Friday, December 31, 2004

I don't know. Parts of myself is contradictig each other. It's like sinusoidal wave right now.

I looked everywhere. I am swinging up and down. Left and right.

Once I was Light. Once I was Dark. I was not sure who am I.

Suddenly that person came. Came and brought light to me.

I was awakened a while. As if I was in Australia. As if I was restarted at that place again.

But then I was swinging again. That person might be the one who can save me .... hopefully I have enough time for that.

Please. Stabilise......

Thursday, December 30, 2004

I dunno, it seems that I don't choose to become sad when facing problem ... but I chose to become angry instead

Wednesday, December 29, 2004

Do all the best ....
I don't want to give up!
Hari ini aku kena burn banyak CD untuk consultant yang keje kat ofis aku ni. Banyak gak data kena burn ni.
Semalam Kakashi, juunin aku buat assessment kepada kumpulan kami (ie kumpulan 7), aku, sasuke, iruka, lee dan kagame sumer nampak seronok gak bila jumpa dengan juunin kami. Semua teknik genjutsu diuji semula. Hehe, genjutsu aku still lemah :P. Nampaknya kena improve lagi la. Harapnya next assessment aku ok lagi la dari semalam.

Selamat berusaha!

Tuesday, December 28, 2004

What are the things that you are focusing on?

Yourself?
Your Family?

....or something bigger?
Kalau setakat nak jadi engineer, orang lain boleh isi tempat yang aku ada sekarang ni.

Kalau itu sahaja matlamat hidup aku, apa bezanya aku dengan muthu dan ah chong dan john dan takashi?
Sedih rasanya kerana rasa tak seronok bekerja, tapi bersyukurlah! Sekurang-kurangnya mendapat kerja. Beribu-ribu lagi yang belum diberi rezeki untuk bekerja.

Sedih rasanya kerana kehidupan di tahap seterusnya seolah-olah tidak menentu...seolah-olah kelihatan sedih dan kelam, bersyukurlah ... sekurang-kurangnya Dia sedang menaikkan taraf kita dan menghapuskan dosa kita.

Bersabarlah. Ini adalah dunia. Dia sedang mengajar kau erti dunia. Dia sedang menjaga kau dari dunia. Dia sedang memerhatikan kau membesar. Gembirakah engkau kalau kau dapati, segala apa yang kau tak dapat telah disediakan dengan ganti yang berkali-kali lebih baik di akhirat sana?

Bersemangatlah!

Monday, December 27, 2004

Hari ini juga ramai yang terkejut dengan kemunculan tsunami di pantai barat Malaysia.

Aku pun terkejut. Seorang dari flat mate aku berada di Feringhi semalam bersama famili dia.

Dia masih tak dapat dihubungi. Harapnya dia selamat.

"Katakanlah: "Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai; itu lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya."." (Bara'ah/At-Taubah: 24)

.... ada rasa lain tak bila baca ayat ni?
I met my juniors and seniors last weekend. Wow, we have not met for some time. Its more than a year I think.

I do the barbecue, while others help on their parts. I have not done this quite long. It feels like those days, when we preparing the barbecue for our juniors in Melbourne, and also during our trips. Its like reliving in it.

Well, meeting those young hearts makes you young. The get-together was not for them, but for us, as we are more recharged by our memories with them and by looking at their young and enthusiastic spirits ...... like the one we had in our younger years....

Thursday, December 23, 2004

Root Cause Analysis : eliminate failures by detecting and finding the root cause of the failure.

People always jump into conclusion - they did not find the things that cause the failure. We always did that in our life. We always blame others. We always blame what we heard and what we see.

Sesetengah wanita yang bekerja ... akan terus bekerja .... dan bekerja .... sehingga mereka tua, dan sama sekali tidak berumahtangga.

Kesian.
Wah, sunyi nya hari ini .... bos pegi meeting. Supervisor pun pegi meeting. GM cuti. Aii.... Tinggal aku dengan orang department lain.

Semalam genin dan chuunin dah mula training mereka.Bukan senang nak keluar rumah untuk training, especially masa cuti ni.

Ehe ... takla sunyi sangat. Ada gak kerani dan staff lain yang layan. Hmm, hari ni nak baca pasal reliability lagi la...

Wednesday, December 22, 2004

Ehem ehem .... bila mengenangkan apa yang diberi olehNya, rupanya sangat besar dan sangat berharga. Terima kasih atas nikmat yang Kau beri kepadaku.....

Jadikan aku dan keluargaku dari kalangan hambaMu yg bersyukur....
Ehe... this morning I felt more refreshed. Alhamdulillah. It is good to feel relaxed even hardships and turbulance is around the corner. We could not control what is happening, but we might be able to control on how we react on the things that is happening (as long He allows it).
Semalam ada kawan yang balik dari sini ke sebelah timur. Kesian dia. Harapnya dia sampai dengan selamat.
My x chuunin seems to be making lots of effort to understand his subordinate. I am impressed. Wow, it seems that the village of the wind is changing now. It is IMPROVING!

I thought only village of myst is the only one changing. It's like what hokage said to us over there. The change is on its way. Maybe the whole alliance is changing.

Ehe, it will be good for nurturing future genins. We need lots of ninjas for our future. Our enemies are strong. Their level are more than medium.

Oraaaa! Lets go!

man ... very long time have not watched the show :)
There are people who sacrificed themselves for islam. If you meet them, wow .... they are unbelievable. They are like us, look like us but different from inside.

Tuesday, December 21, 2004

The bigger the hardship ... the bigger the replacement! Remember that! .... and put a smile on it!

I know, you are envious knowing soo many people getting so many good things in their life! Well, let it be! Let it BE! Yours are on its way! He is not cruel! He is not toying with you! He is the one that knows the best to His servant! Man, I would be smiling to think that this hardship eliminating the sins that has been done before!

Ehe, it is a good thing to hear right? Smile ....
Kamal san ...

Well, the entry was lost ... Ehe, maybe it was not meant to be written here.

But ... please preservere .... just a bit more .... good things are on its way!

Kamal-san,
Second Semester 2003.
Hmm. ... banyak gak keje ni.
Apa yang paling best hari ini?
Hmmm, orang lain dah turun lunch. Aku masih di atas, membaca beberapa artikel teknikal.

Semalam baca buku sket. Pastu mengaji sket. Pastu terlelap.

Hari ni mengkatalog dokumen yang dikumpul masa pergi ke Terengganu hari tu.

Dah nak Zuhur dah. Turun solat dulu kot.

Malam ni jumpa kawan lagi.Rindu kepada masa itu, menaiki bas dari bus loop ke Huntingdale station dan menaiki MET train dari Huntingdale ke Melbourne Central.
Kekadang, bila kubaca kembali ikomik, hatiku begitu sayu, begitu tersentuh ....

... sememangnya segala yang hebat itu adalah dari Dia!

... Aku ingin menemui diriku pada masa itu. Aku ingin menemuinya sekali lagi. Aku ingin mendapatkan nasihat darinya. Tapi, aku tak akan menemuinya kerana dia adalah seseorang yang telah wujud pada masa lalu.

Kamal san, bagaimana aku boleh bertemu denganmu semula?

Monday, December 20, 2004

The heart hurts for three months now. I am not giving up. The rain will stop. Someday it will stop. I must be more patient.

But, it is very painful just to maintain yourself.
Should we keep him?

I am not sure. He is weak now.He even could not face the tribulations alone.

But he was strong!He has the potential.

Potential?We have many others to take care of.And they are much better than him.

We just wait and see.We might still can make use of him.

It does not look right.I think there is a better way.

Better way?Like I said,it seems that he is getting weaker and weaker.He will end up like others.

No.

Well,if you really wanted to save him,do it!

....

Let wait and see.If he fails,we will lost one of our so-called poetentials.Well,we have more others to replace him.
Half of me is lost.

Saturday, December 18, 2004

Today one of my juniors married. Sorry, I could not come. Gomen ne.

Friday, December 17, 2004

Dalam syarikat ini, bersedialah untuk berjauhan dari anak dan isteri ....

Itu yang aku lihat pada supervisor dan SM aku (dan juga beberapa orang lain yang join projek ni). Memang kesian. Mereka dah lebih dua minggu tak balik rumah. Semalam baru dapat balik. Memang kesian.
Betul kata Rasul : "Jangan tengok orang yang dapat lebih dari kamu, tapi pandang orang yang lebih rendah/kurang bernasib baik dari kamu" (atau seumpama kata tersebut, sila betulkan kalau silap).

Setiap kali kita tahu orang mendapat benda lagi baik, akan ada rasa tak puas hati. Kekadang hati begitu sakit ... kekadang hati terluka.

Sebab itulah, pandanglah kepada yang nasibnya lebih teruk dari kita. Dengan itu, kita menghargai dan mensyukuri apa yang telah diberikan olehNya.

Manusia berkefahaman mengubah dirinya.

Namun, tanpa hidayah, kefahaman yang ada akan tinggal kefahaman.

Oleh itu, selalulah doa ... supaya masih diberi hidayah sehingga akhir hayat.....


Beberapa hari yang lalu begitu banyak benda yang berlaku.

Sabtu lepas junior aku kahwin (actually hari jumaat malam tu dah akad nikah). Sorang lagi dah bina rumah.
Ahad lepas aku pegi gathering raya student australia. Actually gathering student dan x-student. Ramai gak yang datang. Dapatlah berjumpa dengan al-emann dan aish dan juga junior yang baru jek kahwin. Wah, baru kenduri semalam, hari ini sudah pergi program. Ehe, idea untuk komik ni :)

Ahad malam, aku naik bas ke Kertih, sebab pagi esoknya aku kena ikut senior manager aku untuk projek yang dia sedang buat kat sana. Aku terlajak ke dungun malam tu. Patut berhenti kat Awana jek.
Isnin pagi, aku dapati kereta dan teksi tak boleh pergi ke kertih sebab air sudah naik kat air hitam dan kg nyior.

Aku rasa cam hopeless jek. Camne nak pegi kertih ni? Aku tawakkal jek. Aku nampak bas harian (HIMDA) lalu depan dungun (kat kawasan hospital). So aku naik je la bas harian tu. Wah, pertama kali aku naik bas lalu atas air paras lutut. Masa tu ingat lagi, ada kancil daring gila, dia ikut belakang bas, tapi akhirnya tersangkut juga di tengah jalan. Kesian.

Isnin sampai semalam(Khamis), aku ikut SM dan geng buat projek ni. Interview orang2 kat sana untuk cari maklumat utk projek ni. Setiap malam pula, meeting sampai kol 12 malam. Tak ada masa nak jalan2 kat sekitar Awana yang cantik tu. Lama aku tak mandi air laut. Mungkin lain kali kot.

Petang semalam naik kereta dengan SM dan supervisor. Dari Kertih ke KL. Rasa cam pergi trip kat aussie lak.

Hari ni keje kat KL semula. Gila penat. Bos aku pun penat. Tengah hari ni dia off nampaknya. Orang lain cuti ari ni.

Tuesday, December 07, 2004

Satu lagi formula ditemui. Formula untuk masih selamat di jalan ini : DOA. Ya, berdoa.

Aku amat bersyukur, di saat emosi dan jiwa ini di bawah tekanan dan kekecewaan, sebahagian kecil dari diriku terus menerus berdoa, supaya diselamatkan dari keadaan. Ia memakan sedikit masa, kerana barangkali Dia ingin menguatkan bahagian jiwa yang masih lembut.

Semoga aku masih dijaga sehingga ke akhir hayat ini.
Tadi terjumpa dengan bos (bakal) tempat kerja baru aku. Teringat aku masa mula terjumpa dengan dia pada suatu petang, selepas balik dari solat Jumaat. Masa tu aku ingat lagi, dia begitu excited bila tau aku seorang graduan elektrik. Selalunya jarang seorang general manager untuk jadi berminat pada seorang staff yang masih lagi picisan.

Selepas itu, rupanya ... menjadi cerita ... yang mana aku akhirnya akan ke suatu tempat baru yang aku sendiri tidak sangka...

"Kamal .. I am very glad you are coming. Just take your time"

Hmmm, ni suatu petanda baik kah? Aku berserah sahaja kepadaNya, sebab Dia lebih mengetahui apa yang lebih baik untuk hambaNya ini.

Monday, December 06, 2004

Hmmm ... kesusahan itu disertai dengan kesenangan. Itu janji Dia. Yakinlah dengan janjiNya, kerana Dia tak akan memungkiri janjiNya!
Sejak aku di foundation sehingga sekarang, aku dapati manusia di negara ini kebanyakannya tidak jaga solatnya, terutamanya solat subuh. Semasa di bangku sekolah aku sangka tak ramai atau tak ada sangat orang yang tak jaga solat. Rupanya realitinya berlainan sekali. Terutamanya bila negara ini mengiklankan iklan islam versi maju (tapi guna service pack barat).

Setiap kali aku menyewa, atau tinggal di luar, aku dapati akan ada orang yang lewat atau tinggal solat subuh. Ada orang yang lewat atau tinggal solat maghrib. Mereka begitu selesa dan amat relaks dengan perbuatan itu. Adakah mereka boleh menjawab bila bertemu dengan tuhan nanti?

Kasihan.

Nampaknya kegemilangan islam yang diidamkan sangat jauh masanya.
Bingkisan surat dari seorang rakan.....

"Kau yang pernah kukenali dulu adalah seorang yang tabah dan cekal. Yakin dan kuat pegangan. Berkebolehan dan berkemampuan. Tenang dan sabar. Menjadikan kau seorang yang sangat istimewa dan menjadi inspirasi buat ramai adik-adikmu. Lantas kau dapat menangani masalah dan rintangan dengan baik. Bukan setakat itu, kau turut membantu insan-insan lain menyelesaikan masalah dan kesusahan mereka. Dan aku mengharapkan kau masih lagi seperti yang kukenali dulu. Matang dan tenang menghadapi kesulitan. Melihat rintangan bukan sebagai risiko, tetapi sebagai peluang. Mentafsir keseorangan bukan sebagai terpinggir, tetapi sebagai berdikari. Menterjemah peristiwa-peristiwa yang kau hadapi dengan warna-warna yang ceria dan menggembirakan."

..... ehe, saya masih di sini. Kuatkan semangat!

Sunday, December 05, 2004

Don't you feel sad when one of your known comrade gone? I mean ... we lost contact from him, where we don't know what happened to him and was he still with this path? or he has joined the path that simple people took ... to sleep again after waking up.

I was there almost becoming that ... I felt that no one care if we gone and become one of people that sleeps.

Alhamdulillah, I was rescued. Thank you Allah for saving me.
Hari ini aku ke bandar besar bersama adik dan sepupu. Teman aku pun datang bersama adiknya. Kami beli barang yang penting. Ehe, lepas tu pergi ke kedai buku. Lepas beberapa ketika teman aku balik bersama adiknya.

Aku dan adik serta sepupu jalan lagi. Ni first time sepupu aku jalan kat bandar besar ni. So, kasi peluang kat dia jalan-jalan. Lepas tu balik ke rumah naik bas. Esok ada kenduri.

Friday, December 03, 2004

My supervisor (the one I always talked about) is also have the same feeling. He has experienced much worst from what I have. Well, it seems that there are lots of people unsatisfied, badly treated and pressurised by the lovely group.

If they did not notice this situation (or ignoring it), sooner or later it will cripple. Cripple? Hehe ... it seems impossible, but ... anything can happen tomorrow, right?
Even the future seems to be bleak, uncertain ... just do the best at present, and don't give up. Well, in japanese drama/anime, these kind of situation always happen.

Just don'r give up!

Thursday, December 02, 2004

Semalam dan sebelum semalam, aku bertemu dua keping lagi serpihan diriku. Sedikit demi sedikit aku rasa tenang kembali. Sebelum semalam aku berjalan menziarahi seorang rakan. Aku pergi bersama tiga orang kawan. Kami menaiki kereta menuju ke sana. Aku berpeluh-peluh berlari dari stesen kereta api menuju ke kereta mereka, ketika mereka mengambilku. Perjalanan dalam kereta seperti perjalanan yang pernah dirasakan sebelum ini. Teringat ketika aku bersama kawan di Princes Highway. Suasana malam disinari lampu jalan.

Semalam pula seorang genin/junior ditelefon olehku. Aku mendengar cerita darinya ... masalah yang diluahkan olehnya. Terasa sama suatu ketika dahulu, ketika dia bercerita di saat itu.

Segala puji bagiNya. Dia masih menunjukkan jalan.

Kasihan bagi mereka yang sudah tersesat, setelah diberi petunjuk di sepanjang jalan!
Previous years, if you work in any Electric Power company, and you are an electrical engineer ... then you will be the first class citizen in the company, followed by mechanical and civil. The lowest class? Guess what.... its the process/chemical engineers!

Well, it is opposite in the place I am now. We are the lowest here ...

...but what the heck! Lowest class? First class? Allah will not ask that when you see Him in the afterlife!
Previous years, if you work in any Electric Power company, and you are an electrical engineer ... then you will be the first class citizen in the company, followed by mechanical and civil. The lowest class? Guess what.... its the process/chemical engineers!

Well, it is opposite in the place I am now. We are the lowest here ...

...but what the heck! Lowest class? First class? Allah will not ask that when you see Him in the afterlife!