Saturday, November 24, 2012

Kenduri buat adik

Hari ini adalah hari paling baik buat adikku yang ketiga...

Dia berkahwin pada pagi ini.

Seluruh keluarga bergembira.. dan letih.. sibuk dengan majlis akad nikah ... serta kenduri.

Yang bestnya, kenduri dibuat bergotong-royong ... kerana ramai orang yang nak tolong ayah untuk majlis ini (siap pastikan tak ada kenduri yang clash di taman perumahan kami!)

Friday, November 23, 2012

Tuduhan

Tengah hari tadi aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari Client projek.

Aku dituduh pembocor rahsia projek ... disebabkan oleh cara aku tulis profil aku dalam satu laman web sosial korporat.

Sungguh tidak sangka! Sekadar menyatakan bekerja di mana dan buat projek apa sudah boleh dijadikan hujah untuk dituduh sedemikian!

Aku terus mendelete segala maklumat yang ada termasuklah di laman web sosial yang lain..!

Sungguh mengganggu mood untuk menyambut kenduri adik!

Friday, November 16, 2012

Pasukan yang hebat!

Aku sangat bersyukur kepadaNya. Dia memberikan aku satu kumpulan bulatan gembira yang sungguh menarik...

Setiap kali berjumpa, ahli-ahlinya selalu ceria, juga selalu berusaha untuk turut serta (walaupun menghadapi kesukaran untuk berjumpa).

Apabila berjumpa, banyak juga yang dikongsi dari kehidupan mereka, dari kisah anak hingga kisah career dan kerja.

Setiap ahli bulatan gembira sungguh osem orangnya...

AE yang berbakat dalam penulisan... juga terkenal di alam kertas dan elektronik
HS yang dikenali sebagai orang yang ada bakat jadi pemimpin...
AMN yang menjadi lagenda di kalangan pengamal perubatan muda serta pelajar seberang laut...
ZJ yang berperanan dalam pembinaan beliawan di daerah
ZMN yang memiliki kemahiran menyampai serta berbakat melukis
AMS yang ringan tangan menolong orang lain, walau dirinya sibuk ke tengah laut
AMMT yang sangat komited terhadap guru-guru inggeris.. dalam membentuk peribadi hebat...
IMA yang berpotensi besar, cuma sibuk dek kekangan mesin yang memanggil-manggil
SMS yang menyentuh beberapa jenis lapisan masyarakat dan komited ... walaupun isteri berjauhan...

Sungguh... lama sudah tidak merasa ceria dan bersemangat berbulatan gembira seperti ini...

Monday, November 12, 2012

Tsawabit...

Pada Sabtu lepas aku berkelana ke pejabat iK bersama ust MFS.Tujuan ke sana adalah untuk bermesyuarat dengan kounsel JiKan.

Dalam kereta menuju ke Serdang, ust MFS berborak berkenaan perihal perangai 'orang-orang tua' di Malaysia ini, terutamanya yang sangat veteran dan sangat banyak makan garam.

Dia berkongsi satu tips yang super duper berguna buatku (dan mungkin yang lain,jika menghadapi keadaan yang sama)

"J ini adalah sesuatu yang tsawabit(tetap), dan sistemnya juga tsawabit. Orang yang memegang pimpinan sahaja yang tidak tsawabit dan akan bertukar pada suatu masa nanti.

Oleh itu.. buat masa ini kita sabar dulu dengan kerenah mereka yang memegang kuasa dalam J.. sebab kita sayang kepada J... Sebab satu masa nanti mereka ini akan melihat sendiri kesan dari tindakan mereka .. dan satu masa nanti mereka akan tidak lagi berada di sana (dan diganti dengan orang lain)..

... Oleh itu kita hendaklah terus bekerja!"

Wah.. walaupun ringkas, ia adalah kata-kata yang Osem. Baru aku faham mengapa UQY dan Ust MFS sabar selama ini...

Sunday, November 04, 2012

Men..

Point penting program "keluarga duat" hari ini : "Men are born to kill"

Hehe.. Pak Utih berkongsi perbezaan lelaki dan perempuan,dan mengaitkan dengan keluarga duat....

Saturday, October 20, 2012

Pengisian yang hebat..

Hari ini aku bersama ahli bulatan semangat mendengar pengisian untuk tahap3 oleh HE dan ditranslate oleh Us M.

Us MATA kata pengisian ini bakal dibuat berkala.. setiap minggu kedua.
..osem!


Friday, October 19, 2012

Komunikasi...

Terbaca dalam sebuah buku "Personal MBA" ..."makin besar organisasi ... makin banyak masa akan dihabiskan untuk berkomunikasi ... berbanding fokus untuk tingkatkan produktiviti.."

Rasa macam applicable untuk syarikat dan juga gerakan dakwah pabila ia sudah jadi besar...

Sembang

Teringat sembang dengan teman semalam. Masa itu aku sibuk menyiapkan presentation pack untuk pagi tadi. Aku di labuan. Dia di Milan.

Lama tak sembang sebegini... membincang perihal suka duka Dakwah dan Tarbiah. Yang ada hanya AE yang sudi meluang masa di Durbar sambil makan roti canai garing...

Sayang.. kalaulah UHO pun boleh sembang dengan ruh yang sama... mungkin hati akan lebih bersemangat bila bersama di hari Selasa.. dan lebih banyak boleh kongsi cerita..

Wednesday, October 17, 2012

Pengerang

Hari ni project team membuat lawatan ke Pengerang.

Agak sedih bila melihat kampung serta bangunan yang akan diratakan.

Mungkin ini lumrah projek2 besar...


Thursday, October 11, 2012

Jika kita nak buat terlalu banyak perkara pada satu masa .. kita akan hilang fokus .. dan menyangka sudah banyak buat kerja .. tetapi sebenarnya tidak berbuat apa ..

Wednesday, October 10, 2012

Semangat..

Jika kita membaca bahan yang bersemangat... maka kita akan terkesan dengan semangat yang disampaikan oleh penulis

Tuesday, October 09, 2012

Tazkirah...

Tazkirah UAffi : "Kalau kita layan.. Sampai bila2 tak akan tercapai..."

Maksudnya .. jika layan alasan.. maka sampai bila kita akan buat ..!

Friday, October 05, 2012

Apabila dia meletak jawatan...

Apabila  seorang teman rapat yang telah begitu banyak berkorban berkelana serata dunia meletakkan 'jawatan' yang dia pegang selama ini sebagai pekerja sepenuh masa di dalam dakwah... apa perasaan anda?

Ia bukan berlaku secara suka-suka, tetapi setelah dihentam, diherdik, dikutuk, difitnah berkali-kali ... disebabkan kerana dia bersungguh-sungguh bekerja dan berkorban di jalan ini!!!

Kepada Allah kita berserah...

Lakeside...

Semalam aku bersama ahli sebulatan berusrah di tepi tasik taylors lakeside. Suasana begitu tenang, serta suasana yang seperti di seberang laut.

Sungguh best... sambil membaca syrah kahfi serta mendengar tazkirah, dibuai angin sepoi-sepoi bahasa.

Kepenatan memandu dari gebeng tidak begitu terasa....

Monday, October 01, 2012

Kalau kita dimotivasikan untuk mencari sorga... pasti hati kita berjobar-kobar untuk beramal kerana Nya!!

Syukur

Tadi dapat email dari seorang kawan, memohon agar dicarikan lubang kerja di kuala lumpur buat temannya yang masih terpenjara di bintlu.

Tatkala membacanya... terungat aku akan keadaan yang pernah dilalui suatu ketika dahulu.

Segala puji bagi Engkau ya Allah, atas nikmatMu yang amat besar ini!

Sunday, September 30, 2012

Mehnah kepada J

Dahulu... J ini diuji dengan mehnah pergeseran yang agak nampak di kalangan pakcik yang berada di atas.

Kini.. aku melihatkan seolah ujian untuk J telah berubah. Mehmah kali ini lebih halus, yang mana wujud penguasaan pakcik tertentu dalam halatuju J ... lalu menyebabkan kita lupa tangga-tangga yang perlu dilalui..

Sunday, September 23, 2012

UMFS dan Qiam

Semalam telah berlalu Qiam untuk semua ahli lelaki IkSJ. Alhamdulillah, agak ramai datang, cuma kurang menepati hadaf utama. ahli yang level awalan 01 kurang kehadiran mereka. Yang ramai dari yang veteran dalam D&T ini. Mungkin kena muhasabah, mengapa mereka tidak hadir dan bagaimana nak pertingkatkan di masa akan datang.

Aku juga berkesempatan bersembang dengn Ust MFS (UMFS). Dia adalah seorang yang sangat lama di jalan ini, serta sungguh jauh pengalmaan dan wisdom yang dia ada. Dia mengingatkan aku akan UQY dan Sang Murabbi yang pernah menjadi movie best itu (DVDnya entah ke mana sekarang)

UMFS banyak memberi nasihat dan motivasi yang basah kepadaku. Dia mengatakan, seteruk mana IkSJ ini, di luar sana lagi dahsyat (i.e. daerah2 lain). Jadi, jangan rasa susah hati dengan hiruk pikuk di daerah SJ ini.

Nasihat yang sangat baik, untuk memotivasikan diriku untuk sabar bila berada di daerah ini.

Saturday, September 22, 2012

Meeting JiKan

Masa ini dibuat meeting untuk JiKan, satu jawatankuasa yang ditubuhkan oleh JayKayPi untuk menjadikan IKRAMOZ dapat ditubuhkan di Australia.

Yang hadir lagi ramai dari sebelumnya, dgn kehadiran ikhwah akhawat dari SPeSiaL (nama baru bagi SLN .. iaitu Sekretariat Pelajar Seberang Laut!)

Masa meeting, DHS membuat statement yang agak memanaskan jiwa dan ruh bagi yang mendengarnya. Kata2nya seolah2 pelajar di Australia yang dibentuk oleh SLN dahulu dan sekarang, tidak mengikut IKRAMOZ, dan akan tersasar jauh. Tidakkah dia sedar bahawa semua hasil yang SLN buat sebelum ini menjadi tenaga kerja bagi IKRAMMalaysia.

Namun, yang terkena statement panas hanya tersenyum, atas dasar ukhuwwah teras kegemilangan.

Di hati ini hanya mendoakan agar Allah memelihara Dakwah n Tarbiah di bumi orang Melayu majoriti ini, dan juga di bumi Kanggaru sana.

Thursday, September 20, 2012

Iklan surat khabar

Wah! Projek loji janakuasa tundah keluar iklan surat khabar!


Wednesday, September 19, 2012

16 jam...

Akhir-akhir ni sangat sibuk dengan kerja. Seolah buat kerja untuk 16 jam, bukan 8 jam!

Aku terlibat dengan design asas untuk loji janakuasa,yang mana tarikh akhir (dateline) hanyalah di keliling sudut (around the corner).

Hmm.. agaknya ini perasaan YHY masa dia kena perah kat sini...


Perancangan sebelum tidur...

Sebelum aku tidur... ingin aku ingatkan kepada diriku akan perancangan ini...

... rancangan untuk mengubah keadaan!

Aku akan berusaha untuk hidupkan DnT di daerah ini, walaupun macam kelihatan melakukannya seorang diri ... (oh, sungguh rindu akan YHY dan UAFH di saat kita berbincang di waktu malam berkenaan DnT)

Aku ingin memulainya dengan memastikan Qiam dan Program pemantapan mahasiswa weekend ini dapat berjalan, walaupun sedikit.

Ya Allah, berilah kekuatan kepada kami untuk berusaha untukMu!

Amiin.

Restoran Mamak ....

Tadi jam 12.15am, aku bertemu dengan AE di restoran mamak yang terletak tidak jauh dari rumahku...

Restoran itu ada memasak roti canai garing, yang sangat diminati AE.

Kukira... agak banyak kali aku bertemu dengan AE di restoran itu...

Tiap kali berjumpa, aku akan mendengar AE mengupdate kisah Dakwah dan Tarbiah yang diusahakan olehnya. AE pun mendengar kisahku sebagai timbal balas...

Malam ini, aku berjumpa lagi dengan AE... kali ini kami sama-sama mengadu kesedihan akan suasana daerah kami yang mula mencair dari pemikiran yang asal. Maklumlah, prioriti sangat tinggi diletakkan pada usaha bersopan santun dengan masyarakat, berbanding usaha untuk membina peribadi muslim yang akan membantu usaha bersopan santun dengan masyarakat.

Namun, di sebalik kesedihan itu, kami saling memotivasi antara satu sama lain, supaya terus beramal di jalan ini. Allah tak akan tanya hasil atau apa yang kita dapat, tapi Dia akan tanya apa yang kita dah buat.

Lama juga kami berbual sambil minum teh tarik dan barli suam ... serta roti canai garing... (kurang elok untuk kesihatan ... huhu)

Malam yang dihiasi lampu jalan menjadi saksi perbincangan itu. Moga ia akan mencetus perubahan demi perubahan dalam jalan yang berliku ini...

Thursday, August 30, 2012

Merdeka...

Lama betul tak update blog ini.

Hari ni 30 ogos. Esok hari kemerdekaan negara ini.

Cuma kali ini, kemerdekaan disambut dengan tema aneh "Janji ditepati" ... serta LIMA logo kemerdekaan!

Sunday, July 15, 2012

Sembang di kedai makan

Aku merasa perlunya ikhwah bersembang2 di luar bulatan untuk.merapatkan ukhuwwah yang semakin kering.

Kalau tak, 'Ukhuwwah Teras Kegemilangan' akan tinggal slogan semata2

Sembang dan futsal..

Hari jumaat lepas, aku ke padang futsal exrtreme park bersama AE dan U Lah.Di sana ada beberapa ikhwah hadir,tapi tak seramai yang dijemput. Ahli sebulatan pun hanya AFMN dan UHO sahaja.Ahli bawah bulatan hanya AE,MSMS dan AAT sahaja (yang lain menghadapi keuzuran yang dibenarkan). Masa futsal diisi dengan bersembang dengan MSMS dan mengeluarkan beberapa titik peluh.

Selepas berfutsal,aku dan AE ke serdang untuk bersembang dengan UqY. Semangat sekali serta segar sekali bersembang dengannya, sehingga AE berubah dari nak demama kepada sihat walafiat. Dapat juga ikuti perkembangan kesihatan adik2 di bumi bawah-bawah sana.

Sunday, July 08, 2012

Kisah yang sungguh sedih

Pada hari ini berlaku sesuatu yang sungguh sedih dan memberi kesan yang amat dahsyat kepada hatiku.

Secara ringkasnya, aku telah melakukan sesuatu yang berkait dengan D & T lalu menyebabkan ayahku dan ibuku merajuk.

Hari ini, majlis merisik adikku ketiga bertukar menjadi majlis bertunang, dan hanya aku seorang, tanpa Husna dan Fatih serta ibunya datang meraikan majlis yang besar ini, dalam keadaan saudara-mara begitu ramai datang. Isteri dan anak2 ditinggalkan dalam majlis yang berbeza, yang boleh sahaja kami tinggalkan jika kami tahu bahawa majlis keluarga hari ini sebesar ini.

Hatiku sangat remuk, lalu menjadikan aku sungguh down

.... dan mula rasa sangat2 merajuk kepada teman2 D & T, terutamanya kepada 'orang2 kuat di kawasan ini'  walaupun mereka tidak bukanlah punca secara direct kejadian itu berlaku. Merajuk itu muncul bila kisah2 lampau mula kembali ke dalam minda....

Oh Allah, berikan hatiku kekuatan untuk pulih semula.

Wednesday, June 20, 2012

Meeting semalam...

Semalam.. ada meeting jkD. Dalam meeting pada waktu malam itu, satu agenda diperuntukkan untuk memilih calon baru untuk unit BnR.

Kusangka mereka akan letak namaku,tapi tak... mereka (ahli jkD) x nak aku lepaskan tugas SUtar itu. Pelik, aku yang selalu bising pasal isu2 tarbiah, makin sayang dilepaskan ke unit lain.

.... dan aku mula merasa ikhwah n akhawat dah mula rasa concern kepada tarbiah ini...

Monday, June 18, 2012

Hari ini AE menelefonku.. sungguh concern dia sebab tak hadir katibah tempoh hari...

Kali ni dia declare awal tak dapat berjumpa pada malam minggu ini... kerana mengembara ke KT bersama adik2 yang bersemangat...

Sunday, June 17, 2012

Pakcik

Semalam baru dapat clarification dari hj faris.Pakcik Hamide bukan dihantar balik atau nak balik (sebab merajuk)..

Rupanya sebab kena renew visa ..

... alhamdulillah, nampaknya masih cerah harapan ... memang Allah sayang kat kita di sini.

Selesai..

Alhamdulillah.Program katibah berjalan dengan baik. Semalam ter'taaruf' panjang sesama ikhwah. Baru tahu ada ansk tokoh dan ada dah jafi ketua kampung.

Cuma kesian kepada yang tidak datang tetapi tak maklumkan secara betul keuzuran. Moga Allah ampuni mereka.

Saturday, June 16, 2012

Khamis lepas .. di bukit tinggi

Khamis lepas, usrah gorespensil telah ke bukit tinggi, kira2 sejam dari bandar melawati KL.

Kami ke sana untuk menjadi pengisi serta memuayashah (bergaul) dengan pelajar2 yang sedang berprogram di sana. (Ini mengambil kira keadaan AE yang begitu bersungguh menjadi AJK kuat program di bukit tinggi).

Kali ini gorespensil diuji dengan arahan berkumpul pada 830pm. Hampir semua cemerlang kerana sampai 830pm dan 845pm. Yang lewat meminta izin,dan mengejar kami yang bergerak 845pm. Hanya seorang tidak hadir, cuma terlupa memaklumkan kepada ketua gorespensil...

Miga mereka diberi kekuatan adan hidayah untuk menjadi ahli saff yang hebat suatu masa nanti...

Katibah..

Malam ni ada Katibah (qiam) bersama teman2. Untuk kali ini persediaan dibuat semampunya. Cuma aku rasa masih kurang sebab tak sempat nak cari muwajih (pengisi) selepas isyak nanti.

Tapi,aku mengatakan kepada diriku; tak mengapa,yang lebih penting ialah aktiviti sepanjang katibah itu (zikir,puasa di siang hari,solat tahajjud serta wiir) pasti harapnya memberi kesan besar kepada hati orang yang menyertai katibah ini.

Moga Allah memudahkan...

Tuesday, June 12, 2012

weekend taahil

Sabtu dan Ahad lepas begitu melelahkan,tetapi memuaskan hati dan perasaan,sampai demam.


Aku menghadiri pengisian hebat oleh MHE. Diterjemah oleh us M. Kali ini banyak kaedah2 pentarbiahan diajar dengan agak detail,beserta sarana dari hati dan pengalaman MHE,yang merupakan orang yang hands-on dalam pengalaman Dakwah n Tarbiah di bumi anbiya sana...


Ditambah pula berjumpa dengan teman2 bersemangat beserta enche Yu Qiu Wai yang agak lama tidak bertemu. Banyak benda dapat di catch-up (terutamanya kisah2 lalu yang menyegarkan jiwa serta update hal ehwal semasa) serta memberi semangat untuk terus bekerja dengan sepenuh hati di jalan ini.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, May 22, 2012

Berita...

Hmm.. Beberapa minggu lalu, keluar berita Parti Islam nak bermuzakarah dengan Parti bangsa untuk isu umat islam.

Selepas beberapa ketika, parti islam menerangkan hal sebenar. Media massa salah cerita..

Mereka rupanya nak bermuzakarah dengan NGO islam yang tak mahu disebut namanya...

Adakah ia NGO itu, yang lantang menegur Parti Islam .. ?

Adakah muzakarah itu akan berlaku?

Terkini... Parti bangsa pun nak muzakarah dengan NGO untuk isu yang sama..

Sunday, May 20, 2012

Kata2..

Pepatah arab "Belanja apa dalam kocek, pasti yang ghaib akan datang"

Kata2 bersemangat utk galakkan infaq :)

Tuesday, May 15, 2012

Jika Allah nak mudahkan...

Hari ni aku ambil cuti untuk membantu akh Sir dalam urusan berjumpa dengan ayah akhawat yang bakal bapa jadi mertua dia insyaAllah. Sir datang bersama ibunya di LCCT jam 11.20am tadi. Aku mengambilnya lalu membawa ke rumah ayah akhawat di kawasan Setiawangsa-Keramat.

Mula2 kami agak gusar, memikirkan bagaimana persepsi pakcik itu... hanya berdoa dan bertawakkal kepada Allah, kerna Dia yang memegang hati manusia.

Bila tiba di tempat ayah akhawat itu, Subhanallah! begitu ramah sekali dan begitu mesra sekali ayah akhawat itu. Siap berterus terang dan memudahkan lagi urusan yang bakal dilalui oleh akh Sir dalam membina baitul muslimnya nanti! Dia sangat berkenankan akh dan keluarga akh serta memahami akan satu sama lain!

Subhanallah! MasyaAllah! Memang jika Allah ingin mudahkan suatu urusan itu, Dia akan mudahkan mengikut cara yang Dia kehendaki!

Alhamdulillah. Syukur kerana semua berjalan dengan baik. Syukur kerana diberi peluang membantu seorang akh dalam usaha yang murni ini.

Saturday, May 12, 2012

Kata2 osem...

UMNow menang ke, kalah ke... PR menang atau kalah ke... kerja dakwah & tarbiyyah ini mesti diteruskan!


Bersemangatlah!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, May 10, 2012

Facebook

Akhir2 ni aku lihat orang islam bercakaran di dalam facebook. Ia dimangkinkan dan dicedera parahkan lagi bila bertalu2 berita dan isu muncul di media masa (fatwa bersih, isu utusanmelayu letak berita lucah di muka depan... Macam2 lagi..)

Ada pihak yang tegur dan komen dan ada pihak yang lawan.

Apa akhlak dan tindakan sewajarnya yang perlu kita buat dalam suasana sebegini? Kalau terlibat, panas. Kalau tak terlibat pun panas (dalam hati).

Mesyuarat...

Semalam... ada mesyuarat berkenaan MPN. Aku sampai lewat, tapi ngam2 time action item aku (wakil IkSJ). Oklah, kena buat name tag dalam 100 lebih gitu. Hampir2 disuruh buat name tag untuk MPWN juga, tapi makcik2 kata mungkin tak perlu. Meeting habis bila part aku selesai. Cepat juga ya..

Aku ke pejabat IkSJ. Ingatkan nak sambung meeting pre-retreat bagi Lujnah T. Tengok2 rupanya x ada yang bincang sebab semua sangka dah siap! (sebab aku ada email template petang semalam UNTUK DIISI, tapi bila nampak template tu, sume orang rasa dah siap. Takde yang baca isinya?).

Aku sembang2 dengan imam UHA. Cadang kat dia kita perlu kuatkan murabbi .... sebagai salah satu strategi lujnah T kali ini. UHA setuju. Dia kata dulu masa PJ ... tarbiyyah dia yang jaga (patutlah penuh dengan rasa ruh yang osem masa dulu!). AJ asyik kata takde masa. UHA kata, kalau kita cari pasti akan ada masa tu! Aku setuju.

Bulan depan IkSJ akan buat balik liqamasulin seperti di zaman yang osem dulu.

Alhamdulillah. Nampak sedikit cahaya untuk kuatkan tarbiyyah di kawasan SJ ni...

Wednesday, May 09, 2012

Cabaran buat kerja dakwah...

Aii ... mencabarnya nak buat kerja dakwah ini kan?

Aku terfikir benda ni lately .... bila melihatkan kondisi diriku dan juga temanku di sini.

Cabaran bermacam-macam ...

... kerja di pejabat yang memakan masa dan tenaga yang banyak. Yalah .. kerja dari awal pagi sampai awal malam atau lewat petang. Malah lepas habis seharian di tempat kerja, terasa letih yang amat luar biasa. Itu tidak termasuk kurang rehat sebab balik lewat setiap malam kerana menghadiri liqa dan meeting....

... karenah keluarga yang penuh dengan majlis dan aktiviti seperti kenduri, ziarah dan makan-makan. Kita tidak boleh tinggalkan begitu sahaja, kerana mereka tidak memahami kita, dan jika diterjah sahaja, akan meninggalkan kesan buruk dan persepsi. Ada masanya kita akan miss event atau program yang best, kerana perlu meletakkan masa buat mereka..

... perasaan hati dengan teman seperjuangan serta ikhwah. Mereka manusia, kita manusia. Kekadang ada saatnya kita rasa tak best bila berinteraksi dengan sesetengah mereka ni (terutamanya bila berlaku sesuatu antara kita dengan mereka). Ia jadi lagi parah bila mereka pula tak ada effort nak hilangkan rasa tak best itu. Ini perasaan yang sungguh berbahaya, kerana "... anger leads to hate, hate leads to revenge (kata2 Yoda dalam Star Wars)" ... atau lebih tepat lagi ..  "marah itu berasal dari syaitan, dan syaitan berasal dari api (ni tak ingat... kata2 ulama kot)"

... Ya Allah, kuatkanlah hati ini untuk menghadapi ujian sebegini. Moga aku diberi ketabahan dan tsabat....

Tuesday, May 08, 2012

Dapat mesej... Kena pergi miting esok utk persediaan MPN. Hmm...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 06, 2012

Baru tahu jawatan...

Tadi baru dapat email dari S/U IkSJ. Baru tahu apa jawatan aku dalam IkSJ: Rabtul Am. Aku tengok tiada orang dalam AJK kecil.

Hari ni baru tau apa tugas, walaupun dah dilantik dua tiga minggu sebagai AJK...

Maknanya aku buat kerja unit Rabtul Am sorang2?

(dahlah jadi S/U Tarb pula .... )

Friday, May 04, 2012

Sepupu menikah

Malam ini sepupu sebelah ayahku melakukan akad nikah kat Masjid Kuala Selangor.

Sangat jauh tempatnya.

Lepas akad nikah masa maghrib, kami makan kat tempat keluarga perempuan lepas isyak. Dapat tengok budaya orang Jawa sambut orang kahwin... dengan marhaban dan bersanding pada waktu malam!

Wednesday, May 02, 2012

Meeting Tarb pertama

Malam ni pengalaman pertamaku menjadi S/u unit Tarb IkSj. Hampir semua orang dari lujnah Tarb datang.

Banyak sangat benda nak dibincang, termasuk takwim... walaupun dah agak lewat...

Wednesday, April 25, 2012

Bye bye ... SMAKL?

Aku dapat SMS dari ust Sakijan, pengetua SMAKL : "Ana pindah ke SMAP Kajang, effective hari ini"

MasyaAllah! Tak sangka ini berlaku. Macam mana nak teruskan dakwah n tarbiah di SMAKL nanti?

Aku highlight kat JKD, tapi tiada orang yang memberi respon.

Hmm...

Saturday, April 21, 2012

Mentaliti muslim yang menyedihkan

Hari ini aku bersama keluarga untuk hari sukan anak sulungku...

Masa event berjalan, ramai ibu bapa yang berdiri untuk mengambil video dan gambar anak.... cuma mereka melakukannya secara tak menghormati ibu bapa yang duduk. Ibu bapa yang duduk tak dapat melihat anak mereka disebabkan ibu bapa yang berdiri ini.

Makin ramai yang berdiri sebab tak tahan dengan perangai ibu bapa yang berdiri dan tak pedulikan orang lain ni....

Thursday, April 19, 2012

Parking di dayabumi.. 1st time

Hari ni first time park di dayabumi. Sebelum ni tak pernah, walaupun dah dua tahun beribu pejabat di sini...


Ia bermula dari panggilan jurutera besar, yang meminta aku bantu dia siapkan manual loji janakuasa, ketika itu aku masih di Melaka, memberi latihan IMCS kat jurutera muda...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 15, 2012

Selatan....

Dua tiga menjak aku selalu mengikut AEM mengembara ke Kolej Maha Busy (KmB). Agak jauh dari rumahku. Ia harus merentas MRR2 yang tidak terjangka kelancaran trafiknya (adakalanya jem luar biasa di tengah malam!).

Di sana aku mengenali pelajar2 KmB serta kisah tarbiyyah mereka. Di sana juga aku mengetahui serba sedikit kisah pelajar2 yang seangkatan dan senasib dengan KmB yang bernaung di bawah nickname Selatan ... kerana mereka majoritinya berkampung di selatan, bukan di utara....

Mereka amat perlukan tarbiyyah, dalam keadaan bilangan abang2 senior bekerja (salah seorangnya AEM sendiri, yang letih tapi masih mau teruskan) untuk membentuk mereka.

Dah dua kali aku melihat pelajar ini berkumpul di sebuah masjid yang agak terpencil, jauh dari kedai makan dan minum.... tetapi mereka sunggguh bersemangat menjalankan dan menyertai program2 terbiyyah mereka, malah tak jemu dan penat walaupun ia dibuat dua minggu berturut2, dalam keadaan exam hampir menjenguk!

Waah! sunnguh osem dan bersemangat! Terasa roh mereka yang begitu bergelora ingin mengubah diri dan mengubah dunia!

Dilantik menjadi AJK Daerah ...

Pada hari ini aku dapat SMS dari UHO : "Tahniah! anda dilantik menjadi Ahli Jawatankuasa Daerah IkSJ"

... Hmm, dah agak dah. Walaupun tak terpilih, mereka set2 JKD ni mesti nak aku masuk juga.

Apa agaknya akan diberi tugasan kat aku nanti?

Thursday, April 12, 2012

Pengajaran dan muhasabah dari AGM

OK. Ini pengajaran dari AGM itu ... (huhu... lambat betul dapat tulis):

1. Pastikan semua tugasan ada focal person (contohnya pendaftaran ... sebab perlu orang register nama dan bagi hadiah2!)
2. Untuk transport student, assign orang siap2, jangan focal person sahaja (sebab kekadang focal person tu tak cari orang, dan end up kita kena jadi transport jugak).
3. Pastikan team kita dibahagi kerja betul2 ... jangan ada yang under loaded dan over loaded.
4. Pihak atasan perlu respect dan hormat keputusan yang diambil oleh team AGM ... (sebab nampak macam pihak atasan juga mengarah itu dan ini kepada team melalui saya >_< )
5. Scope tugasan perlu dinyatakan awal, bukan ad hoc ... i.e. scope utk team logistik, team pilihanraya, team setiausaha ... sebab ada masa skop team setiausaha kena dibuat oleh team logistik ...

Hmm ... tu sahaja kot. Lebih banyak akan dapat bila dah buat post mortem....

Wednesday, April 11, 2012

AGM 2012 dan saya...

Jam 3 petang tadi, Mesyuarat Agung IkSJ (AGM) tamat. Semua orang bersyukur program berjalan dengan baik. Semua post2 utama IkSJ selesai pemilihannya.

2 bulan sebelum itu...

"anda dilantik sebagai pengarah Mesyuarat Agung kita...". Aku dilantik. Malah beberapa orang dilantik untuk membantu; MF, SA, MYY, MM, UFZ serta dua orang akhwat. Ketika itu, AGM diputuskan 2 minggu selepas aku diberi tugas mengarah. Sangat adhoc dan aku kelam kabut. Mujurlah MF sangat2 membantu dari segi mendapatkan tempat AGM.

Namun, 3 hari sebelum tarikh AGM....

.... aku dipanggil dan diberitahu ia ditunda 2 minggu 1 bulan. Angin juga aku masa tu kerana tarikh ditukar oleh IkSelangor mendadak (harapnya bukan sesuka hati : mode - sangka baik)

Selepas itu, team aku ditambah tugas lain (yang menjadi skop S/usaha) iaitu kena edarkan surat jempuatan ke AGM. Dahlah aku outstation, susah nak coordinate penghantaran. Nasib baik UFZ uruskan.

Lima hari sebelum AGM...

Aku dapati ikhwh yang diminta buat montaj tak buat... sebab sibuk. Set2 Jkd beriya2 nak montaj, tapi tak ada siapa nak buat... jadi aku 'divolunteerkan' untuk buat.

Pada malam sebelum AGM ...

Aku serta team aku sampai ke Masjid alFalah, tempat kami bakal bermesyuarat agung. Di samping itu, ada beberapa orang ikhwh serta akhwt datang untuk membantu. Aku berasa semangat. Tak sangka pula ramai nak tolong. Cuma malam itu, semua orang tiba lewat ke masjid alFalah ini, sebab semua tinggal luar kawasan dan kena redah jem sebelum tiba. Jadi, tukang jaga kunci dewan masjid dah balik. Terkial2 juga dia datang untuk bukakan dewan.

Alhamdulillah, ramai tolong susun kerusi meja.

Cuma ... bila dah nak tengah malam, barulah teringat untuk ambil barang2 dari pejabat IkSJ. Teman yang dipertanggungjawabkan untuk ambil tidak mahu ambil. Alasannya tidak perlu, boleh suruh orang berdekatan pejabat ambil. Aku geram sebab tugasan tu dah diberi awal dan disetujui awal. Nak minta orang lain, seolah yang lain senyap sahaja.

Tambah lagi bila tahu pada esok paginya tiada orang nak membantu untuk mengangkut pelajar dari IPTA dan IPTS berdekatan.

Aku amat serabut malam itu. Aku merasakan seolah semua ikhwh tidak peduli akan itu. Bila semua orang sudah balik, aku termenung seorang. Lalu, aku pergi ke pejabat IkSJ pada 12 malam untuk ambil barang dan esok paginya, lepas subuh aku rushing ke Masjid untuk hantar barang dan keluar balik untuk mengambil pelajar.

(mujurlah pagi itu ada ikhwh yang perihatin dan offer diri bantu ... jzkk buat BMF membantu).

AGM bermula. Aku end up jaga komputer kat depan masa orang berucap. Tak ada orang lain. Masa tu mengantuk tahap naga. Masa break, aku terus lari keluar untuk tidur.

Selepas itu, AGM berjalan dengan baik... syukur juga kepada Ilahi kerana menjaga the remaining part of the event.

Apa pengajarannya AGM ini ya? Ada beberapa ...

(nak tulis, tapi anak nak tidur, dan minta aku duduk sebelah dia pula).....

Tuesday, April 10, 2012

Jalan TAR masa weekdays

Wah. Ini rupanya jalan TAR waktu weekdays. Sungguh lapang berbanding hari minggu.

Aku menemani isteriku serta anak dan mertua ke sini. Bawa mertua jalan2 sambil beli-belah. Aku juga cari barang2 untuk AGM esok.

Sunday, April 08, 2012

Air kordial dan iman

Tadi masa program bersama TSM ada satu pengisian menarik yang aku rasa nak kongsikan:

Jika sedikit air kordial diletak dalam cawan. Masa tu bila minum, kita rasa kordial. Bila air kosong dimasukkan ke dalam cawan itu, rasa kordial akan makin lama makin kurang. Sampai satu tahap, air kordial itu akan hilang rasa kordial. Orang akan kata itu air kordial, tapi rasa air kosong.

Begitulah kita. Islam dan iman dalam kita akan cair bila suasana luar yang teruk (baca: jahiliyah) mempengaruhi kita sedikit demi sedikit. Akhirnya kita hanya tinggal nama sahaja, kerana jahiliyah itu sudah menjadi amat banyak dan mencairkan identiti islam dalam diri kita.


Saturday, April 07, 2012

Perkongsian yang tak menjadi

Semalam aku memberi tazkirah dalam bentuk perkongsian pengalaman diri dalam hidup di jalan ini.


Aku sangka ia mudah ... sebab dah selalu sampaikan sebelum ini...


Tiba2 aku jadi blank masa tengah cakap. MasyaAllah. Aku terkulat2 mengisi...


Peristiwa ini memberi aku satu pengajaran : Allah Maha kuasa atas kita. Walaupun benda tu kita biasa buat atau mampu buat, kalau Allah tak izin ia berlaku, ia tak akan berlaku.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 06, 2012

Teman..

Tadi lepas Jumaat, AEM ajak aku makan cendol kat belakang masjid negara. Tak tahu pula ada tempat cendol jagung sedap di situ, walaupun dah lebih dua tahun aku bekerja di kawasan ini.

AEM mengingatkan aku YHY. Ya. YHY menjadi teman seperjuangan, seperjalanan serta teman sembang kat kedai mamak dan kedai Ayam Penyet masa aku di bintulu dahulu. Kami sama2 kongsi kisah hidup suka duka serta pahit manis dakwah dan tarbiyyah.

Kini YHY sudah ke negara spagetti untuk menunaikan kerja yang diamanahkan di sana. Ditambah dengan kondisi aku yang sudah bersama keluarga (baca: bukan lagi bujang berjauhan), serta ahli bulatan yang sudah sangat letih untuk minum2 di kedai sambil bincang hal umat, aku menyangka, sudah tiada teman yang mau bersembang di kedai mamak.

Rupanya Allah ganti dengan AEM.

Sungguh bersemangat!

Segala puji bagi Allah yang menentukan segala keadaan!

Tuesday, April 03, 2012

Teori murah rezeki yang terbukti!

Ada satu cara yang paling mujarab untuk murahkan rezki anda. Ia sudah terbukti, malah saya sendiri pernah merasainya banyak kali!

Hehe... Macam jual barang la pulak..!

Petuanya ialah... dengan banyakkan SEDEKAH!

Ya... Banyakkan sedekah!

Aku melakukannya berkali2.... Dan aku dapati Allah membalasnya dengan berkali2 ganda! ...

... Kadang2 dalam bentuk duit.. Kekadang dalam bentuk kemudahan dalam hidup!

Ia betul seperti dikata dalam Quran:

Allah Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” . (Al Baqarah (2) : 261)

Monday, March 26, 2012

Subuh...

Hmm.. Kalaulah solat subuh berjemaah dapat duit USD10,000...

Pasti penuh surau dan masjid.. Orang akan datang walaupun terpaksa merangkak!

Cuma duit USD10,000 sahaja .. Kalau bayarannya lebih mahal dari itu?

Karnival dan malu...

Semalam aku pergi mesyuarat karnival putahgts dengan HA. Datang pun sebab wakil IkSJ, dgn niat nk tunjuk good impression IkSJ kpd penganjur.

Ramai gak datang. Dari wakil perumahan, NGO dan parti bulan.

Masa IkSJ nak update, kami beritau dah ready utk buat futsal. Bila sentuh pasal khudmat kesihatan yang diharapkan oleh mereka, baru tau kami x dapat penuhi permintaaan mereka. Jawapan ini baru firm semalam, walhal karnival minggu depan!

(dua tiga minggu lepas aku dan HA ada highlight... Tapi pihak atasan tak beri jawapan atau apa2 indikator... Lalu kami assume ia ok la... Tup tup jadi mcm ni... )

Dengan senyum tawar,pengerusi karnival kata "tak mengapalah, kita tengok mcm mana. Kita try cara lain"

Waaah! Aku dan HA rasa malu bukan kepalang. Mengapa kita beritau sekarang, bukan dua tiga minggu sebelum ini!?

Lagi malu bila Yayasan Amal offer akan usaha untuk penuhi slot khidmat kesihatan IkSJ walaupun mereka sudah ada slot khidmat kesihatan oleh mereka hari Ahad.

Untuk cover up sikit .. Tiba2 kami offer untuk sponsor hadiah hamper tambahan (walaupun bajet hadiah ni belum lulus oleh jkd lagi... Belasahlah!)

Waah! Sungguh tidak baik imej IkSJ kali ni. Alu rasa kepercayaan MPSJ kat kita mungkin drop 80%.... (agak exeggerate kat sini)

Ya Allah, jangan kau jadikan hiccup ni mencacatkan dakwah kami di daerah ini...

Saturday, March 24, 2012

Kisah Jimmy dan Jamal


Jimmy dan Jamal adalah dua orang kawan baik. Mereka sangat suka makan kek.

Cuma Jamal suka membuat kek dan sangat suka mengajar orang membuat kek sebab dia nakkan ramai orang dapat merasai kek ini sebab semua orang boleh buat kek. Jimmy suka makan kek dan dia lebih suka iklankan dan jual kek itu dan Jimmy sahaja yang pandai buat kek itu.

Kecenderungan mereka berbeza kerana masing-masing merasakan itulah cara paling terbaik untuk mengongsikan kek itu kepada semua orang.

Pada mulanya Jimmy dan Jamal menguruskan kedai kek masing2, walaupun menjual kek yang sama. Semuanya berjalan lancar sehinggalah suatu hari, mereka bercadang untuk bersatu tenaga dengan harapan supaya lebih ramai manusia dapat merasa kek yang mereka hasilkan.

Pada awalnya mereka merasakan begitu. Kek tersebar ke seluruh bandar dan ramai orang makan kek. Seolah gabungan itu berhasil.

Namun, Jimmy merasa kurang selesa kerana ramai orang sayang dan suka kat Jamal, sebab Jamal ajar mereka sampai dapat buat kek sendiri. Akhirnya, hanya segelintir sahaja sayang atau kenal Jimmy, walaupun iklan dan propaganda yang dibuat oleh Jimmy merangkumi segala media massa yang ada di TV, internet dan akhbar.

Jimmy mula marah kat Jamal. Tambah2 lagi Jimmy mula set peraturan kepada Jamal supaya Jamal jangan lagi ajar orang buat kek lagi. Tambah lagi ... Jamal kena follow cara Jimmy edarkan kek kepada orang ramai!

Jamal yang baik itu pun mengalah kepada Jimmy atas dasar menghormati Jimmy yang lebih tua darinya.

Setelah beberapa ketika, peminat kek makin berkurangan. Antara sebabnya orang ramai mula bosan sebab kek yang dijual oleh Jimmy dan Jamal. Tambah pula dengan Jimmy yang mula menokok tambah iklan2 kek sehingga ia menjadi indah khabar dari rupa. Tambah lagi dengan Jimmy yang malas untuk menjaga kualiti rasa kek itu kerana dia rasa lagi penting iklan dari rasa kek.

Akhirnya tiada orang yang mahukan kek mereka. Tinggallah Jimmy termenung keseorangan...

Jimmy mula complaint kat Jamal berkenaan hal ini. Jimmy kata dia tidak faham mengapa orang dah tak nak makan kek macam dulu. Jimmy pun mula menyalahkan orang ramai sebab tak nak makan kek itu.

Jamal pun ... (sila isi sambungan kisah itu di sini)

Thursday, March 22, 2012

Sheikh Ahmad Yasin

Hari ni 22 mac.Tarikh ini sama dengan pembunuhan Sheikh Ahmad Yasin oleh israel.

Dia ni dangat hebat... Sebab dia boleh gerakkan semua orang HAMAS untuk menentang israel... walaupun dia hanya terlantar di kerusi roda!


Hebat kan?! Orang yang tak mampu bergerak tapi dapat mobilise satu pasukan besar lalu ditakuti oleh israel yang berkali2 lebih kuat dan besar!

Kita yang mampu bergerak,berlari dan melompat ni takkan tak boleh buat apa2 utk umat ini?!

Ayuh!

Satu muhasabah pagi buat diri ini...

Wednesday, March 14, 2012

Syukur atas nikmat tangan dan kaki

Tadi mendengar tazkirah pagi. Ia highlight berkenaan nikmat tangan dan kaki.


Point dia simple tapi menyebabkan aku terharu.


Allah telah beri kita kaki. Tanpanya kita tak dapat bergerak. Allah beri kita tangan. Tanpanya kita tak dapat buat kerja.


Kedua2 nikmat itu sering kita take for granted.


Bila direnung kembali, betapa besarnya nikmat2 yang Allah beri kat kita. Ia juga menimbulkan rasa syukur amat sangat serta semangat untuk lalui hidup ini.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 13, 2012

Boss yang baik

Masa ni aku akan menjadi sebahagian dari pasukan FEED bagi loji janakuasa COGEN ... yang barangkali COGEN terbesar di Asia.

Setelah bekerja dengan pasukan ini selama empat bulan, aku mendapati tekanan kerja dengan pasukan ini tidak menyebabkan jiwa tertekan (walaupun badan teramatlah letih). Faktor utamanya ialah pengurus projek jenis rasional, bertimbang rasa dan jaga solat.

Aku sungguh bersyukur atas assignment yang aku dapat kali ini. Harapnya ia tak mengganggu kelancaran aktiviti islami yang aku buat do hujung minggu dan di malam hari..

Monday, March 12, 2012

Bila bertemu muda dan tua

Pada Sabtu lepas aku datang ke sesi dialog peserta Daurah P dengan mas'ul T setiap daerah.


Instead jadi sesi soal jawab,peserta yg majoritinya dari lepasan oversea yg bersemangat,meluahkan concern2 mereka dlm tarbiyyah. Pakcik2 yg merupakan mas'ul T setiap daerah terkulat2 juga menjawab persoalan yg panas itu.


Bagiku ia adalah feedback yg bagus buat T di negeri ini. Biar pihak yg menjaga T sedar isu2 yg menjadi dilema di kalangan pemuda.


Moga ia memantapkan lagi T di bumi Malaysia nih..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 16, 2012

Cleared the car loan

Alhamdulillah. After 7 years, my car loan for the kancil is sttled. Next step is to wait for the bank to issue release letter.


It has been a long journey together. I miss that car. (Now it is at my parents' house, where my dad use it to go to masjid).


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 13, 2012

Pagi nan indah

Subhanallah. Pagi nan indah. Ia memberi semangat untuk bekerja dengan penuh ceria!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, January 28, 2012

inche adam

Semalam aku pergi ke masjid syakirin klcc... Sebab diajak oleh inche adam utk sama2 berkongsi pengalaman kat halaqah student oversea yang bercuti..


Menarik gak,ada dari NZ... ada dari India dan ada dari Europe...


Dapat dengar taujih dari inche adam... sama style dengan apa yang dia tulis dalam blog dia... Osem ^_^


Lepas mentadabbur quran,semua bersurai. Aku hantar student ke reatoran arab n stesen jelatek...


Pastu pergi minum kat mamak Darbar.. di situ aku mendengar pengalaman2 inche adam berkenaan dia dan UQY. Wah... Lama tak jumpa UQY secara fizikal...


Borak2 dengan inche adam.... Serta semangat yang ada pada dirinya, mengingatkan aku pada aku yang super bersemangat suatu ketika dulu...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, January 23, 2012

Puteri Resort

Hari semalam dan hari ini si Puteri Resort Ayer Keroh Melaka. Quality time dengan family (espesially main air dengan anak-anak)

Sunday, January 08, 2012

Hari ni wife aku masih marah kat aku. Ia bermula semalam, sebab dia puasa untuk prg katibah,dan aku bergurau dengannya. Tambah2 lagi kami lewat keluar rumah untuk ke tempat katibah, dan dia macam takut didenda sebab lewat.

Marahnya masih belum reda. Aku agak dibiarkan begitu sahaja. Mujurlah Allah sabarkan hatiku.

Thursday, January 05, 2012

Southern Gathering 2012

Dari 3 hingga 5 Jan berlangsungnya southern gathering (SG 2012) di UIA. 200+ pelajar serta senior yang pernah belajar di Australia dan New Zealand berkumpul....berprogram bersama2.


Teringat aku zaman2 pergi Semai Mesra dahulu.


Published with Blogger-droid v2.0.2