Thursday, October 28, 2004

Wah. Kat sini penuh dengan orang melayari internet. Malah bermain MMORPG. Bermain game. Seperti aku kekadang. Itukah yang kita buat .... sementara menantikan berbuka. Itukah yang kita buat ...tatkala ada manusia yang bershopping pahala di bulan mulia ini?
Hmm ... nampaknya kehidupan ... bukan, Dia .... Dia mengajarkan aku sepanjang masa. Dia ingin mengajar aku supaya membesar. Dia menguji aku supaya aku lebih dipertingkatkan. Dia mengatur semuanya supaya aku bersedia. Bukankah itu yang aku pinta?
Begitu sukar untuk online. Setiap hari aku balik, just nice untuk berbuka. Ari ni dapat balik awal sikit. Maka aku sempatla ke CC untuk menulis sepatah dua entri. Aii... sanggup ke CC untuk tulis blog ini?

Semalam aku bertemu dengan teman yang bersekolah form 1 sampai form 3 dulu. Dia baru abis dari Mesir. Hehe, dah 5 tahun tak jumpa. Dia makin hensem lak. Banyak benda yang diceritakan. Malah kami seperti masa-masa dahulu. Wah, dia antara yang seperti aku. Orang yang bersahaja. Orang yang simple. Tak seperti kebanyakan manusia yang amat serius setelah beberapa tahun melalui kehidupan.

Kami berbuka di kampung baru. Wah, kat sini masjid dia kasi nasi goreng sedap. Ada daging dan ada ayam. Memang berbuka pun dah kenyang!

Sunday, October 24, 2004

Hari ini agak sunyi. Hmm, semua orang kelihatan melepaskan lelah bekerja minggu yang lalu.

Mungkin petang ini kita lihat orang berpusu-pusu untuk balik ke tempat tinggal masing-masing, setelah menziarahi keluarga masing-masing. Esok mereka akan bekerja. Nanti akan dapat kita lihat jalan yang penuh dengan orang dan stesen bas yang penuh dengan orang.

Semua orang melakukan rutin yang biasa. Rutin ini berterusan sepanjang hidupnya. Semua orang berpada dengan rutin ini. Malah tidak mahu melepaskannya.

Sedar tak sedar, kita mengejar dunia ini. Kita kata kita nakkan akhirat, namun hati dan tangan kita bekerja untuk dunia ini. Sedar tak sedar, kita ingin menjadi seperti orang lain. Sedar tak sedar, kita kurang berusaha untuk bekerja untuk keredhaanNya. Kita sanggup berusaha untuk mendapatkan sijil, pingat dan kenaikan pangkat. Tapi di mana usaha kita untuk naik taraf iman dan taqwa kita?

Belum sampaikah masanya untuk hati kita untuk bangun dari keadaan yang lena?

Saturday, October 23, 2004

Oh. Sedar tak, dah dekat 10 hari kita berpuasa?
Wah. Besnye. Besnye.

Berita besar melanda diriku. Bercampur.Gembira.Risau.Semangat.Takut.

Dia menolong juga hambaNya ini.Barangkali aku sudah bersedia.Adakah aku sememangnya bersedia?

Bermula dari malam tadi.Apa yang akan berlaku seterusnya?
Hora horaaaa!

Ganbaremashou!!!!

Friday, October 22, 2004

Lama tak tulis blog ni. Aku akhir-akhir ini tak berjaya untuk mengakses blogger ini.

Macam-macam berlaku....

Aku berbuka dengan famili kat rumah. Bestnya...

Aku berbuka di rumah seorang teman. Pegi rumah famili dia. Ehe, ok jugak ye. Hari itu phone aku kena curi. Nasib baik still dapat ke rumah dia.

Aku berbuka bersama hosmet. Dah lama tak jumpa hosmet setelah ke sarawak sebulan lebih.

Aku berbuka kat masjid jamek, KL. Wah, 1st time rasa berbuka kat tengah2 KL. Berbuka dengan bubur dan air teh. Lepas tu berjemaah maghrib. Lepas tu diberi makan nasi dan ikan dengan teh atau air bandung.

Aku berbuka kat PJ. Wah, lama tak makan dengan member. Macam2 ada. Semua bawa sedikit2, jadi banyak pula.

Sunday, October 17, 2004

Apa khabar semua!!!

Hehe, terima kasih atas kata-kata semangat yang diberikan! Terima kasih! Benar, kalau dilihat dari sirah/sejarah, sahabat nabi dihantar ke serata dunia untuk menyebarkan cahaya islam ke serata dunia. Apatah lagi kita ini di serata malaysia!

Setiap yang berlaku adalah yang terbaik. Dia lebih tahu apa yang lebih baik. Walaupun bila kita lihat kat kawan kita yang seolah lebih beruntung dan lebih seronok nasibnya, barangkali Dia sedang menyediakan sesuatu yang lebih baik di masa akan datang.

Terasa tak sedap hati juga sekali sekala bila kat sini. Mungkin aku dah jadi manja bila lama tinggal kat rumah suatu ketika dahulu. OK, kamal ... kuatkan semangat!

Saturday, October 09, 2004

Sini zuhur,asar,magrib,isyak dan subuh awal gak. Jadi nanti bila buka puasa cepatla. Entah2 buka puasa dalam plant lagi :)
Semasa aku berchatting dengan kawanku..

dia berata :
"aku teringin melihat ko bersama dgn kehidupan dahulu...aku ingin melihat blogko sepertu dulu..penuh dengan renungan2 tajam pada masyarakat...aku teringin melihat ko ber'ganbatte' kembali bersama-sama.....tanah tidak jadi penhalang...ayuh bangun semula..."

... ehe ...
Once I was someone who did an extraordinary thing.

Once I was someone who can bounce back whenever I fell.

Once I was somebody....

Now, can I repeat the same thing here, in this place?

Can ... a boy who did that in Clayton do it again?
Dua tiga hari lepas panas juga kat sini. Hmm, minggu ini aku kat workshop. Overhaul motor. Motor elektrik la. Belajar pasal balancing. Tu pun ikut orang. Aku tak buat sebab balancing motor ni keje orang mechanical.

Friday, October 08, 2004

Here, it is said to be the best place to gain engineering experience. However, I also can get it somewhere else.

Well, after talking with the boss, I am not sure. He said it is my decision. What is happening seems to be not that. Or I could say, I was being influenced to make that decision. The influence is not good, but it was too strong. I think it is more like forcing me to do it.

What should I do?

Sunday, October 03, 2004

Pengalaman kat sini menarik juga.... bila dilihat kembali. Pertamanya aku dapati tempat ini seperti bandar-bandar kecil di tempat aku. Kalau nak window shopping pun tak ada apa sangat. Orang-orang kat sini pun pergi ke Kelab K atau Sport Center untuk bersukan. Seronok juga. Semalam aku main badminton. Dengar kata petang2 orang main bola kat situ. Kalau ada kereta sendiri mau gak pegi main dengan orang lain.

Pastu bas tak kerap, jadi bagi aku kurang selesa la. Kena tunggu kalau terlepas. Orang kat sini kebanyakannya ada kenderaan sama ada motor atau kereta. Nampaknya kena consider gak la beli kereta bila dah lama nanti. Kereta sini mahal gak. Extra RM2000 dari semenanjung. Hmm....

Hmm ... kalau lagi lama kat sini, barangkali lagi banyak pengalaman akan ditimba. Di sini ada manusia yang mencari cahaya. Ada juga manusia ingin bangkit dari tidur, tapi tak cukup orang untuk mengiringi mereka ke arah cahaya dan membantu mereka untuk bangun. Barangkali di sini merupakan satu permulaan baru yang tak disangka. Barangkali itu antara tujuan Dia menghantar aku ke sini.
This is the third week here. Well, lots of things has been seen,learned and experienced. In my university years I haven't exposed to these stuff. Most of it are small scale. I thought 415V is big, now I've seen 33kV. That's bigger. Later, if I have a chance, I would like to see 132kV systems. That could be only achived by TNB or Sesco engineers, not plant electrical engineer like me.

I've been through so many maintenance stuff. I've seen people inspecting transformers, motors, motor operated valves (MOVs), switchgears, relays, earthing grids, UPS and batteries. I wish I could learn about generators too. Three weeks and learned all these. Three years maybe millions more to be learned (hopefully). From these experiences I learned that major job for electrical engineer is to do switching. Yes, switching. It is very critical. It is you who determine what side of the busbar to be closed, which equipment to be isolated, when to close or open the breakers. It is dangerous too! I could hear hissing sound while racking in the Vacuum Circuit Breaker(VCB), which means that sparks are created between the VCB and the busbar. One wrong step and you have a fried equipment. May Allah protect me while becoming electrical-engineer-in-training.

I also interacted with technicians. Wow, quite a number of them are from Pahang, Kedah and northern states. I thought technincians are locals. They are friendly. Some of them did not talk much as they are really busy. Hehe, compared to peninsular side, engineers in this plant work harder as they do the stuff with their technicians.
Salam sejahtera ke atas diri...

Rupanya dalam kehidupan kita ini kita ditapis oleh pencipta kita. Seorang demi seorang ditapis. Sehinggalah kita menemui pencipta kita. Manusia memiliki karakteristik yang berbeza, dan berbeza jualah ujian dan tapisan dariNya.

Alhamdulillah. Dia masih sayangkan hambanya yang ini. Segala puji bagi Mu.

Saturday, October 02, 2004

Ia adalah salah satu cara Dia buat untuk tapis penyambung keje nabiNya. Wah, ini baru zaman menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan. Nanti bila kawin dan ada anak nanti, makin mencabar. Bila dah tua sikit nanti, makin mencabar. Semoga aku dan keluarga aku masih dapat melepasi tapisan-tapisan yang mendatang.

Semalam minum kat gerai kat tengah bandar ni. Pastu pegi rumah kawan, agak jauh dari sini. Heee , lama tak menginap kat rumah member macam kat aussie dulu.

Hari ni? Main badminton tadi. Hee, teringat lak masa kat Monash Sports center dulu.