Saturday, October 20, 2012

Pengisian yang hebat..

Hari ini aku bersama ahli bulatan semangat mendengar pengisian untuk tahap3 oleh HE dan ditranslate oleh Us M.

Us MATA kata pengisian ini bakal dibuat berkala.. setiap minggu kedua.
..osem!


Friday, October 19, 2012

Komunikasi...

Terbaca dalam sebuah buku "Personal MBA" ..."makin besar organisasi ... makin banyak masa akan dihabiskan untuk berkomunikasi ... berbanding fokus untuk tingkatkan produktiviti.."

Rasa macam applicable untuk syarikat dan juga gerakan dakwah pabila ia sudah jadi besar...

Sembang

Teringat sembang dengan teman semalam. Masa itu aku sibuk menyiapkan presentation pack untuk pagi tadi. Aku di labuan. Dia di Milan.

Lama tak sembang sebegini... membincang perihal suka duka Dakwah dan Tarbiah. Yang ada hanya AE yang sudi meluang masa di Durbar sambil makan roti canai garing...

Sayang.. kalaulah UHO pun boleh sembang dengan ruh yang sama... mungkin hati akan lebih bersemangat bila bersama di hari Selasa.. dan lebih banyak boleh kongsi cerita..

Wednesday, October 17, 2012

Pengerang

Hari ni project team membuat lawatan ke Pengerang.

Agak sedih bila melihat kampung serta bangunan yang akan diratakan.

Mungkin ini lumrah projek2 besar...


Thursday, October 11, 2012

Jika kita nak buat terlalu banyak perkara pada satu masa .. kita akan hilang fokus .. dan menyangka sudah banyak buat kerja .. tetapi sebenarnya tidak berbuat apa ..

Wednesday, October 10, 2012

Semangat..

Jika kita membaca bahan yang bersemangat... maka kita akan terkesan dengan semangat yang disampaikan oleh penulis

Tuesday, October 09, 2012

Tazkirah...

Tazkirah UAffi : "Kalau kita layan.. Sampai bila2 tak akan tercapai..."

Maksudnya .. jika layan alasan.. maka sampai bila kita akan buat ..!

Friday, October 05, 2012

Apabila dia meletak jawatan...

Apabila  seorang teman rapat yang telah begitu banyak berkorban berkelana serata dunia meletakkan 'jawatan' yang dia pegang selama ini sebagai pekerja sepenuh masa di dalam dakwah... apa perasaan anda?

Ia bukan berlaku secara suka-suka, tetapi setelah dihentam, diherdik, dikutuk, difitnah berkali-kali ... disebabkan kerana dia bersungguh-sungguh bekerja dan berkorban di jalan ini!!!

Kepada Allah kita berserah...

Lakeside...

Semalam aku bersama ahli sebulatan berusrah di tepi tasik taylors lakeside. Suasana begitu tenang, serta suasana yang seperti di seberang laut.

Sungguh best... sambil membaca syrah kahfi serta mendengar tazkirah, dibuai angin sepoi-sepoi bahasa.

Kepenatan memandu dari gebeng tidak begitu terasa....

Monday, October 01, 2012

Kalau kita dimotivasikan untuk mencari sorga... pasti hati kita berjobar-kobar untuk beramal kerana Nya!!

Syukur

Tadi dapat email dari seorang kawan, memohon agar dicarikan lubang kerja di kuala lumpur buat temannya yang masih terpenjara di bintlu.

Tatkala membacanya... terungat aku akan keadaan yang pernah dilalui suatu ketika dahulu.

Segala puji bagi Engkau ya Allah, atas nikmatMu yang amat besar ini!