Sunday, December 28, 2003

Ni entri sebelum tido.Esok nak jumpa kawan2 lagi.EHe ... aku asyik mengembara dua tiga hari ni.Ada hikmahnya.Ada something besar di sebalik skrip cuti ini.Dia lebih mengetahui.

Aku memerhatikan dunia.Ehe ... nak capai apa yang diimpikan nampaknya makan masa amat banyak.Keje pun banyak.Tenaga pun akan diguna banyak.

Kita nak ubah dunia ... bukan nak biarkan diri kita diubah oleh dunia. Bersemangatlah.Isi masa kita dengan ilmu.Isi masa kita dengan connection dengan tuhan kita.Isi masa kita dengan benda2 yang akan datangkan hasil.Nullify atau eliminate amalan yang tak membawa kepada amal atau pahala... ehe.Dalam erti kata lain : Zero Idle Time!

islam cara hidup yang dinamik.islam .. dengan huruf i yang kecik,bukan capital letter,sebab ia kata kerja!Ia menjadikan kita nak buat sesuatu yang membina setiap masa.Ia tak suka kepada malas.Ia tak suka kepada bosan.Ia tak suka kepada kekosongan hati.Orang islam adalah manusia yang paling cemerlang.Kasihan ... inilah yang telah hilang dalam jiwa manusia.Amat beruntung orang yang telah menemuinya dan kembali menjaganya...

Oleh itu ... biarpun jauh jalan kita, kita tetap akan melangkah juga ... sehingga ke akhir nyawa!

Friday, December 26, 2003

Hari ni ikomik tambah satu komik lagi. Ehe,kali ni ada skrip khas dari seorang teman.

Banyak benda kena buat. Aku baru sehari di rumah (Setelah balik dari Terengganu). Hmm .. sempena hari jumaat ni, aku nak buat apa ya? Mungkin teruskan projek cerita ghulam kot. Bagiku cerita ini memberi semangat kat aku, dan sesiapa yang berada di jalan ini.

Ehe.Sedih kan bila lihat manusia sekarang? Daripada kita bersedih.Daripada kita rasa marah,lebih baik kita buat sesuatu untuk ubah.Lebih baik kita bekerja.Bacalah buku.Eratkan hubungan dengan kawan sejalan.Selalulah ingat memperingati.Kuatkan semangat!!!

Idle time: Zero.



Thursday, December 25, 2003

Hari ni aku dapat memblog lagi.Alhamdulillah.Bila baca blog teman-teman,wah ... mereka still bersemangat dan bekerja di masa cuti ini.

Aku?

Aku melihat masyarakat.Melihat saudara-mara.Melihat realiti.
Sakit.Realiti memaksa manusia mencari ketenangan dengan cara yang tak sepatutnya dia guna.Ketenangan dicari dalam VCD,dalam percintaan dengan awek,dalam berdua-duaan,dalam chatting,dalam wayang di pawagam dan VCD(dan DVD),dalam radio....

Di sini aku lihat kotak Tv memainkan peranan penting ... untuk mengajak kita bercinta. Cerita hindustan, korea, jepun, china dan melayu ... semua menjurus ke situ. Entahlah ... patutla aku lihat ramai orang muda seronok bercinta. Berpegang rapat. Naik motor sama2.

Kita? ... adakah kita nak ikut orang ... atau ikut islam?

Sunday, December 21, 2003

Hmm ...

sekarang tengah menaip kat makmal komputer di satu kampus di tepi pantai.

macam-macam ragam manusia ... yang perlukan bimbingan ...
Hmm ...

maaf. Saya masih kat Terengganu. Akan balik Rabu ni. Sedihnya. Bila lihat keadaan....

Friday, December 19, 2003

Hmm .. hari ni nak balik ke Kuala Terengganu, kat batu 6 ... alaa .. kat jambatan tu. Mak nak bawak round jumpa sedara kat sana.

Tapi untuk weekend je la. Dapat lihat lagi keadaan masyarakat.

Semalam aku ke Sunway. Ziarah adik kat Shah alam. Beli barang komputer. Low Yatt lagi murah, tapi ayah malas nak ke sana. Lagipun tak nak jem dan famili malas naik komuter/lrt.

Teringat aku pada aku yang dahulu ... keseorangan ....
Tapi kini alhamdulillah, telah menemui jalan ....

Isyhh ... takleh upload komik lak hari ni...

Thursday, December 18, 2003

Tadi aku terbaca ayat ni. BEgitu terasa. Begitu benar janji dan kata tuhan.

"Barangsiapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (al-quran), Kami adakan baginya syaitan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya.

Dan sesunguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka itu dari jalan benar dan mereka menyangka bahawa mereka mendapat petunjuk."
(az zukhruf(43):36-37)

Aku benar-benar terasa. Dahulu aku pernah begini. Aku nak sorang-sorang. Aku menjauhkan diri dari mereka yang nakkan kebaikan. Aku masih ingat keadaan hati aku ketika itu. Aku menyangka aku dah betul. Rupanya salah. Hatiku tidak tenang.

Kini aku lihat kebenaran ayat itu. Andai kita stick kepada kawan-kawan yang nakkan kebenaran, insya-Allah .. syaitan tak dapat nak jadi kawan kita.

Kasihan kat mereka yang menjauhkan diri dari kebenaran di masa cuti ni. Kasihan kat mereka yang nak hidup sendiri-sendiri masa cuti ini. Semoga Allah beri petunjuk kat mereka. Amin

Wednesday, December 17, 2003

Hari ni aku raya pose 6! Ehe ... bestnyer, dapat pose setahun! Semoga kengkawan lain gak sempat nak pose 6 hari dalam bulan syawal ni!

Mak dah raya. Aku nombor 2 beraya. Lepas ni ahli keluarga lain ikut!

Apa nak dibuat hari ni? Hmmm ... bersihkan toilet! Lepas tu baca sket buku ilmiah! Ehe .. orang islam kan takleh duduk diam. Kerana islam ialah cara hidup dinamik, agama dinamik, style dinamik . Sentiasa bergerak dan sentiasa membina!!!

OK. Kuatkan semangat!!!

Tuesday, December 16, 2003

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.

Demi jalan ini. Demi sesuatu yang besar. Demi Dia. Alhamdulillah.

Adik-adikku. Benar janji Dia. Allah akan bantu hambaNya yang berjuang di jalanNya! Akhirnya, confirm aku tamat Electrical and Computer systems Engineering dalam masa 4 tahun dengan gred H1 atau 1st Class Honours!!!!!



Yakin dengan janji Dia. Sentiasalah berdoa kepadaNya. Sentiasalah mengadu kepadaNya. Sentiasalah mengharap bantuannya. Sentiasalah berjuang di jalanNya.
Sekarang pakai tagboard lak. Isyhh ... tak best la bila ada unsur2 jahat kacau tagboard tu!

Hari ni repair PC kat umah ni. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Nak siapkan komik ghulam la. Harapnya ok dan sempat siap sementara cuti ni....

Kuatkan semangat! Mari upgrade selagi ada masa!!!!
Ummm ... shoutbox tu problem betul. Tukar balik ke flooble lak.

Teruskan membaca buku! Kena upgrade betul2 masa cuti ni!

Monday, December 15, 2003

Akhirnya .. kembali ke rumah sebentar. Wah. Setelah berjalan dua tiga hari aku belajar banyak benda. Masa ini juga aku menemui senior yang dah kerja. Mereka kata bahawa alam pekerjaan nanti cabaran lagi besar.

Masa dulu, kalau tak siap assignment .. just hilang markah. Kalau tak siap keje .. mau kita hilang keje! Nauzubillah.

Masa keje jugak masa kita akan disedut sehabisnya dan tenaga kita pun camtu. Jadi, manfaatkan masa student kita dan masa kita sebelum bekerja. Tambahkan ilmu. Kuatkan amal. Mantapkan iman. Kita ada misi besar nak dibuat. Tingkatkan ketabahan diri. Belajar fikir serius. Sebab ... kita bukan nak hidup cam manusia biasa .. kita adalah daie .. yang akan hidup luar biasa ...

Mengapa ? Sebab kita akan mengubah dunia ! Kalau tak masa ni ... suatu masa nanti .. yang mungkin memakan masa 600 tahun lamanya!!!

Ehe ... kuatkan semangat! Berusahalah!

Thursday, December 11, 2003

Kejap lagi nak berjalan lagi. EHe ... Dah kemas rumah dan bilik.

Biarlah perjalanan kita masih jauh ... Biarlah kena bersusah sedikit ..... yang penting kita terus berjalan kan?

Kuatkan semangat ... teruskan usaha!!!
Isnin lepas aku ke rumah kawan. Selasa pulak ke rumah sedara. Rabu ke Sepang amik kargo. Lepas tu ke Melaka, jumpa adik kat matrik.

susah gak nak online dua tiga hari ni. aku asyik mengembara. Lepas ni nak mengembara lagi.

banyak benda kena buat ... kan?

tadi baca email dari seorang kawan. ehe....di sini aku rasa pentingnya teman dalam menguatkan semangat.banyak lagi benda yang aku perlu pelajari dalam kehidupan ini.

terima kasih .... kerana mengingatkan aku akan tujuan asal aku buat semua ini. benar, kena bersabar ... mungkin kena bersabar sedikit sahaja lagi!!!

Mula melangkah ke depan ....

Sunday, December 07, 2003

tadi bersihkan almari rumah. Sort out buku mak dan ayah. Wah, rupanya ada gak beberapa buku menarik kat rumah. Ehe ... buku lama gak. Oleh pengarang-pengarang yang mengubah dunia...

Hmm ... esok aku nak lapor diri kat KLCC. Semoga aku akan dapat tempat keje dan keje yang menyumbang dengan cemerlang untuk jalan ini.

Orang kata boring masa cuti camni. Tak ada benda nak buat. Ehe ... bagiku, cuti tak ada bagi kita. Kan kita kena buat banyak keje ... sebab nak cipta sejarah , tak akan mampu dibuat hanya dengan berehat dan bersantai sahaja. Rehat seorang daie itu bukti kelalaiannya.

Zero idle time ... cara saya . Apa cara kita semua pula?
Day 2

Sakit perut je pagi ni. Semalam aku lihat realiti aku. Lihat realiti famili dan orang di keliling aku.

Aku yang dahulu sudah hilang. Kini diri aku yang baru berada di Temerloh ni. Diri yang melihat semua melalui cara lain. Muzik . Pergaulan. Sosial. Hiburan. Kenduri. Rehat. Pemikiran.

BAgi orang lain, keadaan kini adalah biasa. Entah mengapa, aku merasakan banyak benda yang perlu dibuat .... untuk mengubah masyarakat ... untuk mengubah dunia!!!

Perubahan dan kesedaran memakan masa yang lama ..... aku kena bersabar dan berusaha....

Aku seolah keseorangan di sini ... hanya teman-teman menjadi penguat diri(teman hidup pun belum ada lagi). Hanya Dia tempat aku meluahkan perasaan hati ...

Saturday, December 06, 2003

Day 1

Touchdown pada jam 5.24 pagi. Aku jumpa beberapa orang kawan. Mak dan ayah dan adik aku yang bongsu juga.

Balik ke Temerloh,Pahang. Ke kenduri kawan ayah. Melihat realiti. Realiti masyarakat yang aku akan terjun kepadanya....

lepas ni ke beberapa kenduri dan ke rumah atuk aku. Istiqamah ...

Friday, December 05, 2003

7.45 pm waktu brunswick,Melbourne. Kejap lagi nak solat maghrib. Lepas tu aku akan pulang ke Malaysia.

Setelah 4 tahun di sini. Ahirnya ... aku menemui jawapan kepada kehidupan. Jawapan kepada satu soalan : Apa tujuan kehidupan ini ... adakah kita hidup untuk diri kita ... atau untuk sesuatu yang lebih besar?

misi akan bermula ... andaikata aku hidup bila aku touch down di Malaysia nanti ...
Alhamdulillah. Result dah keluar. Purata : 77% ... kelas 1 ECSE? insya-Allah, memecahkan tradisi dan memulakan sejarah. Kita seharusnya mencipta sejarah ... bukan menjadi sejarah!

600 tahun ....

Misi seterusnya bermula sekarang ....

Thursday, December 04, 2003

Sekarang kat Melbourne uni. Bersama Lukman kat makmal komputer Melbourne uni.

Entahlah ... aku tiba-tiba memikirkan masalah besar lak tadi, masa aku kat victoria market. Masalah hidup aku yang berhadapan dengan famili dan masyarakat yang mengkehendaki aku dan teman hidupku mengikut apa yang mereka rasa betul. Mengikut putaran hidup manusia lain yang hakikatnya berpusing di sini yang tak pasti, sedangkan kita pasti akan ke akhirat dan pasti akan mati ...

Kasihan ... manusia akan tahu realiti bila mereka hampir mati atau sudah mati . Bacalah surah at-takathur dan hayatilah perasaan yang ada padanya.
HAri ni aku kat la trobe lagi. Semalam result dah keluar. Alhamdulillah. Akhirnya aku memecahkan tradisi senior. InsyaAllah, tengah hari ni full academic record akan available dan aku leh la tau sama ada dapat 1st class atau second class upper. Semoga apa yang aku dapat ... boleh aku gunakan untuk jalan ini.Amin.

Bagi kawanku yang akan ambil test hari ini. Hanya Allah je pembantu. Berdoa kat Dia. Dialah kekuatan. Dialah tempat kita letakkan harapan.

Wednesday, December 03, 2003

Hari ni aku dapat tiket untuk balik! Tiba di Malaysia jam 5.35 pagi. Bersama seorang teman yang datang sama-sama dengan aku dahulu.

Hari ini adik junior aku ikut aku berjalan ke Clayton. Aku kesian kat dia. Kena ikut aku yang tiba-tiba nak berjalan. Dia tak sempat nak bersiap. Tapi dia tetap nak ikut aku berjalan. Mungkin dia kena bersusah sedikit sebab aku tak tahu apa plan aku untuk hari ini.

Ni baru bawa seorang lelaki bersama aku. Ehe ... kalau aku berseorangan, mungkin aku tak fikir panjang bila nak buat apa-apa .. sebab kalau apa-apa jadi, kalau susah ke ... aku seorang sahaja yang rasa .. aku seorang sahaja yang sakit.

Aku rasa kat sini pentingya isteri yang menguatkan kita. Bila sampai saatnya, kita akan fikir dua tiga kali bila buat apa-apa. Jalan dakwah penuh ngan ujian dan ketidaksenangan dan kesukaran. Kalau dia tak tahan ... kalau dia tak beri kita semangat .. maka kita pun jadi perlahan .. maka kita pun boleh terhenti di tengah jalan. Nauzubillah. Semoga dia dan aku saling menguatkan. Amin!

OK. Tinggal beberapa misi lagi kat Clayton ni. Berusahalah!

Entri tadi hilang lak. 6 prenggan .... ni summary tulisan yang hilang tu...

Aku mengembara lagi. Tak ada rumah. Bermalam di rumah teman. Melihat kehidupan.

Barang dah siap packing. Cuma tak tahu apa lagi yang nak dibawa balik. Jumaat ni nak balik ke Malaysia. Tapi sedar tak? Kita jarang sekali packing untuk balik ke alam barzakh? Tiket ke sana bila-bila sahaja. Semoga kita ke sana dengan tiket syahid di jalan-Nya.

'Biasakanlah hidup dengan tidak memilih'. Ni hasil perbualan aku dengan temanku dua hari lepas. Selalunya kita memilih dalam hidup kita, bila kita diberi peluang untuk memilih. Benarlah. Kita memilih supaya benda yang dipilih tu terbaik buat kita ... lebih-lebih lagi bila pilihan tu memberi kesan untuk tempoh masa yang sangat lama. Ehe .. contohnya, memilih pasangan hidup. Amat sukar mencari manusia yang menjadikan dakwah memilihkan untuk mereka. Amat sukar mencari mereka yang menjadikan hidup mereka diadjust untuk kebaikan jalan ini, bukan mengadjust jalan ini supaya sesuai dengan mereka ...

Lama tak naikkan semangat untuk bekerja. Cuti ni keje cara lain sket. Tak patut ada masa untuk bosan. Matlamat masih jauh. Ramai lagi orang yang masih tidur. Kena kejutkan manusia-manusia ni. Biarlah mereka tak nak bangun, yang penting kita buat keje. Kita akan ditanya apa usaha kita, bukan apa kejayaan kita. Ok. Kembalilah bersemangat. Aku rindukan semangat itu. Biarlah seperti tak ada harapan. Hakikatnya harapan ada ... cuma kena sabar je. Kena tunggu sedikit sahaja lagi. Berdoalah kepadaNya!!!

Temanku kat sana tengah upgrade di masa cuti ni ... aku pula?

Sunday, November 30, 2003

Maaf bagi yang menantikan entri. Aku semalam terlalu mengantuk. Aku tertidur semasa cuba mereboot komputer kawanku ini.

Semalam aku bertemu sahabat lama yang datang dari state lain. Dah sekian lama kita bersama. Dah 4 tahun. Dia still akan stay kat sini buat keje dia. Dia dah keje. Aku? Harapnya aku pun keje secepat mungkin. Demi matlamat yang sangat jauh ...

Semalam aku dapat pengajaran. Kekadang, kita terlalu cepat membuat rumusan. Aku rasa terlalu sedih melihat realiti orang lain di sekeliling aku. Aku terlalu sedih bila lihat adik-adik aku yang tak faham akan batas pergaulan. Aku sedih melihat mereka susah menerima. Namun, hidayah tu kan kerja tuhan. Kemenangan tu pun keje tuhan. Keje kita ? Berusaha. Berusaha dan berusaha .... Jadi, kamal ... jangan putus asa dan bersedih bila balik ke Malaysia ye. Doakan agar mereka dibukakan hati dan diberi hidayah satu masa nanti. Semoga mereka lebih baik dari aku dan generasi aku sendiri ...

Semalam juga sahabat aku gelak kat aku. Ehe . Sebab aku dah mula nampak orang lain sebagai orang lain. Kena penyakit lak aku ni. Dulu aku gelak kat dia. Ehe . Kan sekarang dah dibalas .

Kamal, kalau kau nak bertemu ngan seseorang, kau belum tentu dapat bertemu dengan dia. Tapi kalau kau nak jumpa Allah, Dia sentiasa available dan kau boleh jumpa Dia bila-bila masa!

Oh .. sekarang aku kat rumah kawan kat Kiewa. Lama tak singgah kat sini.

Saturday, November 29, 2003

BErsemangatlah. RAsanya aku tak perlu risaukan benda-benda yang terlalu besar di hadapan. Tak sesuai dengan cara fikir aku yang simple. Aku kena settlekan apa yang terdekat. Dengan kapasiti apa yang termampu. HArapan pasti ada. Selagi kita tidak berputus asa dengan tuhan. Barangkali aku sendiri kena bersabar. Walaupun berkali-kali terpaksa memujuk diri.

INgat. Harapan pasti ada. Bertakwalah. Kerana Allah akan menunjukkan jalan keluar bagi orang bertakwa ...

Aku bermalam di Dennis street. Rumah yang paling lama orang Clayton tinggal. Dah 4 atau 5 generasi tinggal di rumah tu. Rumah tu buruk dah. Aku berjalan balik pagi ini. Teringat aku masa aku 1st year dulu. Sekarang aku dah 4th year. Dah besar dah aku. Apa perubahan yang aku dah buat? Apa perubahan yang aku dapati pada jiwa aku? Adakah semalam masih sama dengan hari ini?

Friday, November 28, 2003

Semalam tidur kat masjid. Alhamdulillah, dapat gak subuh kat sana. Kebelakangan ni aku seolah-olah tidak berapa tinggal kat rumah. Esok lusa mungkin aku terus tak masuk ke dalam rumah. Beg dah siap kemas. Cuma tunggu untuk diangkut je. Hari ni genap seminggu lagi nak balik.

Semalam juga kawan aku ajak ke rumah dia. Dia tamat ECSE tahun depan. Ehe .. malangnya kawan aku laki je. Mereka juga tak percaya .. aku berkawan ngan laki sahaja selama jadi student kat Monash ni. Tak ada GF . Tak ada awek cam mereka semua. Malah mereka nak carikan lak untuk aku. He he ... tak rugi jaga pergaulan kat sini. Alhamdulillah, walaupun study group aku sumer laki, kami still boleh study sama-sama. Boleh enjoy apa yang dipelajari sama-sama. Boleh gurau sama-sama. Alhamdulillah, kalau result kali ni ok... aku memecahkan rekod senior-senior ECSE - completion in 4 years!

Dulu teringat aku ... bila aku lihat student-student medic kat uni sini. Mereka datang batch laki pompuan. Study pun kena laki pompuan. Mungkin mereka bermasalah bila study laki laki sahaja atau perempuan perempuan sahaja. Dulu aku ingat aku yang pelik ...sebab aku stadi sama orang laki saja (hmm .. dalam ECSE tak ramai pompuan, kalau ada pun, tak dapat join group aku sebab mereka kata aku 'takut' bila cakap ngan mereka) .. dan aku ni susah nak bersembang 'mesra' ngan perempuan...

Benar. Dalam al-quran kalau kita cari betul-betul, kita dapati bahawa Dia menyuruh kita jaga pandangan,pergaulan semata-mata untuk menjaga kesucian hati ... semata-mata untuk menjaga ketenangan hati ... dalam erti kata lain, untuk hati kita. Bila aku kenang balik, alhamdulillah. Tak rasa rugi selama ini macam ni pergaulan aku.

Susah nak buat ... sebab orang lain tak buat. Tapi kita buat bukan kerana orang , kita buat kerana islam ;)

Insya-Allah, lepas ni wanita yang aku selesa bersembang, bergurau selepas mak dan adik-adik perempuan aku ialah isteri aku. Semoga kami akan kuat-menguatkan dalam menghadapi arus kehidupan .. dan saling melengkapkan dalam beristiqamah di jalan ini.

Ehe .. ramai lak kasi semangat pasal 'tangga seterusnya' :). Terima kasih ...

Thursday, November 27, 2003

OK. Hari ni nak call student advisor. Tanya pasal tiket balik. Semalam ziarah kawan indonesian. Lepas ni dapat ke tak jumpa dia. Dia suka gak ke masjid , tapi masjid kat tempat lain (Westall). Entahlah ...

Kita akan buat banyak benda hari ini. Daripada bersedih dan tertekan dengan masalah, baik cuba buat sesuatu untuk kurangkan dan selesaikan masalah. Dia ada. Online selalu. Mengadulah kat Dia.

Jom kita bergerak!

Wednesday, November 26, 2003

Rumah makin kosong. Tak ada apa kat rumah melainkan beg, kotak, microwave dan periuk serta pinggan. Wah. Begini rupanya rasa rumah tanpa perabot. Hmm .. kalau boleh aku tak nak bermewah sangat masa ada 'rumah sendiri' nanti. Banyak kerja kena buat. Takut nanti rumah kita lak tarik kita dari buat keje.

Hmm .. seminggu lagi nak balik. Seminggu lagi misi besar akan bermula. Misi kat sini belum habis lagi. Kena kuat berusaha! ... tak ada masa untuk bosan pada masa cuti ini!

Wah. Komputer dah bungkus tadi. Dah dihantar ke Malaysia. Sekarang menulis di makmal komputer Monash Uni. Semalam juga rumah dah officially offline. Maksudnya, sekarang rumah dah tak ada telefon, tak ada internet dan tak ada cable tv.

Lagi seminggu lebih nak balik.

Semalam berhari raya di Malaysian Hall dan di Hall mOnash. Gembira dengan hari raya. Sedih dengan orang pada hari raya. Hari ini mungkin apa yang dibuat oleh kita tak significant. Suatu masa nanti.

Ya .... Biarlah semua orang nak ikut nafsu di kala kita nak ikut Islam. Yang penting kita buat keje kita. Kita sampaikan. Tegurkan. Ingatkan. Mereka diberi peluang untuk memilih. Kita diberi peluang untuk berusaha. Benar. Syurga mahal harganya dan tak akan masuk dengan angan-angan semata-mata!!!

Monday, November 24, 2003

Mungkin esok internet dah takde untuk rumah ni. Ikomik dah update. Lepas ni mungkin tiada update sehingga pertengahan disember sebab komputer ni akan dibungkus dan dihantar ke Malaysia.

Esok raya kalau ikut ICV dan kebanyakan tempat. Ada sesetengah tempat nak raya lusa. Ijtihad masing2 . Anyway, ingin aku ucapkan selamat hari raya kepada mak,ayah,adik:Khairul,Norlin dan Basyirah, dan juga kepada dia dan kepada sahabat seperjuangan dan kepada semua pembaca blog ini.

Kat uni. Nak jumpa lecturer, takde lak. Isi borang graduation. Hmmm ... aku akan konvo kat Malaysia, insyaAllah. Sekarang Clayton betul-betul sunyi. Dah tak ada orang tinggal. Tak lama lagi akan keluar rumah.

Semalam makan kenyang betul. Gi masjid. Iktikaf ngan orang2 kat situ. Malam tadi best ... mudah je nak buat solat sunat. Terasa ringan badan untuk solat sunat walaupun mengantuk. PAstu masa sahur mereka ajak makan. Banyak betul. Nasi berlaukkan ayam dan daging. Minum susu lagi. Kenyang macam berbuka puasa lak.

Hmm ... esok raya, kalau ikut ICV (Islamic Council of Victoria).

Sunday, November 23, 2003

TAdi ayah , mak , norlin , syirah dan khairul call. Waa. Satu famili call aku. Malam ni mereka balik ke Terengganu untuk berhari raya.

Sedar tak sedar ... aku ada 2 minggu lagi di sini. Di bumi Australia ini ...
Tadi makan kat masjid. Alhamdulillah. Brother pakistan buat iftar beramai-ramai. Sangat meriah. Wah .. malam ni malam last ramadhan (berdasarkan falak). Esok mungkin hari last pose. Hmm ... sedih gak ... dah nak habis bulan pose ....
Toilet dah bersih. Sekarang kat uni. Tak ada orang kat lab ni. Aku seorang sahaja. Scan gambar.

Tiba-tiba aku terasa seolah-olah aku dibiarkan. Kamal ... ingat tak apa yang kau cakap satu masa dahulu ?


'... andaikata kita berubah sebab orang, orang tu tak sentiasa akan bersama kita , tapi andaikata kau berubah sebab Dia, Dia sentiasa ada dan memerhatikan engkau. Malah Dia sentiasa bersedia mendengar rintihan kau ...'


Hmmm. Kekadang aku terlupa. Aku bukan keseorangan di sini ...
OK. Hari ni basuh toilet lak. Pastu baca buku sket. Zero Idle time!!!

Saturday, November 22, 2003

Baru balik dari Dewan Malaysia. Kenyang makan kat sana. Lama juga tak ke Hall. Dalam perjalanan ke Hall, banyak benda terlintas di fikiran aku. Terkenang akan kenangan di Malaysian Hall masa 1st year dahulu. Begitu banyak kenangan ...

Hari ini ramai kawan aku balik ke Malaysia. Sedih. Walaupun mereka yang balik, aku sedih ... sebab lepas ni boleh tak aku berjumpa lagi dengan mereka? ... dan lebih sedih lagi .. adakah kami akan berjumpa dalam keadaan kami pernah bersama ketika ini ... adakah kami berjumpa dalam keadaan masih istiqamah.

Ikhwah dan akhawat Clayton ... jaga diri , bertahanlah masa cuti ini ... dan doakan akan daku ... kerana matlamat kita masih jauh ..
TAdi baru siap basuh dapur. Penat jari jemari ini menyental semua kotoran dapur. Bayangkan ... kotoran yang berusia 3 tahun. Tebal gila minyak kat dapur. Banyak tempat kat dapur tak dibersihkan sejak aku masuk rumah ni 3 tahun lalu.

Lagi dahsyat ... aku membersih seorang diri ... hosmet2 aku missing in action sampai dekat kol 4 tadi. Takpela. Mereka tengah membersihkan bahagian lain.

Membersihkan dapur memerlukan endurance yang tinggi. Bersabarla. Dia sentiasa memerhatikan kau...

Friday, November 21, 2003

Tadi baru siap angkut perabot keluar. Akhirnya tinggal barang-barang kecil sahaja. Kiranya rumah aku kosong. Dah tak ada apa-apa yang besar. Alhamdulillah. Dah selesai satu fasa. Sekarang nak cuci rumah dan buang sampah sarap yang ada dalam rumah.

Tadi aku lihat senario pindah rumah lagi. Kali ini oleh teman yang lain. Yang lain dari apa yang aku rasa khamis lalu. Bagi orang lain, mungkin biasa, tapi bagi hati-hati yang sayang akan jalan ini, ini perkara yang tidak disukai. Di sini aku lihat betapa berharga kefahaman yang kami dapat di sini. Betapa mahal hati yang bersama di jalan ini.

Aku sering teringat akan makcik-makcik kat sini. Aku sedih dan kasihan. Mereka sanggup bersusah demi jalan ini. Mereka dijauhi sebab nak ikut jalan ini. Mereka tak seperti kami, yang mana mereka amat rapat dengan kawan-kawan ... dan pasti amat pedih bila kehilangan kawan kerana nak ikut suruhan tuhan... Yang paling sedih bila mereka bersama dengan teman hidup yang tak mengerti apa yang perlu dibuat di jalan ini ... bagaimana mereka akan istiqamah dan berterusan di jalan ini .... ?

Esok lusa ramai akan balik. Meninggalkan aku keseorangan lagi. Di kampung Clayton ini...

Benar. Selepas ini mungkin aku akan berseorangan. Menghadapi arus kehidupan. Semoga aku masih dapat bertahan sehingga dapat sokongan dari teman seperjuangan.
Baru balik dari beddoe mosque. Dah lama tak solat kat situ. Asyik solat kat masjid lain je. Hari ni nak pindah barang agaknya. Kalau tak jadi, esok kot. Pening sket sistem rumah aku ni. Takpe .... asalkan dapat keluarkan semua perabot!

Tabahkan hati . Selalulah berdoa dan mengadu kepada-Nya. Aku tidak keseorangan. Dia sentiasa memerhatikan aku.

Thursday, November 20, 2003

Alhamdulillah. Dah recover. Hati dah stabil. Perut penuh dengan air soya. Best. Air soya dari Clayton. Hari ni aku gembira kerana dapat bertemu ngan sahabat sekali lagi. Hati aku gembira bila sahabat yang balik pun juga turut bersemangat sebagaimana di sini.

600 tahun lagi. Jauh matlamat kita. Kena usaha lagi!!!

Teruskan usaha sehingga akhir. Dia sentiasa melihatmu!
Sekian lama aku tak berasa macam ni. Aku down. Bila sejuta perasaan mula bercampur di saat ini. Bila sejuta masalah bercampur di saat ini. Terasa tiada semangat. Tak mahu buat apa-apa. Yang tinggal hanyalah satu benda dalam jiwa. Satu benda yang minta aku untuk bertahan walaupun dah tak ada semangat. Benda amat bernilai. Benda ni tinggal kat hati ... dan sedang pujuk hati ini ....

Sekarang ni yang menggerakkan jasad seolah-olah bukan jiwa aku, tapi benda ni.

Bersabarlah. Mungkin bukan sedikit. Mungkin kali ni banyak. Tapi, bersabar. Dia memerhatikan kau. Dia tak lupakan kau.

OK. Asar dah dekat. Jom jumpa Dia lagi....
Hari ni aku rasa kurang stabil. Still ok tapi gerakan untuk buat keje begitu perlahan. Ehe ... makin banyak masalah bila nak balik ni. Makin banyak kerenah manusia.

Entahlah ... di saat aku nak balik ni, macam-macam benda aku lihat. Di masa ini aku melihat kawan-kawanku kehilangan kawan sebab nak taat kat tuhan. Di masa ini aku lihat kawan-kawan mula ambil laluan sendiri. Di saat ini aku melihat orang yang aku kenal berpelukan seolah mereka sudah dihalalkan.

Entahlah ... walaupun seolah-olah tak boleh buat apa... sebenarnya aku boleh buat. Boleh buat sesuatu. Mungkin kesannya bukan sekarang. Mungkin aku tak dapat ubah mereka-mereka ini.

INgatlah ... mereka akan terbakar. Selepas kebakaran, akan tumbuh pokok-pokok hijau yang akan melahirkan sinar harapan ....

Wednesday, November 19, 2003

Hari ni tolong orang pindah barang. Tolong akhawat. Tolong ikhwah. Waa. Dehydrated. Takde energy. TApi ... Puas hati ... :)

Betapa sayangnya ikhwah kat akhawat kita ... aku terharu. Dalam keadaan tak bergaul seperti orang biasa, mereka sanggup tolong akhawat untuk memindahkan barang dari rumah di hari yang sangat panas ni. Akhawat beritahu apa kena dibuat. Mereka just buat. Tak cakap banyak. AKu kagum dengan kesungguhan mereka. Aku kagum ngan keadaan mereka yang still jaga pergaulan dalam keadaan camni. Aku kagum. Aku terharu ....

Semoga Dia berkati apa yang telah mereka buat ...

Hari ini sangat panas.... kalau aku dah panas camni, mereka camne pula? Pasti iman mereka lagi kuat dari kami ini ....
Hari ini aku sedih dan agak marah. Bila lihat manusia yang ada akal tak gunakan akal mereka sebaiknya. Kasihan mereka. Kasihan kat aku juga. Hmm ... Jumaat ni nak clearkan barang dari rumah! Sapa2 nak perabot tak?

Hmm ... bersabarlah. Ni antara ujian dari Dia. Harapnya lepas ni aku akan bersama orang yang sama hati dan jiwa di jalan ini. Amin.

Tuesday, November 18, 2003

Mungkin aku tak dapat tulis banyak entry. Dua tiga hari ni asyik berjalan. Berjalan dengan banyak tujuan. Tujuan yang amat besar. Besar sehinggakan penat di badan tidak terasa.

Maaf bagi yang menantikan entri. Aku berkelana dua tiga hari ini. Mencari dan menemui.

Istiqamah dan jaga diri semasa cuti ini. Amin...

Saturday, November 15, 2003

Nampaknya cuti kali ini lebih penuh. Ehe .. setelah cuti winter, kini cuti summer. Semua penuh. Penuh sehinggakan tak ada masa untuk idle/berehat. Zero Idle Time....

Friday, November 14, 2003

"ECSE dah habis ... tapi projek kita baru bermula ... teruskan melangkah!! "

Ya. Kita akan terus melangkah. Kita akan melangkah bersama-sama, tak kira di mana kita berada!

Semoga kita semua istiqamah sampai akhir hayat kita .... jadi, teruskan usaha!
Hari ni aku berjalan lagi. AKu rasa dalam dua minggu ni asyik berjalan je. Bermusafiran ke rumah kawan. Mesti ada something yang tersirat di sebalik skrip ni. Skrip yang menjadikan aku asyik berjalan. Mungkin dalam kehidupan aku akan datang aku akan sentiasa berjalan. Berjalan menemui menusia. Untuk membina manusia ....

Hari ini seorang teman aku akan balik ke Malaysia. Esok ada lagi. Dua hari lepas dah ada dah. Minggu depan ada lagi. Seoran demi seorang akan balik. Hmm ... aku pun akan balik. insyaAllah. Bersama teman yang datang bersama aku masa tahun satu dahulu. Ramai teman lain datang bersama masa nak fly ke sini, tapi tak ramai bersama merasai pahit manis jalan ini. Kali ni kami akan pulang. Pulang bersama. Semoga kami akan kekal bersama di jalan ini bersama teman hidup kami. Amin ...

Thursday, November 13, 2003

Pagi ini aku bangun dengan kepala yang lega. Semalam ada kawan datang. Semalam juga alhamdulillah, aku berjaya menghabiskan paper aku yang terakhir(insya-Allah). Setelah 4 tahun sebagai ECSE student. Setelah 4 tahun senior aku kata : 'betul ke kau nak buat course ni? Aku takut kau tak larat. Ramai yang ... '. Setelah 4 tahun....

Kini . Aku diberi masa dan rezeki untuk hidup sehingga tahap ini. Aku diberi kefahaman . Aku diberi sesuatu yang tak ramai dapat. Aku diberi sesuatu yang sangat bernilai dalam hidup ini. Aku diberi sesuatu yang menjawab semua persoalan aku berkenaan kehidupan. Juga persoalan manusia yang dicari, tapi masih belum berjumpa. Segala puji dan segala-galanya untuk tuhan. Alhamdulillah.

Kawan aku datang semalam. Ehe. Puas melayan tetamu. Nanti mungkin bila tiba masa nanti aku dan keluarga aku akan sambut lagi ramai tetamu :). Tapi aku still rasa sedih sebab tak dapat masak sedap untuk tetamu. Still gagal dalam bidang masakan.

Wednesday, November 12, 2003

1 jam lagi sebelum ECE4306 : Mechanoinfomatics . Subjek berkenaan robot . All the best. Percayalah kepada-Nya.
Kuatkan semangat. Lagi beberapa jam sebelum final paper....

Tuesday, November 11, 2003

An entry before I go to sleep. Runny nose. I hope I can cope with the exam tomorrow. Health is at minimum. Should be ok. Kaffarah for sins. In this lovely month.

Love ...Suddenly this thought came into my mind, while I was walking back from beddoe mosque . I never had chance to experience so called love that my friends experiencing at this age or younger. What I mean is the love between girlfriends and boyfriends. Love without legal bonds. Love that we take for granted. I did not regret about it. At all. Because I found out the answer. The answer . The answer that was said the manual. The answer that I wanted to tell to everyone ... if I am still alive till that time.

I'll wait. The time is closing by.

Oh Allah. Give guidance to me and to my friend and to my friends. Amin

Ni entri pendek. Pagi ni sejuk gak. Orang lain dah tidur balik. Terfikir lak aku ... kita adalah orang islam yang terjaga di kala umat islam lain sedang tidur. Bila dikejutkan, ada yang boleh bangun, ada yang nak bangun, dan ada yang masih nak sambung tidur malah ada yang marah sebab bangunkan dia ... sebab bila bangun, banyak benda kena buat, banyak benda kena sabar, sedangkan bila tidur mereka akan dibuai dengan kesedapan dan keselesaan.

Beruntunglah bagi orang yang sanggup bangun. Istiqamahkan mereka dan istiqamahkan diriku dan temanku. Amin.

Monday, November 10, 2003

I think the body system is unstable. Runny nose. Dizzy . Good. At least the challenge has increased. At least the deletion of minor sins is in its execution. Alhamdulillah.

Waiting for my pasta to be cooked. Yes. Today's sahur will be pasta plus chicken. Simple.
Sahabat. Bersabarlah. Kekadang kita merasakan kita berada dalam satu kesusahan yang amat sangat. Kekadang kita merasakan seolah-olah tiada harapan lagi.

Aku bertadarus tadi. Kat beddoe. Baca surah al-kahfi. Surah ni turun masa nabi dan sahabat kena siksaan sangat hebat. Surah ini ada kisah pasal nabi Musa dan nabi Khaidir. Ada kisah pasal Dzulqarnain (Zulkarnain). Ada kisah ashabul kahfi. Semua tu berkait rapat dengan sebab turunnya surah ni.

Tersentuh bila baca surah ni. Kisah nabi musa tu banyak beri pengajaran (surah ke 18: ayat 60 - 82). ... kita tak tahu apa di sebalik sesuatu. Kita hanya nampak apa yang di hadapan kita. Kekadang ada sesuatu yang lebih baik untuk kita di masa hadapan, cuma kita tak tahu sahaja..... sebab masa surah tu turun ... sahabat nabi dah teruk kena siksa ....

Jadi ... sabarlah. Andaikata kita tak tahan. Andaikata kita sakit. Andaikata kita luka. Andaikata kita hampir nak putus asa. Pesanlah kepada diri. Pesanlah kepada hati ... bersabarlah . Barangkali kita kena bersabar sedikit sahaja lagi. Barangkali kita akan diberi sesuatu yang lebih baik selepas ini!
All right! Hari ni kita kena buat lebih baik dari semalam!

Hari ni cerah. Cerah betul. Lepas zuhur nak ke library. Study group. Satu lagi paper. Tak sabar nak abiskan!

Cukuplah. Kalau kita ada masa untuk bersedih, kita pasti ada masa untuk buat sesuatu yang membina. Benar. Human actions are affected by their emotions . Ni kata-kata seorang kawan aku yang dah lama berinteraksi dengan bermacam manusia.

Aku harap thesis dia siap dengan cemerlang. Orang beriman sentiasa mendoakan orang beriman yang lain, kan? Moga kita semua istiqamah di jalan ini. Amin.

OK. Teruskan hidup ini. Pandang ke depan. Bersedia! Bergerak!!!
Pagi ni aku bangun . Di rumah adikku yang datang dua hari lalu. Lusa exam . Aku tak tahulah, aku asyik berasa sedih.

Semalam aku menerima banyak berita sedih. Berita sedih dari kawan-kawan. Sedih dengan berbagai masalah yang menguji mereka. Exam. Financial. Macam-macam lagi ...

Semalam juga aku berasa sedih. Sedih bila tahu orang kurang faham akan bersama orang yang faham. Kasihan.

Manusia berasa sedih bila ditimpa ujian. Manusia berasa tertekan bila ditimpa ujian. Entahlah. Mendengar berita-berita ini menjadikan aku berterima kasih kepada Dia .....

OK! Kena kuatkan semangat! Tabahkan hati ..... mudahkan kawanku dan bantulah kawanku untuk menghadapi urusan mereka ....

Sunday, November 09, 2003

Berpagi-pagi! Wah. Nyaris miss sahur. Aku terbangun dalam 15 minit sebelum subuh. Alhamdulillah. Sempat gak makan dan minum. Alhamdulillah, sempat jemaah subuh juga.

Dalam perjalanan ke masjid ... teringat aku akan kawan-kawanku. Ramai orang yang datang bersamaku ke bumi kanggaru ini. Kalau ikutkan agak ramai . Dalam 60 orang satu gerombolan. Yang bersama ke daerah ini hanya 20 lebih.

Kami dah final year. Dah nak tamat pengajian di sini. Selepas ni kalau diizinkan Allah, dapatla bekerja . Seterusnya berkeluarga. Seterusnya ....

Bila difikirkan ... di sinilah bermulanya segala yang akan meninggalkan kesan yang lama. Andaikata di sini kita bina kefahaman terhadap cara hidup yang sebenar. Andaikata di sini kita mengenali dan bergaul dengan manusia yang memiliki hati - hati dan jiwa yang sayang terhadap jalan yang diambil oleh kekasih Dia .... alangkah beruntungnya. Belum tentu kita akan dapat peluang ini bila kita bekerja nanti ....

Aku terfikir sejenak. Andaikata aku tak mahu mendalami kefahaman aku di sini. Andaikata aku layan perasaan ego aku . Andaikata aku merasakan aku boleh hidup sendiri, boleh beribadah sendiri,tak perlu bersusah payah seperti orang lain .... aku takut tak jadi seperti diriku hari ini. Aku takut aku akan jadi seperti mereka yang hanya hilang dalam sejarah. Aku takut menjadi seperti mereka yang tak membawa apa-apa makna kepada manusia di dunia. Aku takut aku tidak menjadi salah satu binaan yang akan membina kegemilangan yang pasti terbina semula 600 tahun akan datang ....

Begitu bernilai apa yang diberikan kepadaku. Benarlah. Patutlah antara golongan yang mendapat naungan di mana tiada naungan di hari kiamat ... pemuda yang beramal di masa mudanya dan orang yang bertemu dan berpisah kerana-Nya.

Wahai tuhanku, terima kasih. Istiqamahkan aku dan kawanku di jalan ini. Bukakan hati mereka yang masih belum memahami ....

Saturday, November 08, 2003

Hari ini panas. Panas tapi tak terik. Adik junior aku ni kelihatan kebosanan bila habis exam. Kesian. Antara sindrom selepas exam. Aku takut aku kena gak sindrom tu. Ramai akan kena sindrom camni. Sebab ... matlamat dan halangan exam tu dah selesai.

Entahlah ... Aku harap aku tak kena sindrom tu. Sebab kita banyak kerja kena buat. Bukankah kita nak buat sejarah ... bukan menjadi sejarah!

Oleh itu , kuatkan semangat. Bersabarlah. Barangkali kita kena bersabar sedikit sahaja lagi....

Friday, November 07, 2003

Ralat : entry pada Tuesday Nov 4 ada kesilapan sedikit. Dulu aku tertulis (7:30) yang bermaksud surah ke-7 , ayat 30. Sebenarnya surah al-insan surah ke-76 ... dan ayat tu ayat ke-30 . Sekian dimaklumkan.

Hari ini ada dua orang adik datang ke rumah aku. Sorang dah habis exam. Sorang lagi tinggal satu paper. Ehe ... dah lama tak ada tetamu. Seronok layan mereka berdua. Malam semalam merasa lah mereka solat 20 rakaat kat beddoe.

Hmm .. suddenly this thought came. I love ramadhan. Why? In this month people will try to pray in jamaah in the mosque, people will avoid bad deeds. People will not talk bad. People will try to do lots of good. People will give food to others. Girls will wear more politely ( I mean, cover aurah and so on ) . During this month people can eat together. People like to share things with others. This is why I like ramadhan.

Outside the month .... sadly these are not happening at all. Sedar tak sedar ... itulah realiti. Kita tahu. Tapi tak buat apa-apa. Aku sedih bila fikirkan begitu. Aku harap suatu masa nanti. Mungkin bukan sekarang. Mungkin 600 tahun akan datang. Mungkin aku tak akan dapat melihat masa itu. ... Masa itu manusia berbuat baik sebagaimana mereka baik di bulan ramadhan sepanjang tahun. Malah mereka lebih baik bila bulan itu menjelma.

Untuk capai perkara itu ... banyak benda kena buat. banyak kerja kena buat. banyak duit kena belanja. banyak tenaga kena diinvest. Bukankah ini perniagaan yang tidak merugikan ? (61:10 .. surah as-saff ayat 10)

Thursday, November 06, 2003

Hari ini . Ada orang baru sampai ke Clayton . Bersama bapa dia . Mencari rumah . Tolong dia cari rumah. Penat mencari rumah. Penat melayan orang baru sampai ....

Ehe .... belajar sikit2 ... cara layan orang tua :)

OK. Kuatkan semangat. Penat jasad tak akan halang aku dari bekerja! Banyak benda aku kena buat. Banyak fasa yang aku kena lalui.

BEtul . Bila hati ini kuat . Bila hati ini diperkuatkan . Maka seluruh badan akan digerakkan!!!

Kuatkan jiwa kami. Amin.
Alhamdulillah. The paper was not really tough. It was past year paper ( I think year 2000 ) .. Alhamdulillah.

Semalam lepak kat rumah kawan lagi. Kali ni yang tinggal kat CAmpus Walk. Boleh tahan. Rumah macam antara south East flats dan Halls of Residence. Tak besar ... tak kecik.

Selmalam solat terawih kat Caulfield. Dalam Monash Uni. 8 rakaat. Panjang juga. Kejang gak kaki ni. Kena kuatkan endurance aku!

Dua tiga hari ini aku asyik mengembara. Dua tiga hari ini juga aku asyik bermimpi ... aku merantau ke banyak tempat ... aku menjadi berbagai watak : sebagai pengembara ..... entahlah ...

OK. Nak naik shuttle bus ke Clayton. ... bertolak sekarang!!!

Wednesday, November 05, 2003

Hmm ... lagi beberapa minit je sebelum exam!! Kuatkan semangat ! Mantapkan iman! BErsedia !! ... demi menempuh sesuatu yang amat jauh !!!!
Alhamdulillah. Alhamdulillah . Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah kerana memudahkan urusanku. Segala puji bagi Allah atas segalanya. Mudahkan urusanku yang seterusnya.

TAdi aku dapati kertas past year boleh dibuat dalam masa 30 - 40 minit (untuk paper 3 jam). Tuhanku, mantapkanlah aku untuk menghadapi peperiksaan ini ... mantapkanlah kawanku jua!

Tuhanku ... permudahkan urusanku dan urusan temanku dan urusan sahabat seperjuanganku .... Amin.

Tuhanku ... terima kasih kerana menjadikan aku tersenyum sepanjang hari .... lebih-lebih lagi aku bila melintas jalan di Australia ini hari ini .....

Sememangnya Dia tak menghampakan kita. Trust Him .... He never lets you down!!!
Alhamdulillah. Dapat bersahur. Aku susah sket dapat bersahur kat rumah. Selalu bila bangun, subuh dah masuk. Ehe .. hari ni diberi rezeki untuk bersahur.

Sebelum aku tidur semalam aku teringat kepada satu kata-kata :
" ... kita tak perlu berangan jauh.... Kerana aku belum tentu hidup sehingga hari itu . Kerana engkau pun belum tentu hidup sehingga hari itu. Tapi yang penting kita terus berusaha tingkatkan iman dan keje kita . Kerana kita buat segala ini bukan untuk diri kita .... tapi untuk matlamat kita ..."


Betul. Yang penting untuk matlamat yang sangat jauh .... ada yang sanggup mendahulukan sesuatu yang lebih besar daripada dirinya sendiri.... dan untuk itu, sama-sama buat keje dan berusaha!!!

Betul. Aku ada kawan sebegini. Dia selalu gaduh ngan aku. Kalau ikut diri ini barangkali kami susah nak berkawan. Tapi kami still kawan. Sejak mula kenal di KLIA. He's the only that feel what I felt when we see people around us. He's the one who cried when people laugh and enjoying. Dia yang still sama-sama denganku di jalan ini. Semoga dia dan teman hidup dia kekal istiqamah di jalan ini sehingga akhir hayat! Semoga kita semua dan teman kita istiqamah.

Aku rasa cukuplah entri pasal rumah. Setiap rumah ada kelebihannya .. ada kemeriahannya tersendiri.. bersyukur dengan apa yang diberikan. Pasti ada hikmahnya.

Tuesday, November 04, 2003

Alhamdulillah. Dah selesai solat terawih .... sejam setengah lalu. Masjid yang aku pegi ni solat 8 rakaat je, tapi panjaaang. Best gak bacaan dia. Cuma penat sket ...

Aku di rumah kawanku sekarang. Ok. Nak sambung pasal rumah. Hmm ... bila dibandingkan, setiap rumah ada suasana tersendiri. Ada keceriaannya tersendiri .... Rumahku agak sunyi . Semua agak sibuk. Jarang dapat makan bersama. Entahlah ....

Hmm ... nanti aku sambung lagi. Kena tidur ... nak bangun sahur ....
Hari ni makan best kat rumah kawan!!! Wahh ... rumah ni memang meriah!! Sini ada pakar masak kek, pakar masak kuih , pakar buat teh tarik ...dan seorang ketua cheff!

Meriah betul. Teringat aku. Tahun lepas pun meriah camni, walaupun rumah ni dahulu didiami oleh orang yang berlainan...

Tapi , bila melihat kembali kepada kehidupanku di rumahku di Australia ni ... agak berlainan. Ehe .... sambung lagi selepas terawih ...(kalau masih larat nak taip :) )
Oraitt ! Tadi lecturer dah kasi sket guide kat camne nak jawab past year. Hmm ... tapi dia cam busy lak hari ni. OK. Aku rasa preparation should be ok!

Ya Allah, kuatkan semangatku dan kawanku dan bantulah kami dalam exam ini. Amin.
Kesian badan aku . Still tak stabil . Kesan sardin masih ada .

Kuatkan semangat !!! Kol 10 am ni nak jumpa lecturer!!
Aku membaca surah al-insan. Tersentuh hatiku bila terbaca ayat ini : "Dan kamu tidak mampu (menempuh jalan itu), kecuali bila dikehendaki Allah. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana" (76:30).

Terima kasih .... kerana memilih aku untuk mengikuti jalan ini. Jadikan orang yang bersamaku pun memilih jalan ini dan istiqamahkan kami sehingga kami mati.....Amin
Malam semalam aku makan 2 ketul sardin yang dimasak sabtu lepas. Aku pantang lihat makanan orang tak nak , dan makanan tu still edible, maka aku makan untuk elak ia terbazir begitu sahaja.

Rupanya sardin yang dibiarkan begitu lama meninggalkan side effect yang besar. Malam semalam aku mengantuk dan tak larat macam biasa bila aku berterawih. Selalunya aku ok je 20 rakaat. Semalam aku struggle untuk dapatkan 20 tu.

Aku rasa badan aku bermasalah bila makan sardin . Kalau makan yang baru masak pun, aku tend untuk rasa mengantuk.

Pagi ni badan aku lak rasa lemah. Aku nak buat keje, tapi fizikal rasa lemah lak. Walau apa pun, redha lah dengan apa yang terjadi. Pasti ada hikmahnya.

Pengajaran : aku takleh makan sardin yang usia lebih sehari.

Monday, November 03, 2003

Waaaa! Otak dah tepu! Ok. Lepas buka puasa nanti sambung lagi! Jangan putus asa!
Semalam ... sewaktu aku menaiki train dari huntingdale ke central ... bersama housemate aku ... terkenang aku akan diriku masa dahulu ....

4 tahun dahulu ... aku teringat . Aku di Sunway. Masa itu aku rasa kejutan amat sangat. Aku keliru dengan suasana. Aku nak jaga pergaulanku. Tapi kawan-kawan semua boleh selamba. Aku keliru. Aku rasa seolah-olah aku seorang sahaja sebegitu. Selama setahun aku menggapai. Mujurlah ada surau di belakang asrama. At least aku dapat solat berjemaah dengan penghuni flat tu (teringat aku kat pakcik tu..). Solat jemaah pun orang seapartment , tak nak buat. Aku agak tertekan dengan suasana yang aku tak mampu nak buat apa dengannya. Aku keseorangan ....

Namun ... seperti kata tuhan, Dia berkuasa kasi hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Ada seorang yang aku kenal. Betul2 lain dari dahulu. Aku harap dia dapat istiqamah hingga akhir hayat dia. Hmm ... aku pun ....

3 tahun dahulu. Di Normanby House. Tinggal keseorangan. Ada kawan, tapi kawan yang berasal dari Sunway juga. Tapi masa tu seperti Dia ingin jaga aku ... aku ditemukan dengan senior2 yang baik. Alhamdulillah. Dari situ hidup aku diwarnai ....

Tahun ini .. tahun akhir aku. Tidak kusangka aku sampai ke tahap ini. Kursus yang orang ramai gagal ke tahun akhir dalam masa 4 tahun!... dan aku tinggal lagi 2 paper! Thesis pun dah selesai ! ..... pasti ada tujuan aku tiba ke tahap ini.

Tiba di central station. Melbourne central ... yang akan jadi memori kepadaku suatu masa nanti... tempat yang banyak kenangan kepadaku ....

Majlis berbuka puasa berlalu dengan baik. Makanan sedap . Lauk sedap. TApi aku terasa hiba ... terasa sedih . Bila melihat kat junior2 aku ... teringat ... kami pernah solat bersama2 di petrol station . ketika kami travel merentasi Australia bersama-sama ... ketika kami bersusah-susah masak pasta ... masak BBQ di bandar Hay ...

...kini kami dah lalui laluan yang kelihatan sama ... yang mungkin berbeza ...

.. aku sedih , bila terlintas soalan : bila lagi kami akan dapat solat bersama-sama seperti masa itu ? ...

Kamal ... kalau sedih ngan perkara lalu, buat apa! Yang penting kita pandang ke depan dan mula melangkah! Ingatlah, kita nak mengubah sejarah ... bukan nak jadi sebahagian dari sejarah!!!!!

Sunday, November 02, 2003

Hari ini cerah . TErasa summer atau spring kembali ke melbourne. Aku ke library. Baca buku ... actually baca maths . Subjek Reliability Engineering. Tertidur2 lak. Ni aku balik ke rumah untuk baca dan tulis sket.

Malam ni aku berbuka puasa ngan junior. Mereka adakan majlis berbuka puasa. Mesti ramai junior datang. Senior? Dengarnya tak ramai yang pergi ... entahla ..

Sedar tak sedar ... aku menuju ke penghujun pengajian aku di sini . Apa yang akan berlaku selepas ini. Adakah aku akan istiqamah di jalan ini ...?

Tuhanku ... tetapkan diriku dan temanku di jalan ini ... Amin.

Saturday, November 01, 2003

Alhamdulillah. Hari ni hujan dan amat sejuk. TApi aku stay kat library... mengulangkaji.

Aku teringat kat adik-adik perempuan aku. Mereka tak lalui apa yang aku lalui. Bila teringatkan begitu ... aku terasa sedih di hati. Teringat aku akan diriku yang mudah kasihan ....

Oh. Tuhanku. Berilah hidayah kepada kami semua. Amin.
PAgi ni aku miss sahur. Bangun je dah kol 4.50 pagi. Pegi masjid dan solat di sana bersama room mate. Ramai gak orang di masjid. Bestnya bila satu masa nanti subuh orang solat penuh berjemaah seperti solat jumaat. Tatkala itu, umat Islam pasti dikagumi dan disegani oleh umat lain dan ditakuti dan digeruni oleh musuh ....

Bila masa itu? 500 tahun lagi ? 600 tahun lagi ? 1000 tahun lagi ? Sesuatu yang sebegini besar pasti mengambil masa yang lama ... pasti menelan belanja yang besar ... pasti memerlukan banyak tenaga ...

Biarlah jauh ... yang penting langkah yang aku dan temanku ambil pada hari ni dan saat ini. Istiqamahkan kami. Amin

Friday, October 31, 2003

All right!!! bateri dah dicas semula. Wah , begitu payah nak cas bateri jiwa ni. Charger buatan sendiri kekadang slow sket, lebih2 lagi bila perasaan berseorangan menyerang.... hari ni pakai charger orang lain.... charger kawan ... yang menunjukkan sinar harapan!

Aku harap teman2ku yang sedang membuat persiapan untuk peperiksaan mampu stabilkan diri di masa ini... Kuatkan semangat semua!!!
Hari ni masuk hari ke3 aku hempas pulas upgrade ::Aussiee::. AKu harap kelebihan ini digunakan seoptimumnya!!!!!

OKlah. Biarlah dah tinggal seorang! Andai memang kena buat seorang diri ... akan ku cuba sedaya upayaku!!! Wahai tuhan ... Kaulah sahaja tempat aku mengadu dan Kau sahaja yang memahami jiwaku! Istiqamahkan aku dan temanku ... Amin!
Kamal ... kuatkan semangatmu ... dulu kan dah aku cakap ...

He is watching you ...the line still on ... stay connected!
Terkenang akan diriku ... entah mengapa tetiba merasa sunyi .... di bulan yang mulia ini ... entah mengapa aku terasa aku mungkin akan begini untuk masa tertentu ... di mana , aku memikul senjataku untuk mengalahkan musuh ... di mana temanku tiada di sisiku .... di mana, hanya Dia sahaja tempat aku mengadu dan meluahkan rasa di hati ... betapa sunyinya aku di bumi ini ....

Wahai tuhanku, bantulah aku untuk menggandakan kekuatan jiwaku ... dan jadikan aku menggunakannya untuk jalan-Mu. Istiqamahkan aku dan temanku ... Amin ....

Thursday, October 30, 2003

Alhamdulillah, akhirnya website versi PHP siap fasa pertama. Harapnya laman web berbentuk portal ni dapat dimantapkan supaya kita semua dapat manfaat darinya.

Nak tengok ? Klik di sini! ... Namun ia masih di peringkat percubaan :) .

OK! Sekarang masa untuk ulangkaji ECE4509 Reliability ENgineering! Berusahalah!!!

Wednesday, October 29, 2003

Sejak dua menjak ini aku disapa oleh brother2 arab dengan mesra. Waa. Bestla bila aku lihat mereka sembang bahasa arab sesama mereka. Teringat aku kat seseorang. Kawan aku. Dia pun fasih arab. ... Teringin aku untuk fasih dalam bahasa ini juga ....

Tadi salah seorang brother arab ajak aku berbuka di rumah dia. Dia orang Jordan. Makan makanan arab. Nasi , ayam , minced meat, yogurt , salad arab. Alhamdulillah ....

Tadi pun lepas terawih ada sorang brother arab (mesir/sudan) hantar aku balik ke rumah.
Alhamdulillah... dah dua paper sudah! Tadi dipermudahkan untuk menjawab semua soalan ... dalam masa 40 minit !!!!

Ok. Dah selesai satu tugas. Belum masa untuk relaks. Keje kita banyak. Pandang 600 tahun ke hadapan!

Ke tugasan seterusnya! ... "Faiza faraghta fansob!"

Tuesday, October 28, 2003

Akhirnya dah siap satu paper. Tinggal lagi 3 ! Esok ada ECE4507 Renewable energy. Pasal Solar Panel , pasal Geothermal, pasal wind energy ... dan beberapa perkara berkaitan ngan environment.

Hari ini hujan pula di Clayton ini. Setelah bertadarus kat rumah kawan, balik dan masak lauk berbuka. Simple je. Tomyam instant. Kesian kat aku. FAIL memasak. Adik aku dan mak aku tak kasi aku masak masa cuti tahun lepas. Nak tolong buat kuih pun takleh.

Tapi tak perlu risau(especially yang akan bersama ngan aku nanti), aku tak kisah sangat dah pasal apa yang nak dimakan. Asalkan kita hilang lapar ... ok la kan? Lagipun , kalau minimise masa masak , maka harapnya ada masa untuk buat banyak keje lagi kan ?

Semoga kita akan terus di jalan ini ... Amin.
Hari ini Exam bermula!!! Tendon, LIgament, Eccentric Contractions, Sesamoid bone, Cross-bridge, Supraspinatus, Deltoid, Collagen, Osteocytes,Action potential ..... banyaknya definisi yang student medic kena hafal ... ni baru belajar biomechanics....

OK, kamal ... ingatlah , mengapa kita buat semua ini selama ini ... mengapa kita berusaha sehingga kini ...

Dah hari kedua ramadhan. Berapa banyak aku dah improve? Hmm ... apa yang boleh aku improve?!!

Prepare myself! Go forward!!!

Monday, October 27, 2003

Esok paper BIomechanics. Alhamdulillah, kalau kita percaya kat Dia , Dia tak akan kecewakan kita. Tadi member aku non-stop kasi jawapan untuk sample question....dan alhamdulillah seolah-olah masuk ngan mudah dalam PC400 RAM aku ....

OK. Bersama kita berusaha ...! Bersedia! Terus melangkah!
Tadi hujan. Subuh di masjid. Esok exam . Biomechanics (ECE4804). Lusa ECE4507 (renewable energy). Berusahalah!

Sunday, October 26, 2003

Alhamdulillah. Akhirnya ramadhan dah tiba!!!!

Solat terawih. Wah, aku terasa seronok bila lihat ramai orang datang ke masjid. Harapnya suatu masa nanti setiap hari orang muslim dan mukmin akan datang berjemaah di semua masjid di seluruh dunia!!! Amin.....
Hmm ... tetiba nak tambah lagi satu entri hari ini ...

Andaikata selama ini kita berubah sebab sesorang , maka dia tak dapat bersama kita setiap masa atau selamanya ... tapi andaikata kita berubah sebab Dia, Dia sentiasa ada dan memerhatikan kita !
Semalam sembang ngan kawan. Dia sebut pasal risiko. Realitinya kita takut nak ambil risiko. Tapi peliknya kita selalu ambil risiko.

Lihatlah ... kita sanggup tinggalkan rumah untuk ke universiti. Ke luar negara. Itukan risiko? Aku dulu masa mula nak masuk ke jurusan Elektrikal ini pun menghadapi risiko. Orang kata nak masuk ke Monash ni selalunya drop out kalau amik ECSE. Nak masuk ke department ECSE pun payah sebab ramai nak masuk. Nak pass sampai ke final year pun tak ramai. Risiko untuk gagal di tengah jalan tinggi. AKu melihat ramai kawan aku tersungkur dan terjatuh di tengah jalan.

Bila difikirkan ke belakang lagi, banyak risiko telah diambil. Masa nak ke asrama penuh, aku tinggal di asrama pertama kali. Masa tu takut. Masa tu tak pasti boleh belajar macam kat rumah ke tidak.

Bila difikirkan merentasi masa ... dahulu hingga sekarang ... kita sebenarnya sanggup ambil risiko , sebab ... kita percaya akan ganjaran daripada risiko itu , iaitu : ijazah, kecemerlangan peperiksaan dan pekerjaan di masa depan. Adakah kita boleh hidup untuk mengecapi semuanya? Itu pun risiko yang kita ambil juga !

Anehnya , satu risiko yang kita susah nak ambil. Risiko yang hakikatnya ganjarannya telah dijanji oleh Ilah kita. Risiko yang disebut selalu dalam manual kita. Risiko yang diambil oleh orang dahulu hingga sekarang hingga kiamat ..... yang kita tak sedar sedang diambil oleh orang-orang yang dipilih oleh-Nya ... dan ditakuti oleh musuh-musuh-Nya!!!

Friday, October 24, 2003

Tadi teman seorang kawan bersama mekanik untuk repair kereta dia. Kereta tu nak dijual kat kawan lain. Tapi dengarnya akan digunakan untuk tolong orang lain,bukan untuk diri sendiri. Mekanik yang repair tu aku respek ... dia boleh sabar. Ye la. Keje repair ni dibuat luar masa keje dia. Bukan OT pun. Tapi dia kira mudah dalam kos dan sebagainya.

Tamat repair jam 12.00 tengah malam tadi ... dari jam 9.00 malam ...

Hmm ... semoga Allah beri hidayah kat mereka ...

Thursday, October 23, 2003

Setiap masa, ada ketikanya kita melihat manusia memilih jalan hidup ... malah menukar jalan yang mereka lalui ...

Kekadang kita rasa sukar bagi kita untuk membuat pilihan. Kita berdepan dengan berjuta kemungkinan. Kita menjadi keliru, takut dan hilang kekuatan diri. Tapi , setiap kali ... setiap masa, jangan berputus dari berdoa kepada-Nya , agar jalan yang akan kita pilih itu , terbaik ... bukan untuk kita sahaja , tapi untuk suatu yang lebih besar!!!

Ingin aku memberi sokongan dan doa kepada semua sahabatku yang mula membuat pilihan .... yang melangkah ke masa depan ... demi tujuan ... yang harapnya menjadikan kita bahan binaan kegemilangan 600 tahun di hadapan! Semoga hati kita tenang dan diberi ganjaran , serta kekuatan dan kebahagiaan !

... Amin!
Hari ni bangun lewat sedikit. Bila tiba di masjid, orang baru habis solat subuh berjemaah. OK, esok kita cuba bangun awal lagi, insya-Allah!

Hmmm ... pelik. Bola kat TV selalu diadakan pada pukul 2-3 pagi ... takpun 3-4 pagi . Mengapa timing bola selalu waktu2 sebegini? Hmm ... orang sanggup qiam bola untuk tengok.... tapi untuk solat subuh, untuk ibadah (khusus) malam , payah lak. .... dan worst case , mungkin ada yang lalai dengan solatnya!

Orait .... bila lagi , siapa lagi ... yang nak ubah keadaan ni. Mungkin bukan sekarang. Mungkin 600 tahun lagi.... tapi jadilah antara batu2 binaan yang membina perubahan itu!

Istiqamah dan berusahalah!

Wednesday, October 22, 2003

Sekali lagi aku melihat temanku. Melihat diriku. Kami bersama-sama sejak mula sampai ke sini hingga kini. Macam-macam kami hadapi. Bersama dan bersendirian.

Aku melihat lagi. Tatkala aku ceria , mungkin dia menangis. Tatkala aku tertekan, mungkin dia tersenyum. Kekadang kami senyum bersama , sedih bersama ....

NAmun ...cabaran yang kami hadapi masih berbeza ... sebab Dia tak uji hambaNya melainkan mengikut kemampuan hambaNya itu....

Bersabarlah wahai teman, barangkali kita kena bertahan sedikit sahaja lagi ....
I read my entry on Thursday June 05 2003 ...

... and compare with what happened today. My thesis. My presentation. My life . Everything has changed.

THere will be a great difference back then , when I was driven to do that for myself and when I am doing it for something bigger!

Back to work ... thesis is finished. Well , do the next work ... faiza faraghta fansob!
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Hari ini hari cerah. Tak hujan macam semalam. Hari ini aku present thesis aku. 11.30 pagi waktu melbourne. Hari ini menunjukkan betapa Dia membantu dan betapa hebat bantuan-Nya bila Dia kehendaki.

Presentation aku tadi ada gak problem. Komputer meragam bila aku nak start bukak powerpoint slide. Pastu komputer tu hang/crash bila aku nak bukak movie clip robot. Tapi alhamdulillah, problem tu nampak kecil. Ramai orang lebih impressed dengan robot aku dan presentation secara keseluruhan.

Sememangnya Allah maha kuasa!

"Dan terhadap nikmat tuhanmu maka hendaklah kamu menyebut-nyebutnya (dengan bersyukur) [ad-Dhuha : ayat 11]"

Tuesday, October 21, 2003

Aku ingatkan tak tulis blog ni. Tapi bila baca blog sahabat lain, semua kelihatan amat down dan mandorm sekarang ini.

Hmm... aku pula? Sekarang tengah memfinalise presentation thesis aku. Ehe .. tak sabar lak nak present esok. 30 minit je.

Teringat lak masa aku present last semester. Masa tu aku rasa lebih berat kepada camne nak survive dalam presentation tu .. dan camner nak score. Kini aku dapat lihat satu perubahan dalam niat aku. Betul2 berubah ... dari 'ECSE 1st in 2003!' kepada satu yang lebih besar!!!

Sekarang, ECSE akan dijadikan alat untuk mendapatkan satu benda yang lebih besar ... hanya mereka yang memahaminya akan memahaminya.

Demi Islam ... demi jalan ini ...

Maka ... Bersemangatlah! Matlamat kita besar!!!!
OK. Esok ada presentation! Bercampur baur perasaan ini ... antara seronok dan gementar. Tapi , bila fikirkan kembali mengapa aku buat benda ni selama ini, percampuran antara perasaan itu hilang dan digantikan dengan satu perasaan baru.

Benar, jika kerja ini kita buat untuk diri kita, maka kita akan usaha sekuatnya untuk diri kita dan akan risau untuk diri kita. Jika kerja ini kita buat untuk sesuatu yang lebih besar, maka ... apa pun yang berlaku, kita akan cuba yang terbaik, dan akan bersabar dan bertenang dengan keputusan dan hasil yang kita dapat. Malah kita akan berpegang lebih kuat kepada Yang Maha BErkuasa ....

Monday, October 20, 2003

Lama tak tulis entry. Ehe ... hari ini berlaku satu peristiwa yang kurang best, tapi aku sabar dan relaks. Alhamdulillah, Dia memang kasi ketenangan walaupun sepatutnya tensen masa ni. Tadi aku terlupa yang poster thesis (yang dah diedit) perlu dihantar sebelum 9am. Aku nak hantar sebab poster yang aku submit minggu lepas cam sket je maklumatnya. Bila aku nak hantar, baru perasan, dah jam 10 lebih. Maka, poster thesis aku tak dapatla diupdate. Tinggallah design poster asal yang aku dah hantar minggu lepas...

Tak mengapa. Setiap mehnah pasti ada hikmah....

Saturday, October 18, 2003

Hmmm ... entri tadi still cam something missing. Haa... ni dia ! :

Kita kena sabar menunggu sesuatu...sebab kekadang penantian tu lama, kekadang sekejap ...

Kita kena sabar dalam mengikut perintah tuhan.... sebab nafsu kita rasa tak senang bila kita nak jadi baik....

Kita kena sabar dalam meninggalkan larangan tuhan....sebab musuh luar dan dalam kita mengajak kita untuk buat maksiat, apatah lagi dalam keadaan sekarang.....

Kita kena sabar bila kita nak jaga prinsip kita.... lebih2 lagi bila prinsip tu prinsip Islam, sebab prinsip ni ... prinsip orang yang 'dagang/asing'....

Benarlah, sabar itu sebahagian dari iman ....
Sebenarnya begitu banyak ingin ku tulis tapi ia lenyap tatkala jari ni nak menaip....

EHe .. pagi ni dibangunkan awal lagi. Alhamdulillah. Esok lusa still dapat peluang ini tak? Seminggu lagi nak exam. Seminggu lagi nak puasa!!! Wah, ni yang aku tak sabar. Rindu pada bulan tu ....

OK. Dua subjek berat akan dihadapi dalam minggu pertama exam tu. Kena usaha kuat lagi! Ya Allah, bantulah kami dan sahabat kami. Amin.

Thursday, October 16, 2003

Uriidu an ata'allama lughatal 'arabiyyah marratan! Teringin aku belajar kembali bahasa arab .... sebab setiapkali mendengar ayat-ayat yang berasal dari langit , hati ini ingin berasa tersentuh dengan maknanya yang mendalam...

Ehe ... lama tak tulis blog ni. Dua tiga hari lepas macam tenggelam dalam alam luar. Maaflah wahai diriku. Aku terlalu ingin membantu sahabat yang buat website supaya website tu dapat run dalam PHP ... maka aku mengeksperimen PHP dua tiga hari ni ... selepas aku hantar thesis tempoh hari ...

Tadi Monash strike .... mogok tak ada kelas... jadi banyak kelas cancelled ....

Tuesday, October 14, 2003

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Sesungguhnya janji Engkau itu benar. Seseungguhnya kata-kata Mu benar. Sesiapa yang menolong di jalan Engkau, Engkau akan tolong. Dan pertolongan Engkau datang dari tempat yang tidak disangka.

Tidak disangka, dalam tempoh yang agak singkat thesis aku siap akhirnya. Mencecah angka perkataan 10,000++. Ditambah dengan result thesis yang meyakinkan. Sesungguhnya begitu besar dan hebat kuasa tuhan!

Sunday, October 12, 2003

Akhirnya aku stabil kembali. Orait! Sekarang bersemangat semula untuk buat kerja!!!

... wah, tadi aku tertidur-tidur kat meja komputer aku ni. Sakit tulang belakang.

Hmm ... ni rupanya maksimum limit aku. Yang kita kata 50% atau separuh sahaja. Tak dapat bayang kalau aku dapat tambah yang lagi 50% tu. Semoga aku menemuinya satu masa nanti (kalau still ada hayat lagi). Amin
Almost ... a bit more . Several chapters left for this report. But why I am feeling like this? My mood is swinging so sudden.

Kamal , at this kind of moment ... trust me , Allah is watching and waiting for your call.

Human actions affected by their emotions ... and that's what our Creator put in HIs manual. Trust Him and keep on your du'a . The link is still on... stay connected
Ehe , baca email dari adik perempuan aku tadi. Yang bongsu. Dia kata aku terlalu cepat membesar. Cara cakap dah lain. Minat pun dah cam lain. Tak gila kat game seperti masa dulu. .... Hmm ... aku dah besar?

(Tersenyum sendirian) .... Aku dah 22 tahun. Kira level pemuda la kan. Baiklah! Teruskan perubahan ! Bersedia untuk cabaran seterusnya!

Ya Allah, istiqamahkan aku dan teman2ku. Amin!
Ok. Lagi 5000++ perkataan lagi! Berusahalah sehingga habis!

Semalam aku tertidur awal lagi. Alhamdulillah, mungkin itu time Allah nak aku rehatkan jasad. Allright, masa untuk teruskan kerja!

Ingat kamal, matlamat kita! Go for IT!! :)

Saturday, October 11, 2003

Semangat makin kuat. Jasadku terasa lemah disebabkan keletihan menaip. Teruskan usaha menyiapkan report tu!

Betul . Bila hati kita inginkan sesuatu, ia akan menggerakkan rakyatnya untuk buat ke arah itu. Tak kira untuk ketaatan atau kecintaan atau kemaksiatan ...

.. kerana cinta, hati sanggup buat apa sahaja ..
.. kerana takut, hati sanggup bekerja walau sakit ..
.. kerana nafsu, hati juga sanggup menzalimi jasadnya ...

....sememangnya benar apa yang Rasul kata ' ... ketahuilah, ia adalah hati '

"Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati."(hadith ke-6 dari Hadith 40 imam nawawi - riwayat bukhari dan muslim)

Friday, October 10, 2003

Unstability still going on. Aku menulis thesis report terus menerus. Aku memfinalise robot terus menerus ...

... sebab tujuan aku untuk buat ni dah jelas. Aku nak buktikan sesuatu! ... demi sesuatu yang amat BESAR!!!

EHe ... rasanya orang tertentu je faham kot.
The weather is cold. REally cold. I am stopping from writing my thesis report for 20 minutes. Eat pasta with soup. I am a bit down. Still unstable .

No. I can't let myself like this. Hwaaah! I must continue to do work! Must work! BEcause the reason to do work is not for me! It is more than that!

Allah has granted me so many things. He has given me so many things. A small test like this should make me stronger and I must endure! Changes in mood should not make me weak!

All the best. Trust me. He's always watching you. Don't worry .....

Thursday, October 09, 2003

Menulis blog dalam keadaaan separa stabil. Ketika ini keinginan aku untuk main game datang tiba2. Dah lama tak main. Aku kira dua bulan lebih. Mungkin tiga bulan. Main game tak optimise masa , malah bakar masa .....

Ni tanda2 untuk reset. Aku tak suka. Aku takut . Tatkala tiba di Malaysia aku akan direset oleh suasana dan orang di keliling. Siapa yang akan bantu aku? Adakah aku hanya bersama Dia ketika itu ... mengadu kepada-Nya .... berharap agar Dia masih menjaga hati ini ....?

Ya Allah. Tuhanku. Bantulah aku untuk bertahan sehingga akhir hayatku! Amin!
PAgi ni kena buat keje kuat! Aku baru tau thesis report due RAbu depan! Ni akibat jarang check departmental website. DAhla tu, poster thesis kena hantar isnin ni!! Wah! kena kuat kerja! TAk ada masa untuk malas!

TApi ... kena ingatla wahai diriku... mengapa kena kuat bekerja/study? Apa matlamat sebenar aku nak buat bersungguh ni?

OK. Berusahalah semua! Kuatkan semangat kami dan pandulah hati kami ke arah niat yang betul. Amin!

Wednesday, October 08, 2003

Semalam tertidur lepas study. Aku tak sedar bila aku terlelap. Memang buat kerja sampai habis!!!

OK. Teruskan usaha kita hari ini!!! Berusahalah!

Asbahna wa asbahal mulku lillah! ...

Tuesday, October 07, 2003

Bila aku kenang lagi... apakah kelebihan aku hingga aku dipilih untuk mendapat kesedaran ini? Apa kelebihan aku sehingga aku dipilih untuk melalui jalan ini ?.... Dia lebih mengetahui .

Bersyukurlah. Berusahalah ! Berdoalah agar ....

.... aku dan temanku berterusan di jalan ini sehingga mati.
Entah mengapa ... hari ini tetiba hatiku terkenang akan diriku .... teringat dosa2 lalu.

Wahai tuhan, bersihkanlah diriku dari dosa2 lalu .... mudahkan aku untuk melangkah dan istiqamahkan aku bersama temanku dalam pelangkahan kami .....

Semoga cucu cicit kami merasa kehebatan cahaya Islam 700 tahun nanti ... Amin
Hari ni satu lecture pun takder. Ngantuknya .... Kena buat keje! Ada thesis report, reliability assignment, robotics assignment dan biomechanics kena hantar minggu ni dan minggu depan!!!

Grr .. takleh malas! Kena lawan! OKla... ke library sekarang!
Erk ... thesis due seminggu lebih lagi. Masa dah sikit. kuatkan semangat. Dia pasti menolong hambaNya. Berdoa kepadaNya selalu!

Monday, October 06, 2003

Hari ini panas gak. Alhamdulillah. Panas pun ok gak. Selalu sejuk je.

TAdi terserempak ngan sorang budak pompuan yang aku pernah jumpa masa tahun 1. Ingatkan dia dah balik. Rupanya tamat tahun ni. Seperti biasa, aku berjalan 1 meter setengah dari dia ke uni, cakap dua tiga patah, pastu belum sempat aku amik arah lain, dia tukar arah perjalanan dia .....

Pelik kan, orang lain jalan sebelah orang pompuan sambil sembang seperti biasa je, aku lak keep the distance seolah-olah orang perempuan tu merbahaya padaku ( hmm ... merbahaya :) )

Sememangnya bila jadi orang asing, memang akan terasa asing ^_^

Sunday, October 05, 2003

... ikomik down. Server brinkster down. Setiap perkara pasti ada hikmahnya. Jadi, jangan rasa down cam server tu lak!
Hari ini begitu cerah! Alhamdulillah. Aku habiskan hari ini dengan programming simulasi robot yang hidu bahan kimia.

Seronok gak amik subjek robot ni. Kita menghargai ciptaan Ilahi. Sedar betapa hebat kuasa Allah cipta otak makhluk. Sehinggakan semut kecik tu pun kita tak mampu buat. Kita senang2 bunuh semut kecik tu. Dia ada nyawa dia kan? Apatah lagi bila bunuh manusia ... di palestin sana ...

Sekarang dah mula masuk musim exam dan assignment. Ya Allah, kuatkan semangat aku dan kawan seperjuanganku , Amin!

Saturday, October 04, 2003

Dua tiga hari lepas aku melihat satu peristiwa menarik. Seorang senior ditelefon oleh juniornya. Junior tu meluahkan masalah kat seniornya. Senior itu mendengar dengan tenang. Lepas tu dia nasihat kat junior dia... sehinggakan ..

'he he ... sabarla. ceritala lagi. ...'

'duit ko ok ke? kalau tak, aku nak kasi sikit ...'


Aku terharu melihat kejadian itu. Senior dan junior tu ibarat adik beradik , mungkin lebih dari tu. Inilah mungkin ukhuwwah yang terjalin (atas dasar iman) yang kita selalu dengar tu.

OK! Lepas ni kena kuatkan semangat adik2 dan bantu semampu yang boleh!!!
Ada orang menanti aku menulis blog ini. Ehe . Blog ni taklah sehebat mana. Blog paling best sebenarnya blog kita ngan tuhan kita :)

TAdi baru balik dari majlis ramah mesra student dan advisor. Dapat la jumpa kengkawan batch aku dan junior aku. Majlis tu formal. Ada presentation(pembentangan) dari student dan advisor. Suasana serupa seperti yang aku alami masa industrial training dulu.

Entah mengapa aku tiba2 terasa sedih. Sedih bila fikir ... inilah yang mungkin aku akan lalui tidak lama lagi (kalau masih hidup la) ... aku akan dikelilingi suasana yang akan menjadikan aku sebahagian dari mangsa keadaan. Keadaan yang melupakan manusia dari realiti umat sendiri ...

Diriku ... selalulah berdoa kepada-Nya, agar kita dan teman kita istiqamah di jalan-Nya!

Wednesday, October 01, 2003

HAri ini hujan. Agak lebat. Macam musim winter. Sejuknya pun lebih kurang winter. Ikutkan sekarang dah spring.

Aku baru gunting rambut ngan member. Berwajah baru!

Entahla ... tiba2 terfikir pasal apa yang berlaku sekarang ni. Orang kata macam2 kat cara hidup kita. Kat sistem hidup kita. Kata macam2 kat Islam. ... kata tak adil la , zalim la ...

Sedangkan ... itulah manual dan cara hidup yang diberikan oleh Pencipta kita kat kita, dan Dia tahu camner yang terbaik untuk kita.

Adakah Islam yang kita lihat di sekeliling .. di Mesir, di Australia, di Arab Saudi, di Mesia, di UK, di Indonesia .... adakah itu Islam yang diajar oleh rasul 1400 tahun dahulu ... Islam yang sebenar?

Entahlah ... tetiba tulih blog provokatif camni. TApi , kita boleh fikir kan?

Sunday, September 28, 2003

Mengantuk betul. Mungkin kejap lagi aku tidur. Kalau boleh lepas subuh taknak tidur. Kali ni badan betul2 penat. Rasanya minggu ni banyak gak keje kena buat. Selain tu mungkin nak jalan2 ngan kawan.

Bila difikirkan, alhamdulillah, aku diberi kawan yang membantu aku menjaga iman aku. Aku diberi kawan yang menegur aku dan menasihati aku.

Kasihan kepada orang yang kawannya mengajaknya kepada maksiat. Kasihan kepada orang yang kawannya yang sanggup mengongsi keseronokan dunia tapi akhirat dibiarkan. Kasihan kepada orang yang kawannya menjadikannya makin hanyut di dunia.

Lagi kasihan kat orang yang tak ada kawan. Lagi lagi kasihan kat orang yang tak nak berkawan .....

JAdi ,carilah kawan menurut ukuran islam dan sama2 kita berusaha untuk bantu mengubah orang2 yang tersilap kawan dan tak nak berkawan.
Jangan berputus asa! Berusahalah!

Thursday, September 25, 2003

Semalam tak tulis blog. Ehe ... rasanya dah mula penuh masa ngan keje. Tak mengapa, setiap hari kita sebenarnya dah memblog ngan tuhan kita ... minimum 5 kali :) ... betul tak?

Tengah menunggu pasta masak kat dapur. Ni la makanan orang bujang yang tak reti masak. Kena belajar masak, kalau tak abis la bila aku ada rumah sendiri nanti, makan instant je la. Masak pasta, buatan syarikat tak terkenal (takde dalam list) . Meggi aku tak makan, sebab meggi anak syarikat nestle. Dari mana nak dapatkan mee segera buatan orang Islam ye?

Semalam aku kepenatan memogram robot. Dah minggu ke 10 ni. Lagi 2 minggu untuk submit report kat client aku. Lagi 3 minggu untuk presentation thesis aku. Ya Allah, bantulah aku dalam menyiapkan kerjaku ini, sesungguhnya Engkau sebaik2 pembantu!


Usah takut untuk mencapai seribu langkah, yang penting kita berani untuk mulakan langkah pertama!

Tuesday, September 23, 2003

Tadi masa makan aku baca buku. Pelik sket aku ni, masa makan pun nak baca. Mungkin doktor tak galakkan (sebab kacau konsentrasi sistem pencernaan?). Aku malas makan sambil tengok TV, lebih suka sambil makan sebab ada gak benda yg aku boleh dapat :) ... ehe .. ni pendapat sendiri

Sambil2 tu aku teringat. PAsal Orang Australia dan culture dia. Dulu dan sekarang, mesti ada orang kata : 'kalau datang australia tapi tak tau footy,rugby atau tak minat apa yang orang australia minat, maka baik takyah datang' .... maksudnya kita kena at least merasa budaya orang australia ni. mesti kawan ngan orang australia ni. mesti berbangga kalau menjadi sebahagian dari australia ni. .... betul ke kena begitu? Kalau mati, munkar dan nakir ada tanya ke, kita ada merasa benda2 aussie tu ke belum? ada tak dia tanya, team footy/rugbi mana menang musim ni? ada tak dia tanya, kau ada tak ramai kawan aussie? ... renungkanlah diri ku ...

Hmm ... aku terbaca tafsir berkenaan ayat 142-143 surah al-baqarah menurut buku in the shade of quran. Kita orang Islam ada identiti sendiri . Apsal kena ikut budaya orang kafir? Apsal kita kena bangga ngan benda yg orang kafir bangga?

Sekadar coretan selepas makan. Renungkanlah wahai diri ....
Grrr .. takleh malas. Hari ni lecture habis awal lak. Aku terasa berat untuk membaca notes reliability engineering ni.

OK. Kita berlatih programming sket! Takleh biarkan diri ini malas! Ya Allah, jauhilah aku dan rakan seperjuanganku dari sifat malas! Amin!
ALhamdulillah , dapat bangun awal. BEstla room mate aku. Dia bangun awal gak. Alhamdulillah, tahun ni memang best ngan room mate yang suka ke masjid. Memang sangat best. Harap2 room mate sepanjang hayat nanti lagi best dari ni ... ehe .... ^_^

OK! Hari ni aku nak buat sebanyak2nyer keje! TEruskan usaha! BErusahalah!

Monday, September 22, 2003

Hari ni sejuk sket. Hari ni gak aku hanya dapat test robot aku sekejap sahaja. Petang tadi lab design penuh ngan student 3rd year....

Banyak aku terfikir sebelum tulis balik blog ni. Peliknya aku terlupa lak bila nak tulis ni. Entahla. Oh, tadi aku rasa agak bersemangat, bila aku dapat belajar beberapa perkara baru. Aku terbaca pasal PHP dan MYsql. Menarik gak. Pastu ikomik dapat diupdate sket. Ehe ... memang slow betul update laman web tu.

Kita mungkin cenderung untuk marah atau tak suka kat orang yang melanggar perintah tuhan. Tapi kita jarang doa kat Allah supaya dia diberi hidayah untuk berubah. Kita lebih suka salahkan dia daripada berusaha untuk ajak dia.

Satu lagi ... kita mungkin susah nak sabar bila dia buat macam-macam benda tak baik bila kita tegur kemunkaran dia atau ajak dia kepada makruf ... tapi tu realiti . Nabi kena lagi dahsyat . Inikan kita ....

renungkanlah , wahai diriku ...:)
Alhamdulillah, akhirnya berjaya menyiapkan wind energy assignment! Pagi ni betul2 dapat banyak idea untuk tulis apa yang perlu ditulis untuk assignment ni. Betul! Kita kena berusaha dan berdoa sebab bila Dia tolong kita, semuanya akan jadi mudah dari yang kita sangka!

Baiklah! teruskan berusaha!!!

Sunday, September 21, 2003

Hari ni kepenatan tak terhingga. Tapi keje kena buat juga! Okey. Tadi pegi teman member untuk tengokkan kereta yang dia nak beli. OK gak keter tu, cuma enjin takleh start sebab bateri flat. Enjin canggih , guna fuel injection.

fuel injection tak pakai carburetor dan bateri takleh flat sebab enjin ni bergantung kepada bateri setiap masa. Kalau enjin lama, dia pakai carburetor dan taklah payah untuk dijump start :) .. Aku pun mungkin tak clear pasal benda ni tapi dapat satu ilmu baru hari ini.

Sorang lagi member ikut kami untuk kasi nasihat sebab dia ni pakar kereta. Ehe ... aku tak reti lagi pasal kereta ni tapi nak belajar :) .

Tak tau lagi sama ada nak beli kereta tu atau tidak . Member aku rasa cam tak jadi beli sebab kos selepas beli (roadworthy, cukai jalan etc) agak tinggi.

Okla. Sambung wind energy assignment. Do the best! Berusahalah!
Hari yang baru bermula. Assignment ECE4507 tak siap lagi. OK. Buat yang terbaik untuk siapkan!

PAgi ni hujan. Sejuk lak tu. Memang best rasa nafsu untuk tido. Ramai yang still tido masa ni. Hmm ...

Ehe .... tak sabar untuk memulakan hari ini ... maka aku mulakan sekarang! Kena cuba improve diri walau apa pun, sebab nak jadi orang yang bahagia, bukan orang lalai atau celaka/dicela

Saturday, September 20, 2003

Ehe .. hari ni main bola. Ramai gak main. Aku stop bila matahari nak terbenam. Tapi ramai masih still continue on main. Hmm ... aku rasa aku dipandang pelik. Sebab kalau ikutkan, berhenti lewat sket pun still boleh solat maghrib ... cuma lewat la. Entahlah .... nak seronok main ke atau nak sihatkan badan atau ? ....

Oklah. Tidur kat masjid lagi la. Bagus member aku ni, ajak aku ke situ weekend. Ehe ... kalau tak tidur kat situ pun , aku tidur kat rumah ... tak dapat sambung keje je la ... ngantuk :)

Berusahalah sebaiknya! Jangan putus asa!
Hari ni aku bangun agak awal. Tapi tak gak solat malam(tahajud etc) ... Memang betul , kita diberi peluang oleh Dia , tapi kita gak diberi pilihan sama ada nak ambil peluang tu atau lepaskan. Dan kita akan menerima kesan dari apa yang kita pilih tu ....

OKey! Kena berusaha lagi! Ada satu assignment due Isnin ni!!! berusahalah!

Friday, September 19, 2003

Bila aku fikir kembali. Aku dah tahun 4 jurusan Elektrikal. ALhamdulillah. Aku betul2 kena bersyukur. Jurusan ni aku betul2 seronok belajar dalamnya. Sepanjang 4 tahun ni, aku berasa setiap yang aku belajar berkaitan dengan apa yang manusia buat sehari2. Aku bersemangat bila belajar benda baru dalam jurusan ini.... Alhamdulillah. Bila memikirkan kawan2 lain kat uni yang merasakan beban dan tak seronok belajar jurusan yang mereka pilih, ditambah dengan kesukaran assignment..... aku sememangnya kena banyak bersyukur.

Kamal ... ini adalah catatan untuk diriku . Ingatlah . Nikmat Allah banyak kat kau. Apa yang kau buat untuk mensyukurinya ?
Ehe ... just met Assoc. PRof Andy Russell , my supervisor . Similar to somebody :) ... HE gave me lots of suggestions! Even showed to me his mini ultrasonic cute robot.

ok. Time to continue my work! Ganbatte!
OK! hari ni kena jumpa supervisor. NAk bincang pasal Kohonen Neural NEtwork! Ni dah week 9 semester 2. Kena buat keje cepat! DAh hampir ke hujung semester!

Hmmm ... bila aku tengok kengkawan aku, bila tengok orang keliling aku ... rasa kesian . Sebab? Kesian , mereka mencari kebahagiaan dan keseronokan yang palsu. Mereka nak mengaut sebanyak-banyaknya dari dunia. SAnggup ajak orang untuk berseronok bersama. Tak takutkah kita , akan dosa free yang dapat dari aktiviti kita tu .... sedangkan kita nak amalan jariah supaya boleh ada saham bila kita mati nanti.

Aku tak faham ... kita tahu solat jemaah 27 atau 25 kali ganda (sahih bukhari kata 25x ) , tapi ramai yang suka solat sorang2 .... kita tahu solat di awal waktu lagi afdal , tapi saje je solat lewat tanpa alasan yang kuat .... dalam keadaan diri lapang dan free untuk solat awal ....kita tahu banyak benda , tapi mengapa kita tak buat ? Adakah kita confirm mati lambat ....

Hmm ... aku ni tulis banyak lak. Kengkawan , tegurla aku bila aku buat salah. Aku manusia . MAnusia senang lupa dan senang buat salah. Bantulah aku. Sama-sama kita ingat-mengingatkan sesama kita!

EHe ... akhir sekali , kita kan disuruh manfaatkan semua masa kita . 'bila selesai satu urusan, maka bangkit dan buat urusan lagi!' .... Sama-sama kita berusaha yang terbaik dalam keje kita sehari-hari!

Thursday, September 18, 2003

Bila difikirkan, setiap hari kita kena buat benda2 bermanfaat .... kalau tak, masa kita akan berlalu begitu sahaja .... sia2 gak kalau tak digunakan , betul tak?
Semalam baca Fuel Cell technology. Ni untuk subjek Renewable energy. Fuel Cell ni cam bateri , cuma bahan dalaman dia (fuel) disupply/disalurkan dari luar. Kalau bateri, bahan dalaman dia dah tetap, jadi bila bateri dah habis bahan dalaman, maka habisla cas bateri tu. Itulah bateri kena dicas semula (dengan menguraikan balik bahan dalaman dia).

Fuel cell ni istimewa sket. Bahan dalaman dia sentiasa disupply dari luar. Contoh ialah PEMFC(Proton Exchange Membrane Fuel Cell). Menggunakan ion hidrogen dam oksigen sebagai bahan bakar dan ion ni kene lalu kat satu membrane/selaput untuk mengeluarkan tenaga elektrik. Waaah , terlalu kompleks la nak citer kat sini.

Wednesday, September 17, 2003

TAdi blogger crash! Hilang entry aku sepanjang 3 perenggan. Tak mengapa la. Ada hikmahnya:)

Tadi dah hantar assignment. Alhamdulillah, siap akhirnya. PAstu pegi ke lab, sambung debug/membaiki program robot. Member aku kagum ngan perkembangan thesis aku. Alhamdulillah, ni antara nikmat Dia yang patut aku ingat!

Bila aku fikir ... aku lebih mudah tulis apa yang ada kat hati aku dari cakap. Bila aku cuba cakap, mesti ada yang tak faham. Ehe ... mungkin apa yang ditulis pun, ada yang tak faham ... terlalu berfalsafah pulak !
PAgi ni ada assignment due! Nak kata stress, takla sangat. Tapi perasaaan nak menyiapkannya amat tinggi. Aku rushing gak menyelsaikan kira2 dan calculation assignment ni. Alhamdulillah, aku tak dijadikan blur. Dapat tangkap contoh dalam lect notes yang serupa ngan setiap soalan assignment! Ehe ... selalulah mintak tolong kat Dia walaupun dalam perkara yang remeh cam ni!

Tuesday, September 16, 2003

Hari ni tertidur akhirnya. Dalam lecture theater. Aku tak perasan tertidur. Habis lecture sejam berlalu begitu sahaja. Nampak sangat aku penat. Tadi dah check robot aku. Sensor ok. Ultrasonic ok. Cuma kena redesign bump sensor supaya robot tak tersangkut bila langgar dinding pada angle yang salah.

Hari ni berangin kuat. Hujan lak. Cuaca memang basah dan sejuk dua tiga hari ni.
Hari ini aku kurang tido. Semalam tido lewat. Tapi alhamdulillah, doa dimakbulkan pagi tadi. Bangun dan sempat ke masjid. Best kan , bila hati kita selalu berharap dan berdoa kat Allah. Lagi best kalau kita ingin selalu rapat ngan Allah.

Hari ni nak siapkan assignment yang due/kena hantar esok. Wah, dah minggu ke-9. Cepatnye masa berlalu. Kita ingat banyak masa lagi. Kita ingat kita leh jadi engineer nanti. Adakah kita leh guarantee ? Jadi, manfaatkan masa kita , optimise masa kita , jauhi apa yang Allah larang .... dan berusahalah bersungguh2 dalam keje kita!

Hmm ... dua tiga hari ni selalu mendung dan hujan. Sejuk gak.

Monday, September 15, 2003

Gambar nasi lemak terkini . Untuk promosi kat member kat sini .





Hari ni robot aku pening lagi. Aku pun pening gak. Dia asyik miss dinding. Bila langgar dinding dia tersangkut. Pasti ada hikmahnya.

Hmm ... kena kuatkan semangat. Jangan rasa lemah. Allah sentiasa memerhatikan kita. Doa selalu dan berharap selalu kat Dia. Kuatkan semangat ! ... Berusahalah!

Hari semalam tido awal ... aku terjaga awal . Alhamdulillah. Hakikatnye tido awal tak menjamin kita bangun awal. Takut2 tak bangun terus. Jadi, kena taubat selalu, dan prepare bekalan selalu.

Okey. Hari ni Isnin. Dulu tak suka Isnin sebab mula belajar semula. DAh takleh enjoy seperti masa weekend. TApi sekarang, bila fikir2 balik ... kita enjoy banyak, apa manfaat kita dapat?

Kan lagi best enjoy kat akhirat nanti !

Ehe ... renungkanlah wahai diriku. Bersemangat dan jangan putus asa!

Sunday, September 14, 2003

Hari ni penat gak. Hmm .. kena terus bekerja dan bekerja! Tak ada masa untuk leka!
Alhamdulillah. Banyak nikmat yang Allah kasi kalau kita nak nisbahkan ngan ujian yang Dia beri. Ehe ... bersemangatlah pada hari yang baru ini!

Kita selalu tak puas hati kat orang sebab perkara dunia. contohnya : tak puas hati dia pakai camtu, tak puas hati kat suara dia, tak puas hati kat muka dia, tak puas hati kat nikmat yang tuhan berikan kat dia.

Tapi .. kita jarang atau tak pernah tak puas hati kat orang pasal perkara akhirat. Ada tak kita tak puas hati kat member kita yang selalu pegi mesjid, lalu kita pun pegi masjid sebab nak celen dia dalam ibadah. Kita tak puas hati dia banyak hafal quran, maka kita pun banyak menghafal. Ada tak camtu? Ehe .... jarang sekali, tapi tu realiti kan?

Orait. Hari ni kita buat yang terbaik .Ya Allah, istiqamahkan hati kami di jalanMu ini. Amin.

Saturday, September 13, 2003

Hmm ... sekarang dah hilang lapar. Hati tenang kembali. Hmm ... betul gak, aku pernah dengar (tak pasti sapa kata ) : 'jangan ambil pendapat dari orang yang lapar' .... rupanya kalau terlalu lapar , emosi tak stabil .

Tapi .. orang Islam dulu pun banyak berlapar, ikat perut lagi ... dan masih boleh berjuang . Kita baru lapar sket dah tak stabil. Kuatkan iman dan kefahaman kita! OK... berusahalah lagi.

Kalau tersungkur untuk kali ke 100, mungkin kita akan berjaya ke garisan penamat pada cubaan kita untuk kali ke 101!
Perut hari ini lapar. Kesian kat perut. Tetiba aku terasa moody lak sekarang ni. Dah mengadu kat Dia. Habis semua perasaan aku luahkan kat Dia. Perut betul-betul lapar.

Sememangnya sangkaanku bahawa tiada manusia yang tak kesian kat orang lain itu makin meleset. Sangkaan tiada manusia yang menghargai orang makin meleset. Bukti untuk menafikannya makin jelas.

Tapi ... aku taknak berasa tertekan disebabkan manusia ni. AKu tak keseorangan. Aku bersama kawan-kawan, walaupun tak secara fizikal. Hati kami tetap sama. Jauh dekat kami terasa sentiasa bersama.
Yang penting, ada Dia, tuhan kita, Allah ... yang sentiasa ada dan melihat kita ;)

Ehe ... rasanya orang kurang faham kot . Kalau tak faham ... tanya . Ok. Kena siapkan assignment lagi. ECE4507 ! Buat yang terbaik!!!
Ehe ... sesape nak tengok gambar robot yang selalu disebut-sebut tu ... gi ke koleksi foto saya ... . Tapi elok kita selalu sebut perkara yang ingatkan kita kat Allah kan?

Friday, September 12, 2003

dah 12 malam. Siang tadi panas je. Ehe . Hari ni aku pulun siapkan report subjek robotics aku. Alhamdulillah. Siap gak. Hmmm ... nak gi iktikaf jap kat mesjid. Ehe ...

Thursday, September 11, 2003

Hari ni robot bertambah sihat. Dia boleh navigate dengan betul. Ada la sesekali dia pening sket. Alhamdulillah, ni adalah dari pertolongan Allah. Ingatlah Dia selalu ... di waktu senang dan susah.

Aku melihat member lain kat dalam lab ... pening kepala menyiapkan assignment program robot (untuk subjek robotik) . Assignment tu susah. Masa aku buat dulu pun aku buat setakat boleh buat robot tu jalan . (robot ni bukan robot thesis aku ... lain sket) ...
Hari semalam junior tanya aku pasal benda tahun 1 elektrikal. Asas. Tapi aku tak ingat. Memang tak ingat sangat. Pasal 1st order RL circuit dan 1st order ODE(ordinary differential equation). Kalau ikut lojik , budak final year patut tak ada masalah jawab soalan camtu sebab tu soalan 1st year jer. Tapi inilah realiti kan ? Kita belajar , kemudian ... lepas exam lupakan apa yang dipelajari. KEsian kat ilmu2 kita tu . Susah2 kita belajar, pastu senang2 je kita lupakan dia. Kalau ilmu tu boleh bergerak , mau je dia lari dari kita sebab cara kita "sayang" kat ilmu kita tu.

Kalau ilmu pasal islam camner pula ye ?

SAtu lagi pengajaran ... bila pikir2 la.... apa yang kita belajar selama di fakulti kejuruteraan ni ... kita pakai ke masa keje nanti? Kalau pakai banyak mana? 100% ? 50% ? Tu pun kalau kita still ingat. Kalau tak sempat jadi engineer dan masuk kubur dulu ... boleh pakai ke ilmu engineer ni ? Hmmm ... sebagai satu renungan buat diriku....

Wednesday, September 10, 2003

I felt sooo weak. After finished my tutorial, I felt like going back and sleep. I prayed so that this feeling is neutralized.

I walked to union building (campus centre). Went to co-op shop. Bought some pens. Suddenly my friend called. After that we met and started our energy assignment. I really have no mood but my friend still wanted to do it, but he needed me. In that condition we went to computer lab and start typing. Alhamdulillah, part one of the assignment is done. It is much more better than the one I did last weekend as the values are more reasonable!

This evening my supervisor were impressed with my robot. It can follow walls! Alhamdulillah. Finally I think today at least it ended up well till now.

Bila ingat balik tadi ... aku rasa , kalau masa tu kita rasa down atau malas, jangan teruskan perasaan tu. Cuba lawan. Cuba sabar. Dan doa. Mungkin petang tu akan jadi lebih baik dari pagi tu ;)

Ya Allah. Istiqamahkan kami. Jauhilah kami dari sifat malas. Amin.
Hari ni aku terfikir bila aku lihat kengkawan kat keliling aku. Ada yang malas nak solat kat masjid. Timbul beberapa perasaan . Kesian Syukur . Takut . Takut .Kesian kat dia sebab Allah still tak kasi hidayah kat dia untuk gi ke masjid untuk berjemaah. Bersyukur sebab aku still diberi hidayah untuk taat kepada-Nya dalam keadaan orang keliling tak taat. Takut sebab risau aku tak betul-betul berusaha untuk ajak dia dan dakwah dia supaya kembali kepada Allah. Takut aku riyak . Bila riyak maka amalan kita burn . Amalan kita akan jadi sia-sia.

RAsanya kita lebih mudah riyak bila lihat orang lain buat maksiat dari rasa kesian kat dia. Ya Allah , jauhilah kami dari riyak . Amin.