Thursday, December 26, 2013

Sedekah menambahkan rezki

Satu formula untuk tambahkan rezeki ... terutama di zaman harga Barang Naik ni ...

Nabi SAW bersabda kepada Zubair bin Al-Awwam : ” HAi Zubir, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu di Arasy, yang dikirim oleh Allah SWT kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. MAka siapa yang memprbanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan , nescaya Allah SWT menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a)

Wednesday, December 25, 2013

Membeli Baju

Hari ini aku bersama keluarga membeli baju untuk anak...

Rupanya ada kedai yang specialise dalam baju untuk sekolah al-Amin..

Ramai betul orang dalam kedai, membeli baju sekolah juga ...

Thursday, October 31, 2013

Kembali ke Malaysia

Alhamdulillah. Akhirnya tiba di Malaysia.

Kelihatan anak-anakku sangat gembira .. setelah 48 hari berjauhan dari abi dan umminya..

Moga Allah memberkati ibadah serta perjalanan kami...

Amiin.

Sunday, October 13, 2013

Mula bergerak ke Arafah



Kami menunggu hingga maghrib di dalam hotel. Menantikan giliran untuk naik bas.

Dalam jam 6.30pm, namaku dan isteriku dipanggil.

Bermulalah perjalanan ke event kemuncak Haji ... iaitu wuquf di Arafah.

Moga Allah mudahkan.

Friday, September 13, 2013

Di sini bermula ...



Hari ini bermula pengalaman yang luar biasa dalam hidupku...

Seolah disusun oleh Allah, hari ini penerbangan semuanya adalah dari kalangan Jemaah Rayhar travels.

Penerbangan pula dari KLIA terus ke Madinah, menggunakan penerbangan MAS. Menurut orang Rayhar, hanya Saudi Air sahaja yang boleh terus mendarat di Madinah, dan MAS hanya mendarat di Jeddah dan disambung dengan bas ke Madinah sejauh 400km.

Maha Suci Allah.

Moga Allah mudahkan segala urusan.

Tuesday, August 27, 2013

Adik nak ikut usrah

Subhanallah Walhamdulillah. .

Tiba2 adik kandung sendiri nak ikut usrah ..

Moga Allah terus tunjukkan jalan kepada dia tsabatkan dia di jalan ini..

(Nanges dalam hati...)

Tuesday, August 20, 2013

Mesir

14 Ogos...

Berlaku pembunuhan beramai2 di dataran Rabaah. Pembunuhan yg dibuat tanpa perikemanusiaan. Askar2 di bawah general laknatullah itu menembak secara random kepada orang awam.

2000+ orang syahid. Wajah2 kematian mereka semua disertai dengan senyuman..

15 Ogos...

IKRAM .. ABIM ... HALUAN membuat demo.
Bermula jam 2pm depan Ambank Ampang Point .. berarak ke depan kedutaan mesir di Ampang hilir.
Tak dapat masuk ke pintu depan kedutaan .. sebab polis dan FrU sudah membuat pagar manusia di depan kedutaan. Jadi demo hanya berteriak di tepi kedutaan...
Aku singgah sekejap .. mengambil semangat teman2 yang bercuti 1/2 hari meramaikan suasana..

17 Ogos...

PAs dan NgO berkumpul di dataran Merbuk untuk munajat 100k kepada Mesir...
Aku tak turut serta disebabkan keletihan melayani saudara beraya di rumah.
Agak kesal kerana tak dapat bersama (... setelah dimuhasabah oleh UMFS)

....sehingga hari ini .. perbantaian kepada orang mesir berterusan..

Ya Allah .. bantulah mereka
Hancurkanlah musuh2 Mu itu!

Wednesday, August 07, 2013

Pengalaman luarbiasa Ramadhan 1434

Dah lama tak menulis blog ini. Aku menulis coretan ini di kampung halaman. 29 Ramadhan sudah tiba. Berakhirlah bulan yang dirindui dan penuh rahmah wal magfirah ini.

Ramadhan tahun ini merupakan anugerah yang luarbiasa dariNya. Banyak perkara-perkara baik berlaku padaku dan keluargaku dari segi amalan.

Pada tahun ini, aku dapat beriktikaf fardi di masjid hidayah dan di masjid kemensah. Ini adalah iktikaf  pertama kali semenjak aku pindah ke KL ini. Sebelum ini, aku selalu dapat beriktikaf bersama hosmet di Bintulu.

Tambahan lagi, aku diberi peluang dan kekuatan untuk bersolat tasbih bersama imam tempatan. Solat yang amat menguji ketahanan sendi (15 + 10 +10 + 10 + 10 + 10 + 10 tasbih per rakaat, 4 rakaat yang menjadikan jumlahnya 300 tasbih!). Kali terakhir aku ikut rasanya masa di sekolah >_<

Tahun ini, anak-anakku yang 6 dan 3 tahun menyertai solat isyak berjemaah serta tarawih di masjid. Ini adalah pertama kali semua anak-anak turut serta di masjid di bulan ramadhan.

Yang paling ultimate, aku berjaya khatam 30 juzuk alQuran Sebelum akhir Ramadhan yang merupakan pertama kali dalam hidup! Pengalaman ini sungguh Awesome dan mengujakan!

Syukur kepada Allah atas anugerah ini... moga diberi kekuatan untuk terus beramal

Saturday, June 22, 2013

Paris



Aku diberi rezeki oleh Allah untuk ke luar negara ...

Aku ke Paris untuk 5 hari... sempena kerja dengan projek kompleks petrokimia dan penapisan terbesar si Asia

Kali terakhir aku naik penerbangan jarak jauh ialah masa di Australia .. hampir 9 tahun lalu..

Di sana, bos membawa aku melihat menara eiffel, berjalan di La Valle..

di Paris juga .. aku mula menghargai jenama-jenama terkenal yang digunapakai oleh wanita : LV, Coach, longchamp, lacoste...

Alhamdulillah .. aku juga sempat bertemu pelajar di sini, berkongsi pengalaman hidup dengan mereka....

Saturday, June 08, 2013

Kursus haji

Dah masuk minggu ke 21 kursus haji ini. Lagi satu kursus minggu depan.

Semalam baru daftar pakej dengan Rayhar. Harapnya dapat pakej yang sesuai dan dimudahkan urusan.

Terasa makin dekat saat2 untuk menjadi tetamu Allah!

Friday, May 24, 2013

Bintulu

Dari Ahad malam hingga malam semalam, aku ke Bintulu..
Sungguh nostalgia. Telah berlalu 3 tahun sejak aku meninggalkan daerah itu.

Kedai makin bertambah. Hotel ada yang berubah.

Aku bertemu dengan AJB, HFJ, UAS serta beberapa ikhwah yang lain.
Aku juga bertemu ikhwah baru datang dari semenanjung. Seorang guru dan seorang lecturer. Kedua-duanya berkeluarga dan berada di bintulu.

HFJ sudah berkeluarga. Cuma isterinya berjauhan di Indonesia kerana masih belajar. HFJ kini sudah ada kereta MPV. Warna putih. 'Ikut sunnah abang YHY' katanya.

Aku sempat melihat madrasah yang kini tersergam indah di kampung baru. Juga asrama putri yang hampir siap.

Aku juga dapat sertai program umum 'tadabbur alQuran' yang dikelola oleh Us Amin. Kira-kira 100 orang hadir, walaupun ia dibuat selepas isya. Medan dakwah yang sungguh mantap.

Ziarahku yang sekejap mengingatkan aku dengan banyak memori. Ia juga merecaj semangatku, melihatkan kepada perkembangan ikhwah di sana.

Moga dakwah di sana makin mantap!

Monday, May 06, 2013

PACA dan 5 Mei

Di sini aku aku ingin mencoret pengalaman menarik sepanjang hari ini.

Hari ini merupakan hari keramat bagi orang negara ini. Hari ini ramai menaruh harapan agar negara ini dapat merasai perubahan besar setelah lebih 50 tahun di bawah penguasa yang sama.

Hari ini luar biasa ramai orang keluar mengundi. Aku sendiri yang datang pada jam 730am, dan sudah mula beratur! Pak cik dan mak cik pun ada yang datang awal ke tempat aku mengundi itu.

Sangat bersemangat.

Jariku dicalit dengan cat biru. Aku melihat lalu meng 'instagram' jari itu.

Namun tidak lama selepas itu, whatsapp dan facebook dipenuhi cerita cat di jari boleh dipadam, walaupun tanpa sabun (.. ada yang basuh kat sinki kedai mamak sahaja!).

Aku terus memandu ke KL... kerana ada tugasan yang perlu diselesaikan. Aku terus menerus beristighfar, dengan harapan agar ia dapat membantu urusanku dan urusan teman-teman lain yang berjuang pada hari ini..

Setibanya di tempat yang ditentukan, aku singgah di masjid dahulu. Tilawah. Istighfar. Menantikan saat shift untuk aku bermula.

Jam 3.30pm. Aku bergerak ke kawasan pengundian. Aku memperkenalkan diriku sebagai PACA. Orang parti X menunjukkan jalan.

Ramai cikgu yang jadi pekerja SPR masa tu. Ada yang baru juga dan terkial2.

Aku memaklumkan kepada abang polis dan KTM. Jam 4pm aku memulakan tugasku sebagai PA terakhir. Aku melihat PA yang lain. Ada dari Parti Y, Parti Z dan bermacam lagi. Aku memerhatikan parti X ini agak kemas cara merekod data semasa menjadi PA.. malah mereka dapat track berapa orang yang mengundi di saluran itu (supaya KTM dan pekerja lain tidak dapat menipu).

5pm. KTM menutup pintu. Lepas itu mereka mengemaskan tempat itu supaya dapat memulakan proses pengiraan. Kami rehat dalam 15 minit. Aku tidak berhenti beristighfar agar dimudahkan urusan ini.

Dalam 5.30pm mula proses mengira jumlah kertas undi. Pada mulanya pekerja tersilap kira, kerana kurang dari bilangan yang PA rekod. Selepas kira semula, baru tally. Nasib baik.

Bermulalah proses pengasingan kertas. Parlimen dahulu. Kertas ditunjuk kepada semua CA. Lepas tu diletak ke dalam kotak yang ada logo parti berkenaan. Kali ini, yang rosak adalah yang bertanda pada lebih dari dari satu kotak. Hanya satu kertas rosak sebab comot dengan dakwat biru pada beberapa kotak.

Proses pengasingan agak stress sebab mata kena fokus pada kertas, dan mencari kertas yang rosak.. dan juga memastikan kertas parti kita tak disalah masuk.

Akhirnya jam 7.40pm semuanya selesai. Agak awal berbanding saluran lain. KTM offer untuk buat salinan borang 14. Borang ini sangat penting kerana ia menjadi keputusan rasmi dari saluran itu. Setiap orang dapat salinan. Hmm.. KTM ini seorang yang jujur dan bukan orang yang nak menipu.

Setelah itu, semua kertas undi dimasukkan ke dalam sampul dan di'seal'. Semua orang tandatangan atas seal itu. Borang 13 dan Borang 14 juga dimasuk ke dalam sampul dan di'seal' juga. Semau orang tandatangan lagi.

Ketua PACA meminta agar aku tunggu sehingga barang-barang pengundian dimasuk ke dalam kereta. Cuma aku agak pelik, kerana kereta yang diguna bukan kereta polis, tapi kereta orang awam yang terdiri dari kereta yang berbagai. Ada wira, ada viva, ada livina. Hmm..

Apabila semua barang dah dimasuk ke dalam kereta. Kumpulan escort mula mengikut setiap kereta. Mat motor... dua motor akan mengekori setiap kereta.

Aku sangat penat hari ini. Tak sanggup untuk menunggu lagi. Ketua PACA mengucapkan terima kasih, lalu dia pergi ke pusat perjumlahan bersama seorang CA yang masih larat. CA masih diperlukan, in case kena buat kiraan semula di pusat perjumlahan undi.

Setiba di rumah aku pasrah kepadaNya atas apa keputusan yang akan diberi.

Di kaca TV, keputusan tidak konsisten. Di laman web pun sama. Pihak pakatan dah declare kemenangan pada awal malam. Barangkali berdasarkan maklumat dari CA di setiap saluran undi yang ada.

PAda hampir tengah malam, barulah keputusan mula keluar.

Jam 1245pm. Pengurusi SPR bergegas di depan kamera lalu mengumumkan .... parti pemerintah masih sama seperti dahulu. Aku terus tidur selepas itu dengan sedikit rasa sedih...

... esok tidak cuti...
... esok masih sama, atau lebih teruk dari sekarang ini ...

Kepada Allah aku berserah segalanya. Kerja masih banyak. Jalan ini masih panjang. Aku yakin, kita masih belum memenuhi syarat yang dikehendakiNya untuk merasai perubahan itu...

Wednesday, May 01, 2013

Setelah 10 tahun

Hari ini aku terjumpa ASAP (nama sebenar NMMT).

Hmm.. hampir 10 tahun telah berlalu..

Ketika itu dia mula mengenali dakwah ini...
Teringat saat aku bawa buku Computer Systems & beberapa buku lain untuk dihadiahkan kepadanya (kerana aku dan dia ambil kursus yang sama di Monash, cuma ketika itu aku sudah tahun akhir, dia tahun dua).

Teringat saat dia tidak dapat sertai winter trip sebab maknya tak kasi.
Dia memulakan langkah di medan dakwah ini ... bila aku sudah pulang ke Malaysia.

Kini dia masih laju bekerja di jalan ini .. cuma di dalam 'kapal' yang lain. Itulah ketentuan Allah yang pasti banyak hikmah di sebaliknya...

Moga dia tsabat dan dapat bersatu kembali suatu masa nanti...

Sunday, March 17, 2013

Sedih

Semalam sangat sedih .. sebab ada 2 ikhwah pergi ke rahmatullah...

Seorang darinya aku pernah jumpa tahun lepas..

Teringat dia yang sangat ceria dan bersahaja. Dia juga sangat komited di Jalan ini.

Membaca komentar teman2nya menyebabkan aku terharu. Semua menyebut2 akan kebaikan beliau.

Moga dia mendapat ganjaran dan rahmat dariNya.

Moga dapat bertemu di Jannah, akh Iman Syafiq...

Wednesday, March 13, 2013

Pulun

Di saat ini pakcik makcik terutamanya ketua-ketua sangat pulun kepada aktiviti PuRu ni..

Setiap weekend mahu saja dibatalkan program pembentukan individu.. diganti dengan berjumpa orang sambil periksa bilangan orang dalam rumah serta bendera yang mereka suka..

Aku mengadu ia agak kering.

UHA dan UFZ kata takpe .. pulun saja .. basahkan masa pertemuan mingguan tu ..

Aku geleng kepala dan sabar

Ya Allah .. kurniakan aku kesabaran dan ketenangan ..

Friday, February 01, 2013

Kita dan perangkap

Musuh sentiasa akan berusaha menghancurkan kita..  tak kira sama ada kita bersedia atau atau tidak tidak

Kita tak boleh salahkan musuh.. sebab itu adalah kerja mereka Ia ibarat kijang dengan perangkap.. kijang tak boleh salahkan perangkap .. yang kijang perlu buat ialah berhati-hati supaya tidak kena perangkap..

Kita punya!

Kata2 seorang sheikh di kedai mamak pada keheningan malam ... di saat orang hiruk-pikuk melepak di sekelilingnya..

"J ini kita yang punya! Bukan mereka punya! ... jadi jangan putus asa dalam bekerja di jalan dakwah ini!"

Monday, January 28, 2013

Teh tarik yang panjang...

Pagi tadi UMFS menghantar sms kepadaku. Mengajakku makan nasi dagang di kedai biasa. Aku tersenyum dengan penuh semangat. Lama tak jumpa dia. Rindu sangat padanya. Rindu yang wujud dari pemikiran dan kerisauan yang sama.

Tiba di kedai nasi dagang, dia tengah menghabiskan teh tarik. Aku pun order teh tarik juga.

Kami bersembang lama. Pelbagai update dan peringatan yang aku apat. Tak kurang juga muhasabah darinya.

Orang di sekitar datang dan pergi makan nasi dagang dan nasi lemak. Di tengah2 itu berlaku perbincangan yang mungkin mengubah dunia!

Antara pengajaran yang aku kutip .. tarbiyah adalah pemula kepada segalanya! Ia boleh mengubah seorang dari pendiam kepada lantang berpidato!

Disebabkan terlalu lama berbual... zuhur pun sudah hampir. Tak sempat nak jenguk AE dan lain2 di program ramah mesra mereka di utara daerah ini...

Tak sabar nak jumpa di sesi teh tarik seterusnya...

Tersenyum

Terbaca tulisan di sebuah blog. Ia membuatkan aku tersenyum seorang diri.

Harapnya aku memberi manfaat sebaiknya untuk teman seusrah ini.

Nanges....

Saturday, January 26, 2013

Menjaga anak...

Hari ni aku berada di rumah... menjaga anak. Dua-dua demam... dan istriku menguruskan program untuk para remaja.

Hmm...  sekali-sekala menjaga anak, menjadikan bonding lebih kuat antara bapa dan anak...

Telefon....

Aku sedang menanti MZAJ .... adakah dia akan menefonku malam ini? Atau esok?

Dah lama tak sembang  dengannya ... selepas dia pulang dari bintulu....

Saturday, January 19, 2013

Event...

Aku mejadi volunteer untuk event ini. Setakat menolong menjaga logistik serta alat tulis. Moga ia memberikan manfaat kepada umat....

Kekadang bersabar dengan kerenah adalah lebih baik

Semalam sembang dgn YHY di restoran pelita Subang. Rindu sungguh kepadanya. Aku dapat merasai ruh yang bersemangat di hatinya.. sama seperti di bintulu dahulu..

Banyak juga kami sembang. Diselang-seli dengan update terkini.

Aku menceritakan kepadanya berkenaan perasaan hati yang bergelora .. meronta...dan tak.tahan dengan kerenah orang senior yang tak memahami.orang muda...

YHY mencadangkan agar aku belajar dari akh MATA ....

"Yang penting tercapai apa yang kita nak .. kalau awal2 dah clash, senior tu akan ban atau halang anta!... last2 x dapat apa2 pun!"

Nasihat yang baik...
Mungkin kena tukar strategi selepas ni...

Thursday, January 17, 2013

Bersemangat

Sehari dua ni bila mendengar dan melihat status temanku YHY... sungguh terasa ruh dan semangat yang ada pada dia kini!

Mungkin keputusan dia ke negara Rom barat pada awal 2012 adalah keputusan yang sangat baik.... namun tiada kebetulan dalam kehidupan ini, kerana semuanya ditentukan!

Aku tumpang gembira dan bersemangat juga!

Wednesday, January 16, 2013

Pertemuan dengan orang besar elektrik

Hari ini bertemu dengan orang besar dari pembekal elektrik ..

Selalunya mereka amat garang dan kurang beri kerjasama ...

Tetapi ....Alhamdulillah, Allah seolah lembutkan hati mereka, dan mereka menerima pembentangan proposal dari konsultant grid projek itu.

Pengerusi projek pun kelihatan gembira.

Wednesday, January 09, 2013

Panggilan Haji

Alhamdulillah...!

Aku dan isteriku mendapat surat tawaran menunaikan haji! Tidak sangka sungguh!

UHO sendiri tidak percaya, sebab dia sendiri daftar lebih awal dariku.

Inikah yang dikatakan jemputan khas daripada Allah kepada hambaNya?

Segala puji bagiMu atas nikmat ini. Berikanlah aku dan isteriku kemudahan dalam menunaikan rukun islam yang keenam ini!

Amiin!

Saturday, January 05, 2013

Perancangan yang tidak ada fokus

Hari ini JkD membuat retreat satu hari untuk merancang aktiviti buat daerah SJ. Aku highlight berkenaan unit T belum siap merancang ...

Namun JkD meneruskan juga.. dan meminta hanya fokus kepada belanjawan.

Pagi tadi seluruh ahli unit T berkumpul dan rushing membuat belanjawan. Ia dimulakan dengan menyenarai wasail2 yang perlu dibuat serta berapa orang dan berapa kali perlu dibuat. Dari situ terus diset berapa banyak belanja yang diperlukan.

Jumlah belanjawan unit T adalah paling besar! Ia adalah logik kerana wasail kita banyak dan ia adalah syarat untuk melahirkan orang yang boleh bekerja di jalan ini...