Thursday, September 30, 2004

After the previous sad entry, a friend called. An old friend. A rival too. I least expect the person to call, so I am very suprised, but also happy. He is sending the best person to contact me first when I am down over here. Thank you Zed san.

Then He sent 2 more aussie friends to console me. Moreover they are claytonians. They are also x-monash students like me. They also still have those claytonians kinda stuff. I was really glad. He really did not forget about me. I laughed. I smiled. I ate a lot. I felt as if I was in clayton again. All those memories. Ah.. has not feel this fehlong for some time...

Well, life still go on. I am ok, I think. Got SMS from another friend in Clayton, doing his medic over there. I am fine, a zu mii ru san. Thank you for the message.

Tonight I'll be breaking fast with some friends. Friends who are already woke up.

My busbars are almost fully normalized. The relay trip has been resolved, most of it. Now it's time to start up the generators and generate and distribute some energy!
If there is still time to try, I must try!

Saturday, September 25, 2004

Sudah aku dua minggu di sini. Tiada siapa yang sedar akan pemergianku ke sini melainkan beberapa orang. Melainkan mak ayah dan adik-adik. Melainkan dia dan dia.

Tiada e-mail. Tiada SMS. Tiada telefon. Tiada apa-apa sama sekali. Sibuk dengan tugasan di kawasan sendiri.

Hatiku yang gusar, sakit, lemah ... menyebabkan aku semakin lemah.

Barangkali mereka sudah mengucapkan selamat bermalam kepadaku....


Sunday, September 19, 2004

Wahai tuhanku, tenangkanlah hati ini....
Hari ini ingatkan nak pegi plant (loji), tapi badan tak sihat lak. So aku baring atas katil sampai tengah hari. Entahlah, sebab hujan jek, mau pening kepala. Akhirnya tak pegi plant jugak. Huu huu, aku miss satu benda best hari ini, iaitu primary transformer injection test. Waah, benda ni dibuat sekali dalam 3 tahun bagi plant ini. Bukan tu saja, banyak juga benda yang dibuat sekali dalam 3 atau 4 tahun masa ni. Sekarang tengah shutdown, jadi banyak equipment di offline atau di isolate. Jadi masa ni la alat elektrik boleh dibuka dan diservis dan diuji.

Kalau equipment pun kena diservis sebab nak pastikan ia berfungsi dengan baik, inikan hati manusia!

Esok kerja semula, jadi mungkin tak sempat memblog atau check email selama seminggu lagi. Kat sini CC tutup agak awal, aku balik lewat. Haa, masa ni hampir semua jurutera dikerah tenaga untuk bekerja. Ini supaya plant dapat dapat run/berfungsi semula secepat mungkin.

Saturday, September 18, 2004

Lepas ni bila la agaknya dapat online...

Kita menjangka kita boleh hidup berminggu2, berbulan2, bertahun2 lagi...

Bersyukurlah pada mereka yang masih punya nyawa, namun ke mana manfaatnya?

Bersyukurlah pada mereka yang sudah terjaga, namun adakah selepas ini hendak tidur semula?

Semoga kita istiqamah di jalan ini. Marilah kita sama2 menjaga hati.
Wah, best juga entri blog orang lain. Panjang2 dan mendalam. Hehe, entri aku still pendek2. Menunjukkan pemikiran aku yang juga pendek :)

Tapi sesekali kena berfikir panjang juga kan?
Kat sini ada bas yang amik pekerja ke loji/plant. Masa nak balik pun ada bas. Kalau miss bas boleh naik van sejam selepas tu. Sumer free.

Lunch pula dibayar subsidi RM2.

Hmm ... kaya gak plant ni.
Ada masanya kita mampu untuk memberikan semangat dan motivasi kepada diri dan orang lain...

Ada masanya kita memerlukan semangat dan motivasi itu...

Kita ada pasang dan surutnya ...

Tidak mengapa, kerana kita hanyalah manusia biasa ....
Teka, aku kat bandar mana ni? Hehe, mesti orang boleh agak. Tapi, ada ke orang yang kenal aku di tempat ini? Hmm....
One week in sarawak.

Well, the gas plant is also the biggest power generating plant for this company. TNB and SESCo are much better though.

Now I can see how busy an engineer can be. You work really hard in your plant. You sweat and come when problem arises. It is also ly job, as you are dealing with 33kV kind of stuff. Wow, if this is how engineer work, than how would they take care of their family?

Hmm ... I am kind of lonely here. Only He accompanied me, but it seems that I am taking it for granted.

Thursday, September 09, 2004

Minggu depan aku akan ke sarawak. Waaaa! SARAWAK!

Kat situ ada power plant besar. Guna gas sebagai bahan api. Bandar yang aku pegi ni kecik gak. Ada satu je KFC. Tapi bandar ni dekat jek dengan air port.

Mak dah tenangkan hati. Takpe, lagi cepat dapat pengalaman di situ.

Supervisor aku pun dah tenangkan hati. Hehe ... dia pun pernah ke situ dulu.
Aku rasa ...

Seolah-olah aku membakar diriku ....

Selepas membakar temanku ...

Demi hatiku ...

Wednesday, September 08, 2004

Hari ni aku konvo! Wah! Besnye! Lagi bes bila orang2 tersayang ada bersama. Abis duit borong suvenir hari ni.

Namun sayang, saudara lelaki tak dapat hadir....

Tuesday, September 07, 2004

Every action there will be reaction!

Monday, September 06, 2004

Kuatkan semangat!
It has been bad for me these days. Give me strength to survive, oh Allah!