun sihat. Alhamdulillah.

Esok pegi keja semula. Hmm, bagi orang biasa, inilah putaran mereka. 5 hari bekerja. Minggu berehat. Bawa anak jalan2. Tidur (tidur masa weekend seronok rasanya). Pergi shopping. Masa itulah bersantai habis-habisan. Lepas tu keje semula. Hujung bulan gaji masuk.

Dan ... ramai sekali orang biasa. Kita kekurangan orang luar biasa :)
Walau apa pun yang berlaku, pasti ada hikmahnya. Hati ini kekadang marah, kekadang kecewa, tapi ingatlah, semuanya dari Dia. Dia yang tahu apa yang terbaik untuk hambaNya ini.
Ramai orang bertanya, bila aku akan ke sarawak. Hmm, aku pun tak reti nak jawab. Sumber manusia slow betul. GM lagi slow. Nak tak nak je hantar aku. Tapi at least dia gembira la, dalam borang penilaian dia ada markah baik untuk dia.

Friday, January 14, 2005

Adakah kau lupa... kita pernah berkuasa?
Adakah kau lupa... kita pernah berjaya?
Menguasai ... dua pertiga dunia
Merentas benua ... memayungi samudera ...

Namun, kita masih lupa. Kita masih lena. Hanya kita yang terjaga. Cuma mengapa kita pilih untuk lena semula. Kita inginkan keredhaanNya, tapi cukupkah dengan amalan asasi sahaja?

Peringatan untuk diri yang naik dan turun kekuatannya.
I saw the transfer document already. The GM really wanted to kick me out from here. He should be happy when he sees the finalised transfer document. He must be very happy.

This is the nature. The stonger will kill the weak.
Cukuplah dengan merajuk tu. Kuatkan semangatmu.

Kau adalah manusia. Kau punya kelemahan. Kau juga punya kekuatan.

Malangnya kekuatan masih belum diuja sepenuhnya. Benar.

Ada potensi yang masih belum dinyahkunci. Ada potensi yang masih belum diteroka.

Kekuatan kau masih tersembunyi.

Aku masih percayakan kau.

Dia telah menyusun kisah kau sebegini. Pasti ada sebabnya.

Nantilah perubahan yang kau akan buat di suatu hari.

Bersabarlah ... barangkali kau kena bersabar sedikit sahaja lagi!

Hanya menantikan masa.
Semalam black out besar berlaku di KL. Wah, nasib baik aku sempat turun lif. Kalau tak, terperangkap la kat atas. Sistem lif untuk bangunan ni dapat beroperasi selama beberapa minit bila power down, untuk memberi kemudahan kepada penghuni bangunan ini untuk keluar. Canggih juga.

Black out pulih dalam jam 4 petang. Wah, semua orang naik dan balik. Ada yang dah balik. Tak tau la berapa juta rugi sebab pejabat offline dekat 4 jam. Ehe, kita-kita yang kecil ni tak rasa apa-apa.

Wednesday, January 12, 2005

You did not get what you want ...

But you were given what you need...
Dalam hidup sebagai orang bekerja ini aku bertemu dengan berbagai orang.

Aku ingat lagi masa orientation sebelum kerja dulu, aku dinasihatkan oleh lion king untuk hidup lebih garang, makan orang ... kalau tak aku akan dimakan oleh orang ... kalau aku still kasihan dan mengalah, aku akan dimakan walaupun aku orang yang baik. Dunia ini bukan tempat yang selamat ....

Semalam aku mendengar kisah hidup consultant berbakat. Dia pernah bekerja seperti aku, tapi dia keluar dan pergi ke tempat yang lebih baik, dan selepas itu dia buka syarikat sendiri. Dia berani dan dia ingin belajar. Dia faham perasaan di-lanyak dan dipijak oleh orang atasan. Dia faham lumrah syarikat orang malaysia. Dia telah mengajar aku sedikit sebanyak cara-cara untuk hidup ....

Si tiadahati memang wujud. Ada orang sebegini. Dia manusia tapi tiada hati. Maklumlah, dia sekarang seorang ketua. Aku belajar darinya. Dalam hidup ini wujud orang yang sanggup susahkan orang lain demi selamatkan dirinya. Dalam kerja, orang atasan akan menyeksa orang bawah supaya dia lagi ke atas. Yang bawah tidak boleh merungut. Tidak boleh bising. Kalau tidak, anda kena pergi ke tempat lain. Tak pun, sabarlah atas seksaan yang diberikan.

Cerita orang kelantan tu... refer entri yang lalu.

Barangkali lebih banyak lagi cerita yang akan aku lalui. Ini kecil sahaja. Ada yang kena lebih dahsyat.
Dia begitu tabah. Hmm, kulihat dia dari orang-orang hanif. Bersahaja. Pernah belajar di Bandura/bundoora dulu. Buat kejuruteraan mekanik. Tapi kini buat projek kebarangkalian.

Tabah. Sebab dia sudah berkahwin. Tapi dia berseorangan. Isterinya masih di bumi kanggaru. Dia tinggal di Malaysia. Dia ditekan oleh bosnya. Ditekan oleh syarikat yang tersayang. Dia masih sabar.

Tempat ini tiada kesatuan. Siapa yang bersuara, dia tidak kekal lama. Dia akan hilang jua. Siapa pun tak berani bersuara.

Dia pernah mengenali senior-senior aku yang lain. Bilakan aku mahu ceritakan bahawa dia masih boleh bertemu dengan senior-senior aku itu?

Sunday, January 09, 2005

Apa yang telah aku buat selama setahun lebih di Malaysia? Adakah aku beri apa-apa kesan kepada dunia dan umat selama setahun itu?

Oh diriku, betapa lemahnya aku ... betapa lalainya aku ... betapa alpanya aku ...

Ampunilah dosaku. Istiqamahkan daku. Amiin.
iKomik diupdate tempoh hari. Maafla, susah nak update.
Hmm, skill pun still sama lagi...Tapi syukurlah,masih mampu untuk melukis :)
Dah dua minggu ... kesan tsunami masih belum hilang. Barangkali lebih lama.

Dahsyat azab tuhan. Lebih dahsyat dari sebarang super weapon yang manusia dapat buat.

Namun kita masih tak rasa apa-apa kan? Adakah hati ini sudah menjadi keras? Bilakah masanya hati ini untuk kembali kepadaNya? Bilakah masanya hati ini untuk memohon ampun kepadaNya?
Alhamdulillah, guestbook dah berjaya ditukar. Aku pakai balik guestbook lama. Server Alxnet selalu jer letak bahan2 yang tak sesuai dengan orang islam (bukan tak sesuai utk orang bawah umur shj!)

Tapi ni yang kita lihat kan? Arak,Rokok,Bahan-bahan lucah ... semua diharamkan @ tidak dibenarkan bagi orang yang di bawah umur (18 atau 21 tahun kalau ikut peraturan negara la). Hmm, kalau camtu orang yang atas umur, maka bolehlah mereka buat benda-benda tu. Aneh kan? islam tak beri buat sama sekali tapi peraturan kata lain lak. Lagi aneh, sini bukan aussie ... kalau aussie lain la, orang bukan islam berkulit putih yang jadi presiden.

Saturday, January 08, 2005

Alahai, adik aku tukar tiket dia ke medan kepada hari rabu ni pulak. Hmm, tak jadilah semua orang untuk gi sepang.

Mak still demam lagi. Ya Allah, sembuhkanlah dia. Amiin.
Tadi dapat SMS dari seorang kawan. Dia sedang berjalan2 ke pantai timur. Ehe, aku rasa dia teringat aku tatkala melalui exit ke temerloh yang ada di Lebuh raya pantai timur.

Semalam pun dapat SMS jugak. Ajak main futsal. Maaf la aku tak dapat pergi. Ada urusan sket. Hari ni lagi tak dapat pergi. Aku balik kampung lak. Manjanya aku ni. Asyik risau pasal mak je. Sihatkanlah mak aku. Amiin.
Hari ini aku balik ke rumah aku. Mak demam pula. Risau aku. Hmm, kat sini hujan rupanya. Kat KL semalam tak hujan pulak. Cuaca baik je semalam.

Ahad ni aku akan ke Kedah. Tumpang kereta consultant kat tempat aku bekerja. Kami akan ikuti kursus kat situ. Kursus berkenaan Root Cause Analysis (Kajian punca pokok?).

Ahad ini juga aku akan hantar adik aku ke Medan. Naik MAS. Semoga dia selamat sampai ke sana. Amiin.

Thursday, January 06, 2005

Orang yang mula kembali ke sini bermacam-macam. Ada yang kuat. Ada yang lemah.

Bagi yang kuat, dan juga yang diberi Hidayah ... bersyukurlah. Anda sudah selamat tatkala kembali.

Bagi yang lemah, dan juga yang sedang diberi susah... bersabarlah. Kasihan, mereka sering dianggap serupa dengan yang kuat. Walhal mereka semakin lama semakin menjadi bayi. Hati dan jiwa mereka semakin lama semakin fragile. Mungkin sampai tahap seperti mereka mula mengenali jalan ini suatu masa dahulu. Mereka perlukan belaian, bukan meminta sangat, tapi hati mereka still inginkan kasih sayang dari teman seperjalanan.
A day I work for 9 hours. Five days I worked for 45 hours (given that I don't do overtime). No work on weekend, assumed.

We are awake for 19 hours (assuming 5 hours sleep). So I have 19 x 7 = 133 hours.s

So a week I used 33.8346% of my life for work. It like one third. Hmm ..... huge chunk, I suppose.

How about on weekdays? 9 out of 19 gives 47.3684% of my weekday life for work. Thats HUGE!

Well, let's just try to enjoy our work (we are getting paid for that,right?) ... like my supervisor said : make the best of what you have!

Wednesday, January 05, 2005

Aku tahu, kau jeles dengan mamat tu. Heh, dahla lemah, dapat keje di tempat dekat dengan rumah. Dapat save duit lagi.

Wahai kamal, sepatutnya dia jeles kat kau. Even kau akan dihantar ke sarawak, dan kau macam payah nak save, hakikatnya banyak benda lain yang Dia tak beri kat mamat tu.

Pertama, kau dah sah jawatan. Dia punya? Belum dapat2 lagi. Dah dua bulan lebih ni.

Kedua, kau diberi keberanian untuk berjumpa sesiapa yang kau nak jumpa. Dia sentiasa takut2 jek. Nak claim pun takut. Dia langsung tak nak bertanggungjawab. Dia lebih rela kumpulan tak ada ketua daripada dia dilantik menjadi ketua.

Ketiga, kau diberi supervisor dan bos yang bersemangat dan berjiwa muda! ( walaupun big boss macam layan tak baik kat kau, tapi dia jarang jumpa dan deal dengan kau kan?). Tengok dia, supervisor dia dan bos dia selalu kasi pressure kat dia, sebab tu dia selesa kerja di tempat tu, maklumlah dekat dengan rumah dan jauh dari ofis ini. Bayangkan kalau tetiba di hujung attachment dia tak ditransfer, kesian dia...

Keempat ... kau diberi sesuatu yang lebih baik dari dia. Ya, sesuatu yang menunjukkan kasihNya kat kau selama ini. Kau ingat lagi kan masa kau bincang dengan mamat tu. Dia langsung tak boleh terima. Dia nak hidup untuk dirinya sendiri. Dia nak selamatkan dirinya sendiri.

Kau telah disedarkan dengan tanggungjawab ini. Dia tahu, tapi dia tidak memahami. Mamat tu tak menjiwai walaupun kau dah ceritakan kepadanya. Barangkali hidayah belum sampai kepadanya. Kesian dia. Instead kau rasa jeles, baik rasa kesian dengan dia.

Aku rasa, kalau dikira nikmat yang diberi kepada kau, mungkin kau tak akan jeles lagi. Begitu banyak diberikan, berapa banyak kau telah syukuri?

Nabi Ayub diuji dengan dahsyat, apatah lagi Rasulullah, inikan engkau, setakat dihantar jauh dan rasa tak tentu kehidupan selepas buat rumah.... namun nabi Ayub dan Rasulullah masih bersyukur, kerana masih banyak nikmat yand Allah telah beri kepada mereka ....

Kamal, jangan putus asa ya!

Ingatlah, tatkala nabi diberi ujian sebaik sahaja baginda mula berdakwah ... muncul khadijah yang menghibur dan menenangkan hatinya ... muncul abu talib yang melindunginya ...

Setiap kesusahan itu ... ada bersamanya ... kesenangan ...
Electrical is a part of Maintenance, but most of maintenance issues and concerns are on mechanical equipment. Does this mean I need to learn also about mechanical equipment, rotating and static as well?
Another info to be shared:

Please ask among friends who would like to adopt orphans from acheh. 300 orphans are coming soon. Need muslim homes! Christian missionaries are going for them. Please help! Contact person Ms Zainey 012-2010 9010.
Semalam aku keje sampai pukul 10 malam. Ya! 10 malam. Meeting antara supervisor dan bos dengan orang plant. Bincang pasal findings daripada assessment yang kami buat kat kerteh ari tu.

mak aiii ...
I dunno how true, but just want to share here :

A group is trying to bring into the Country about 300 Acehenese orphans ( babies and teens). Need muslim homes or money. Christian missionary going after them now. Pls call Puan Fauziah 019-8505050 or Dr. Fairuz 012-2784033. Pls email to others even if u don't want to adopt them. I had already called them and the message is genuine. U can assist them in any possible way not just contributing money like providing them a place to stay, food, clothes,etc, visit them at a location to be announced later,

Monday, January 03, 2005

Wahai tuhan, tabahkan jiwa yang kecil ini untuk menghadapi segala ujian yang Kau beri...
Aku teringin buat satu lagi projek komik panjang, tapi projek ini sangat BESAR!!!

Ya! Sangat besar! Aku nak ...

Aku nak lukis kisah manusia paling agung di dunia ni ... iaitu ... Rasul junjungan kita.

Cuma, aku masih takde skrip lagik. Sapa2 nak tolong?
Tadi aku rasa agak down juga.

Kekadang kan, kita rasa macam segala benda tak kena kat kita. Kekadang kita rasa macam dunia ni tak menyokong kita. Kekadang kita rasa cam kita bernasib malang dan terus malang selamanya.

Aku berjalan seperti seorang yang amat marah. Juga seperti seorang yang amat sedih tadi. Aku melayang-layang di tengah-tengah bandar dalam keadaan hati yang kesedihan dan kekosongan.

Pastu ...
Aku diam sebentar. Aku bercakap seorang diri (orang tak perasan,aku cakap dalam hati jek). Aku mengadu rasa hatiku yang sakit ini kepadaNya....

Lepas itu aku dengar lagu Ahmad ... satu lagu jepun tu ...
Teringat aku suasana dulu. Suasana tu aku tak pasti macam mana nak diceritakan ....
Suasana aku masa aku sentiasa berusaha. Aku berusaha walaupun macam takde harapan je.

Dulu adalah dulu. Aku berada di masa ini perlu buat yang terbaik utk apa yang ada di sini! Kamal san! aku akan cuba buat yang lebih baik kali ini!!!!!

OK! Kita pandang ke depan dan terus berusaha!!!!!
Berusahalah!
Hmm ... mana nak cari time table kursus perkahwinan kat wilayah persekutuan ? Hmm ... mana nak cari ....
Hmm .. malam ni kelas kat Masjid J takde. Kelas ni best gak. Tu yg kawan aku kata la.
Hari ini aku diberi sekali lagi peluang untuk hidup. Alhamdulillah, semalam dan sebelumnya aku telah diberi peluang untuk hidup. Alhamdulillah, sehingga kini aku masih dalam keadaan seorang muslim. Istiqamahkan aku dan keluargaku dan teman seiringan ... di jalan ini.
Ya. Ni satu kisah yang aku ingin rekodkan di sini. Ada seorang dari kelantan dan kerja di kuala lumpur. Dia menumpang di rumah bersama orang dari negeri lain. Suatu hari dia membawa temannya datang ke rumah. Dari hari ke hari temannya semakin ramai datang ke rumah, malah tinggal lama di rumah itu. Tiba-tiba orang kelantan ini menyalin kunci dan diberikannya kepada teman-temannya itu. Maklumlah, mereka semua berasal dari kampung yang sama.

Selepas itu, temannya itu tinggal di rumah itu seperti rumah sendiri. Semua barang di rumah itu dipakai sesuka hati. Tak minta izin pun. Tau-tau sabun basuh dah habis dipakai. Tau-tau makanan dalam fridge ada orang guna. Ahli rumah yang lain tak rasa selesa.

Seorang demi seorang ahli rumah keluar dari rumah itu. Sebab mereka dipindahkan tempat kerja. Bila tiba orang kelantan ini, dia pun pergilah keluar. Namun teman sekampungnya masih tinggal di rumah itu, macam rumah sendiri. Entahlah, sama ada dia tahu malu atau tidak kat orang lain.

Semakin lama semakin berani temannya itu. Dia mula bawa adik dia ke rumah itu. Selepas itu dia bawa sedara ipar dia ke situ. Selepas itu dia bawa pak sedara dia ke rumah itu. Dah sebulan sedara mara dia tinggal di situ. Ahli-ahli rumah lain (yang masih tinggal) bersemuka dengan teman itu. Dia mulalah cerita simpatinya supaya semua ahli rumah kesian. Kalau orang yang tak tinggal di rumah tu, mungkin kesian dengar cerita dia. Tapi ahli-ahli rumah nak rasa kesian apa, nak kata tetamu, dah tinggal lebih sebulan di rumah itu. Sewa tak bayar. Barang-barang rumah dibuat macam rumah sendiri. Ni pun mujur air dia bayar.

Ahli-ahli rumah macam bersabar. Memang sedang bersabar. Tak lama lagi ahli-ahli rumah akan keluar dari rumah itu. Tak sangka ada juga manusia macam ini.

Sunday, January 02, 2005

Kesian kan ... ramai mati masa tsunami. Seluruh media,seluruh dunia bersimpati. Seluruh dunia berebut-rebut menghulurkan bantuan.

Kesian kan... ramai mati kat iraq,afghanistan,chechnya dan palestin. Malangnya tiada yang membantu. Setakat bermesyuarat. Setakat mengutuk.
Kek yang ada kat depan tu lawa sangat, tak termakan lak. Hmm, tapi takleh simpan lama2, nanti semut naik lak. Nampaknya kena makan la kejap lagi :)
Berusahalah ye!
Suatu masa dahulu kita menanam benih. Di kala itu kita tak tahu, apa yang akan tumbuh. Kita berharap semoga ianya baik.

Kini, bila aku lihat ... benih itu sudah besar. Malah benih tu dah menjadi satu pokok yang hebat, lebih hebat dari diriku ini.

Aku amat gembira.
Hari ini mak ayah akan hantar adik aku balik ke SMS Muar. Semalam dan sebelum semalam, dapatla semua ahli keluarga bersama. Wah, seronok perasaan tu... perasaan semua orang ada bersama. Terima kasih kerana telah memberi peluang kepadaku untuk merasai perasaan itu, walaupun sekejap. Jadikanlah kami dari hambaMu yang soleh. Berilah hidayah kepada kami. Amiin.

Saturday, January 01, 2005

I hope those people do not hamper my effort like last time. Those people who I thought to give support,but did differently to me.

I have already learned the lesson.

Please,help me to go through all the way.Amiin.
Today, my status has changed a bit. Ehe ... only a bit, nothing much. I think at least at the end of 2005, it will be changed. I hope to be upgraded by then :)
Hari ini actually aku officially N-GAGED. Ehe, saje tulis kat sini. Alhamdulillah, apa apa pun, ni satu benda yang besar Dia bagi kat aku. Tak ku sangka, dulu mak dan ayah tak beri respon positif berkenaan kahwin ni. Entah mengapa, setelah aku balik dari bintulu tempoh hari, mak sendiri yang cakap, eloklah dimulakan langkah ke arah perkahwinan bagi aku.

Hati manusia adalah di tangan-Nya. Dia yang tentukan. Dia yang ubahkan. Alhamdulillah, akhirnya sudah nampak bila agaknya aku akan mendirikan rumah tangga. Memang tak sangka. Sememangnya tak sangka. Berkatilah usaha yang mereka buat ini. Berkatilah rumah yang akan dibina oleh aku dan dia nanty.

:)