Sunday, December 28, 2014

Musibah

MasyaAllah.

Kali ini musibah banjir kena kepada ibu bapaku.

Semalam jam 12 tengah malam air sudah menaiki paras buku lali.

Jam 4 pagi mereka pindah ke rumah saudara yang agak tinggi sedikit.

Air naik 2 inci setiap jam.

Tadi jam 11 tengah hari, bekalan elektrik sudah terputus.

Aku tidak dapat membantu. Jalan LPT dan jalan persekutuan terputus sama sekali.

Kepada Allah aku berserah. KepadaNya aku panjatkan doa.

Ampunilah dosa-dosaku dan dosa-dosa ibu bapaku serta keluargaku. Bantulah kami, wahai Tuhan yang Maha Berkuasa.

Friday, December 19, 2014

Pasar Borong Mentakab

Hari ini pengalaman menarik.. aku ke pasar borong bersama mak.

Ni pertama kali ke sini.

Kena datang awal. Selepas Subuh.

Kerana sebelum Subuh sudah ramai orang datang membeli barang.

Saturday, December 06, 2014

Kisah berjumpa teman yang akan bernikah

Pengalaman kali ini sangat menarik.

Awal pagi lagi aku serta keluarga ke airport KLIA. Beserta mertua dan anak.

Di sana isteriku akan berlepas ke Kanada untuk urusan kerja. Aku akan ke Sarawak untuk ziarah AEM di majlis akad nikahnya.

Perjalanan bermula dengan hujan yang sangat lebat. Habis basah baju masa pindahkan barang ke dalam kereta.

Aku ke KLIA2. Naik ERL dengan tiket RM2.

.... di Kuching, aku hanya pergi ke majlis AEM. Ia dibuat di rumah keluarga penganton perempuan.

Aku sampai ketika bakal pengantin masih belum kelihatan. Agak segan, tapi aku gagahkan juga. Dapat juga bersembang dengan orang yang datang. Rupanya teman di loji gas itu abang kepada pengantin perempuan.

Pengantin lelaki sampai. Majlis berjalan dengan baik. Syukur, sempat bersama dengan AEM di saat dia melafazkan akad nikah. Lebih berharga dari menghadiri walimah yang akan dibuat pada esoknya.

Namun, aku rasa agak sayu.

Bila memerhatikan AEM. Kemudian memerhatikan seorang lagi teman yang datang bersamanya. Fasa seterusnya mungkin akan menjadikan dia lebih matang dan lebih kukuh di jalan ini ... atau menjadikan dia sebaliknya.

Moga Allah memelihara hatinya serta isterinya agar tsabat dalam mencari redhaNya.

Tuesday, November 25, 2014

Melukis ...

Baru-baru ni perasan satu laman web komik yg menarik (www.comichat.com)

Lukisan komik dalam laman web itu sangat menarik. Ia cuba menerapkan unsur islami ke dalamnya...

Wah ..

Dah lama tak melukis....!

Saturday, November 08, 2014

Peking Duck in Beijing at 100 years Muslim restaurant






The best Muslim Restaurant in Beijing. Owned by former Emperor's cook. More than 100 years old. 
The Peking Duck was nice.

Thursday, October 09, 2014

Hati itu .... Allah yang punya

Dalam membimbing manusia ... ada yang akan menuruti jalan yang kita lalui, ada yang akan ketinggalan, dan ada yang akan meninggalkan kita lalu menuruti jalan yang lain.

Kita sangat berharap agar mereka yang dibimbing akan berubah menjadi lebih baik dari kita...

Namun, tak semua akan menjadi seperti yang kita harapkan...

Ada yang ikut acuh tak acuh ...
Ada yang memilih untuk mengikut jalan yang lain ...

Bila sedemikian terjadi, hati ini menjadi sedih ,,, dan adakalanya sangat down .....
Mengapa ia berlaku?

Aku merenung ...
... lalu aku dapati, rupanya terdapat mesej yang sangat besar!

Allah nak beritahu kita .. bahawa hati itu Dia yang punya. Dialah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki!

Moga Allah memberi hidayahNya kepada kita dan mereka ,,,,


Monday, October 06, 2014

pengajaran dari kampung

Hari ni aku balik dari kampung.

Seperti yang disebut dalam berita dan internet ... hari ini, perjalanan jem luar biasa.

Namun, kami sekeluarga teruskan juga perjalanan untuk kembali ke rumah. Biar perlahan ... asalkan sampai!

Terlintas padaku satu pengajaran dari keadaan ini...

Kalau kita di jalan yang betul  ... usaha macam mana pun .. jem macam mana pun tak akan sampai ke destinasi

Begitu juga kehidupan .. walaupun susah, lambat laun kita akan sampai ke destinasi yang kita semua nak tuju .. iaitu syurga-Nya!

Oleh itu, pastikan ... doakan agar jalan yang dipilih itu ... jalan yang betul.

Bukan jalan yang salah ...

Sunday, October 05, 2014

Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha.

Di sini ... kami solat raya di kawasan lapang (extension masjid .. sebab terlalu ramai orang).

Ia mengingatkan aku kepada sirah Nabi SAW. Di zaman baginda .. mereka solat Aidil Adha di dataran.

Friday, October 03, 2014

Hari Arafah

Hari ni manusia seluruh dunia berwuquf di Arafah.

Cuma di Malaysia ... hari ini masih 8 Zulhijjah.

Timbul beberapa pendapat berkenaan bila hari yang patut berpuasa hari Arafah.

Puasa ini sangat besar ganjarannya. Diampuni dosa selama 2 tahun!

Boleh puasa hari ini (sebab orang berwuquf) atau esok (sebab 9 zulhijjah).

Lagi power kalau puasa dua-dua hari.

Lagi power kalau puasa sejak 1 Zulhijjah.

Yang penting ... jangan lepaskan peluang berpuasa ini.

Sunday, August 10, 2014

Pertunangan Adik

Alhamdulillah.

Pada hari ini berlangsung majlis pertunangan adik kedua dalam keluarga, KB.

Majlis berjalan dengan baik. Ramai saudara-mara sebelah mak dan ayah datang. Bakal tunang serta rombongan pun ramai yang datang.

Makanan dimasak bergotong-royong di rumah. Tu pun ada kuih-muih dibawa oleh mak saudara.

Moga Allah memudahkan urusan perkahwinan mereka di hujung tahun ini... serta mengurniakan keluarga yg bahagia serta sakinah.

Pemgalaman di pagi hari

Pada pagi ini Fatih menangis sebab sakit perut. Sangat kuat.

Mak De mendiagnose dan merasakan ia adalah sakit disebabkan angin.

Kemudian kami ambil keputusan untuk ke KK Mentakab untuk mendapatkan diagnosis MA dan ubat angin.

Setibanya di sana, MA membuat diagnosa. Namun, dia merasakan diagnosa lebih mendalam perlu. Dan perlu dibuat di Hospital!

Lalu Fatih serta ummi naik AMBULANS!
(Ni adalah pengalaman menarik buat Fatih!).

Ambulans bergerak sangat laju. Lampunya bernyala-nyala dan aku tak dapat mengikutinya dari belakang.

Sstibanya di hospital HOSHAS, kami pun daftar di kaunter kecemasan. Aku dapati rupanya kecemasan ada beberapa tahap (di situ dipanggil Triage); Hijau, Kuning, Merah dan Ekspres. Hijau adalah yg x mengancam nyawa, Merah yg paling mengancam nyawa, Ekspres adalah untuk kanak2 bawah 5 tahun, org tua dan staf jabatan kesihatan kerajaan.

Di situ juga nombor giliran yg kita pegang x ikut urutan. Ia dipanggil mengikut tahap kecemasan setiap orang.

Bila Fatih dianalisa oleh doktor (rupa macam HO ... sangat muda), dia minta ambil sampel kencing. Masa ambil sampel, Fatih berak cair sangat banyak! Hmm.. confirm kena cirit-birit. Habis bajunya kotor dan terpaksa pakai pampers sahaja.

Setelah ambil ubat di farmasi, kami pulang ke rumah. Saudara-mara sudah ramai sampai. Bakal tunang adik serta rombongannya masih belum tiba. Nasib baik masih sempat untuk bersiap majlis pertunangan.

Wednesday, June 25, 2014

Pengalaman melawat tapak projek

Hari ini aku melawat tapak projek. Dapat melihat sejauh mana persiapan tempat bagi urusan pembinaan loji janakuasa yang besar itu.

Aku memerhatikan kampung dan penduduknya...

Tahun hadapan barangkali semua ini akan dipindahkan dan hanya tinggal kenangan ...

Saturday, June 21, 2014

Gotong-royong #Ramadhan

Alhamduillah. Segala puji bagi Allah.

Hari ini aku berkesempatan untuk bergotong-royong bersama ahli kariah masjid al-Iman membersihkan masjid sempena Ramadhan.

Aku menolong memvakum karpet ruang solat.

Sempat juga minun teh dan sembang dengan ahli kariah.

Akhirnya .. tercapai niatku. Dah 5 tahun di sini tapi tak berkesempatan untuk melakukannya.

Moga Allah memudahkan urusanku untuk muayashah dengan kariah ini ...

Friday, June 13, 2014

The last day ...

Last night was last night for our halaqah group.

We had Syrian-Jordanian themed meals at SS15 area.

This group was the longest group which I joined, compared to previous ones .. which last between 1 to 3 years.

Next week will begin new adventure with some new faces.

It is still in IkSJ though...

Thank you to UHO for guidance given to us and for your patience handling the team.

Wednesday, June 11, 2014

Bandung



Alhamdulillah.

Dari 8 Jun hingga 11 Jun aku, isteri, anak-anak serta mak ayah mertua melancong ke Bandung.
Ini adalah pertama kali aku ke Indonesia.

Aku mula-mula risau akan kesulitan yang mungkin timbul bila di sana. Namun, Alhamdulillah .. segalanya berjalan dengan baik.

Kami berlepas dari KLIA2 yang selesa dan moden. Ia tidak seteruk LCCT, cuma masih perlu berjalan jauh ke terminal antarabangsa.

Setibanya di sana .. kami disambut oleh Pak Agus, selaku supir (pemandu) serta tourist guide kami.Malam pertama, kami makan di Restoran "Sederhana" (Masakan Padang) .. makanan padang. Lauk pauk diletak di atas meja. Mereka hanya caj lauk yang dimakan sahaja. Pada masa itu, kelihatan satu bas penuh dengan orang Malaysia turut singgah makan.

Setelah itu kami ke hotel SukaJadi, yang agak selesa untuk kami.

Hari isnin .. kami ke Tangkuban Prahu, kawah gunung berapi yang masih berasap. Di sana .. ramai penjual barang mengekori kami untuk menjual barang mereka (dan sangat persistent). Setelah itu, kami ke Hot Springs untuk merendam kaki. Setelah itu, kami ke ladang strawberi. Di sana, aku serta anak memetik strawberi. Cuma sangat sukar untuk jumpa strawberi. Seolah yang elok telah dipetik oleh tuan punya ladang.

Kemudian kami makan tengahari di restoran atas bukit (yang menghidangkan makanan Bandung)

Petang itu kami ke Fashion World, Rumah Mode dan Toko Tiga. Toko Tiga sangat terkenal dengan Jeans serta pakaian dengan harga murah (ala factory outlet). Kami selesai hari itu hampir waktu isya di sana. Setelah itu, kami pulang. Supir tak membawa kami ke tempat makan, jadi aku dan isteri berjalan ke Mall Paris Van Java (PVJ) untuk membeli makanan.

Di PVJ, kami terjumpa gelanggang ice skating. Aneh sekali gelanggang ini. Ia sangat berkabus. Seolah setting suhu terlalu rendah menjadikannya berkabus. Kami merasa lucu, memikirkan bagaimana orang akan ber-ice skating di sini.

Hari berikutnya .. kami ke Pasar Baru .. syurga shopping bagi wanita. Kami agak lama di situ .. dari pagi hingga zuhur. Pak Agus mengutuskan Pak Zul untuk menemani kami, menjadi pemandu pelancong dalam pasar baru serta memerhatikan pencopet.

Selepas Pasar Baru, kami ke restoran masakan Minang pula. Kali ini lauk dicaj menurut apa yang dimakan. Rasanya tidak sesedap restoran masakan Padang tempoh hari.

Petang itu kami ke Jalan Cibaduyut .. kedai Grutti. Di sana kami bershopping barangan kulit .. kasut, tali pinggang, selipar dan beg. Jalan ini sangat terkenal dengan barangan kulit buatan indonesia.

Malam itu aku dan isteri pergi ke Mall PVJ sekali lagi. Kali ini dengan anak-anak. Sempat merasa naik Angkutan Kota. Ia adalah van atau Unser yang dimodify menjadi bas mini. Agak sempit. Di PVJ kami membeli barang di Carrefour, terutamanya beg baru brand (American Tourister), yang agak murah harganya.

11 Jun, hari untuk pulang. Pagi itu kami ke Rumah Mode (sekali lagi) untuk membeli barang yang tak sempat dibeli pada 9 Jun tempoh hari. Selepas itu, kami ke kawasan baju (superhero) murah. Lupa nama jalan kedai. Akhir sekali kami ke Kartika Sari, tempat yang sangat terkenal dengan kek dan brownies buatan indonesia.

Tengah hari .. kami tiba di airport. Ia adalah pengalaman yang menguji kesabaran .. kerana airport sangat daif (bekas lapangan terbang tentera). 

Namun, Alhamdulillah. Segalanya telah berjalna dengan baik. Isteri, anak serta mertua kelihatan sangat gembira .. walaupun sangat penat dengan perjalanan ini...

Saturday, June 07, 2014

MyGMJ 2014

Pada malam ini MyGMJ (Malaysia - Global March to Jurusalem) berlangsung di Shah Alam.

Alhamdulillah. Langit cerah dan terang. Event berjalan dengan baik.

Aku datang untuk berjumpa dengan ahli diskusi, sebab berjanji untuk minum. Namun, tiada memberi respon bila aku bertanya kehadiran mereka di saat itu.

Aku bertemu dengan teman-teman lain dari Penang, Kuala Selangor, PJ dan SJ. Malah aku bertemu dengan sepupu ipar beserta teman seusrahnya.

Pada malam itu, banyak aktiviti yang berlangsung; sajak dideklamasikan oleh Pak Agi, tarian tradisional oleh pelajar palestin di Malaysia, lagu berkait palestin oleh Faizal Tahir, ucapan oleh ayah Faizal Tahir (err.. encik Tahir) dan flashmob ...

Aku bergerak balik kerana menjangka tiada yang datang. Tatkala aku sudah memasuki lebuhraya persekutuan, barulah AAAT memaklumkan bahawa dia sebenarnya datang.

.... jika tiada rezeki untuk minum teh ... memang tidak akan dapat minun teh..

Thursday, June 05, 2014

It's Signed!

Today was my first in my life witnessing a real signing ceremony of a very large contract by large corporations.

The event was formal. Everyone wears necktie and blazer/coat. Big names from involved parties were there.

This event marks important milestone to the project that I did. It has firmed in the execution phase of the project.

Unfortunately only three of the team members from the Front End Enginnering were there (most of us were away on holiday). Most of the audience were representatives of the project owner. No press was observed.

Wednesday, May 28, 2014

Makanan haram

Minggu ini heboh pasal babi dalam Cadbury...

... sehingga ada yang mahu samak mulut dan buat blood transfusion!!

Tidakkah mereka sedar .. duit rasuah, judi, arak dan (duit) yang dicuri pun haram dan akan menjadi darah daging mereka!

Monday, May 26, 2014

Piala Thomas

Setelah 22 tahun menunggu, tiba-tiba kelihatan pasukan badminton berpeluang untuk menang.

Namun, pasukan yang dihantar adalah untuk semi final, bukan untuk memenangi piala yang berprestij ini.

Perlawanan yang berlaku luar jangkaan. Malaysia menang set pertama, kalah set kedua dan ketiga, menang set keempat dan kalah set kelima. Namun ia kalah dengan penuh bermaruah. Ia kalah setelah berlawan bermati-matian.

Sesuatu yang boleh dipelajari dari Piala Thomas kali ini... yang aku boleh kaitkan dengan kerja di jalan ini:

Pengajaran pertama:
Kekadang Allah memberikan kepada kita peluang untuk menang .. dalam suasana yang di luar jangkaan kita

Pengajaran kedua:
Kita perlu bersedia sehabis baik. Jangan nanti bila Allah beri peluang, kita kalah disebabkan bacaan Quran yang tak konsisten, qiam yang ada tak ada, ukhuwwah yang kering dan jarang, tsiqah yang tidak dibina berasaskan kepercayaan...

Sunday, May 25, 2014

Literally

This picture speaks literally ... "Grass is always greener on the other side (of the fence)"

Saturday, May 24, 2014

Hari Kesenian



Hari ini aku menghadiri program kesenian sekolah SRIAAG.

Ini adalah yang pertama. Pengalaman pertama sebagai ibu bapa kepada anak yang berdarjah satu.

Anakku menjadi salah seorang ahli kumpulan nasyid murid tahun satu, menasyidkan salawat 'Ya nabi Salam mu alaika...'

Suasana agak bising dengan bunyi anak-anak bermain di dewan atas. Aku pula sangat mengantuk sebab tamat lewat pertemuan halaqah malam sebelumnya.

Namun, program berjalan baik.

Alhamdulillah

Friday, May 23, 2014

Masjid Negara

This picture is special...

Why?

The slipper. It was there before Jumaat prayer.. and it is still there.

Knowing that lots of slippers stolen or taken away at other mosques ...

It is awesome.

It is Jumaat.

Wednesday, May 21, 2014

LRT .. again

Today LRT mess up again. The train got problem at Taman Paramount station.

There are so many people at the station and keep on piling up ...

The PA system advised customer to find alternative transport...

Hmm ....

Memandu di tengah malam ...

Aku memandu sejauh 50 km hampir setiap minggu sejak bersama dengan IkSJ empat tahun lepas ...

Pergi dan balik hampir 100 km ..

Malah beberapa kali hampir terbabas atau terlanggar ...

Jika niat tidak ikhlas, amat rugi ..

Wahai Allah, kurniakan aku kesabaran dan keikhlasan ...

Tuesday, May 20, 2014

Kerisauan

Tadi MFSI tanya aku pasal projek timur tengah. Dia agak risau sebab bos minta resume dia.

Kesian juga kat dia. Baru pindah dari bintulu, dah ada ura-ura nak ke timur tengah pula ...

Germany

Semenjak berita pasal kontraktor utama dipilih minggu lepas, ramai bertanyakan berkenaan bila aku akan ke Germany...

Aku sendiri tidak tahu..

Masih menantikan makluman dari pihak pengurusan ..

Monday, May 19, 2014

LRT

Today .. the LRT really has problem. It was stuck for more than 1 hour.

The interesting part is ... it happens after 8am .. which is not the typical time of its failure...

Thursday, May 15, 2014

Selamat Hari Guru

Pada hari ini .. ketika berhalaqah, aku dikejutkan dengan kek sempena hari guru (esok.. 16 Mei) ..

Hati ini amat terharu ...

Menangis ...

Thursday, May 01, 2014

10 years passed


 Sedar tidak sedar sudah 10 tahun berlalu... bersama syarikatislam ini...

1 Mei 2004 .. aku mula melaporkan diri ke PERMATA .. tempitu jugat perlatihan pekerja syarikat ini. Di situ aku mula di'basuh' dengan nilai-nilai syarikat.

15 Feb 2005 .. aku dipindahkan ke Bintulu. Bermula episod berjauhan dengan keluarga. Ia menjadi semakin parah pada 2006 .. selepas aku berkahwin.

1 April 2010 .. aku diberi rezeki pindah semula ke Kuala Lumpur. Namun, jabatan yang baru ini memerlukan outstation yang banyak. Aku banyak.ke pelantar di lautan Miri pada tahun itu. Aku ke Kertih pada 2011.

2012 .. 2013 .. aku berada di lembah Klang kerana terlibat dengan projek janakuasa kogenerasi terbesar di Asia tenggara.

Tahun itu juga aku diberi rezeki untuk pergi menunaikan rukun islam ke-6 .. haji di mekah.

Begitu banyak nikmat yang Allah telah beri 10 tahun ini. Aku bersyukur kerana Dia beri aku kesabaram di kala diuji dan perasaan syukur bila dapat nikmat.

Saturday, April 19, 2014

Parenting talk

Hari ni pergi ke parenting talk anjuran SRI alAmin WP serta tadika alAmin WP.
Disampaikan oleh penulis buku.
Banyak perkongsian pengalaman sendiri yang sangat real.

Thursday, April 17, 2014

Dubai


Kali ini aku diberi rezeki untuk ke Dubai... untuk urusan kerja juga... selama 17 malam.

Di sini aku ditugas untuk melihat dokumen berkenaan projek janakuasa di timur tengah.

Sempat melihat bangunan tertinggi di dunia (masa ini) ... Burj Khalifa .. yang tingginya 161 tingkat, hampir 2 kali KLCC.

Sempat juga berjalan ke pasar Naif (dekat Deira metro station), serta muzium Dubai yang terletak berdekatan dengan kawasan air (Creek).

Tuesday, April 01, 2014

International flight in the morning

Today I am travelling again.
The international departure area was filled up with people.

This is a morning flight..

No wonder. Previously I took midnight ones.

Friday, March 21, 2014

Kapal Terbang

Sudah lebih seminggu MH370 hilang. Pelbagai teori dan fakta diketengahkan dalam suratkhabar, TV dan media sosial.

Aku tertarik dengan maklumat dari driver teksi ketika aku pulang dari outstation.

Dia menceritakan bahawa, ketika kejadian itu, pegawai di Control Tower dah beritahu boss berkenaan MH370 yang tak bergerak2 di skrin radar. Bos itu tidak peduli sehingga pihak negara China yang hubungi Malaysia pada pagi itu. Semua call log dipadamkan supaya apa yang berlaku tidak diketahui.

Dia menceritakan lagi, kapal terbang 777 serta radar Control Tower adalah second hand. Ia di - reconditioned setelah dibeli. Kemungkinan besar telah berlaku electrical failure ke atas pesawat. Jika maklumat ini diketahui, ia menjatuhkan reputasi pengeluar kapal terbang serta negara ini.

Agak menarik maklumat pakcik teksi ini. Dia mendapat maklumat hasil sembang dengan pekerja Control Tower, pilot dan orang-orang berkaitan.

Jika ia benar, maka ia adalah satu cover up.yang sangat besar ke atas kelemahan negara ini.

Aku berharap ia tidak benar.

Aku berdoa agar Allah menemukan kita dengan pesawat serta penumpangnya, dalam keadaan selamat.

Selsema

Aku selsema.

Ia terkena sejak pagi semalam. Cuma hari ini tak seberat semalam. Ia sangat memberatkan kepala sampai tak larat nak bertemu dengan kawan seusrah.

Sudah lama tidak kena sakit. Ia mengenangkan aku akan hikmah di sebalik sakit. Ia mengkaffarahkan dosa seorang hamba.

Moga aku dapat bersabar dan pulih. Esok perlukan kesihatan untuk bantu program untuk remaja dan juga pertemuan gantian bagi teman usrah.

Astaghfirullah.

Thursday, March 13, 2014

Korea



Tak sangka.

Aku diberi rezeki untuk ke Korea... dari 8 Mac hingga 13 Mac.

Di sana aku bersama beberapa senior dari syarikat, melakukan audit dan perbincangan di ibu pejabat kontraktor projek.

Hanya sempat melawat beberapa tempat sahaja ...

Itaewon .. yang terkenal dengan makanan halal dan juga masjid

Dondaemun ... yang terkenal dengan tempat membeli-belah baju, selimut dan kain sutera korea

Namsan tower .. yang terkenal dengan mangga yang dikunci di pagar ... serta menara Seoul (Namsan Tower)

......

Cuma...

Berbetulan dengan hari aku pergi ... 8 Mac, adalah satu hari selepas kehilangan MH370. Tempat boarding pun bersebelahan dengan penerbangan MH370 8 Mac (masa itu masih belum tukar no. penerbangan lagi).

Moga Allah memudahkan usaha mencari penumpang penerbangan itu..

Sunday, March 02, 2014

Sukan Sekolah

Hari ni sukan sekolah untuk Husna.

Di stadium UIA.

Pertama kali di sini.

Penat semalam (masa ke PAT sampai 10 malam) masih belum hilang.

..tapi gembira tengok kakak ceria ...

Sunday, February 16, 2014

Kerja Audit

Selama 10 hari aku outstation.

Aku bersama dengan HSE audit. Kerja di hujung minggu tanpa henti.

Moga aku dikurniakan kesabaran.

Saturday, February 15, 2014

Berkarya

Hari ini aku mendengar temubual Group Karyawan Luar Negara ( GKLN ) dalam ikim.fm

Seronok dengar perkongsian mereka ..

Wah.. sudah lama aku tak berkarya ... err... melukis.

Sejuzuk sehari

Aku tak sangka. Setelah seminggu lebih mengikuti group ODOJ, Allah telah beri kekuatan untuk istiqamah membaca sejuzuk sehari. (Ada satu hari aku miss sebab sibuk sampai malam).

Aku rasa ia adalah usaha yang sangat baik untuk memastikan tarbiah dzatiah berjalan, terutamanya bagi yang outstation macam aku sekarang ini

Friday, February 07, 2014

UHO

Minggu lepas aku telah menghantar e-mail kepada UHO.

Di situ aku luahkan perasaan hati yang bergelora berkenaan pimpinan IkSJ serta dia.

Malam semalam minum teh dengan UHO.

Segala luahan hatiku dijawab dengan defensif. Malah difokuskan dengan hal tugas aku sebagai SU Tarb.

Wednesday, February 05, 2014

ODOJ

Baru-baru ini aku dijemput ke dalam whatsapp Group ODOJer (One Day One Juz jer...).

Ia sangat mencabar kerana perlu habis 1 juzuk al Quran sehari, sebelum 8pm.

Namun ia adalah perkara yang memotivasikan aku untuk istiqamah dengan wajibat no.1 ini ... (baca sejuzuk sehari..)

Saturday, January 25, 2014

PIBG #1

Hari ni first time hadiri PIBG untuk Husna.
Moga dapat menyumbang sedikit sebanyak kepada PIBG ini.

Friday, January 24, 2014

Menulis lagi

Sudah lama aku tidak menulis dalam blog ini.

Begitu banyak perkara yang berlaku.

Aku telah selesai Haji...

Anakku yg sulung baru masuk darjah satu di SR Islam Al Amin Gombak...

Anak yang kedua baru masuk tadika Al Amin Wangsa Maju ...

Aku dapat merasai perkhemahan osem format sebenar AiEm...

Subhanallah ... begitu banyak perkara yang aku amat syukuri ...