Monday, March 21, 2005

Ramai orang yang sangat hebat di dunia ini. Ada yang amat berbakat dalam pidato. Ada yang amat berbakat dalam sukan. Ada yang berbakat dalam membina network sesama manusia. Ada yang boleh mempengaruhi orang.

Namun, aku juga yang dipilih untuk melakukan kerja ini. Apakah kelebihan aku sehinggakan aku dipilih? Kerja ini amat berat. Kalau diikutkan, aku bekerja amat perlahan, aku tak pandai berpidato dan juga berhujah seperti orang lain yang hebat. Aku juga yang dipilih. Aku yang selalu gagal melaksanakan misi, masih juga dipilih untuk kerja ini.

Apakah istimewanya aku? Aku tidak tahu. Namun, aku cuba semampu yang boleh. Walaupun orang lain hebat, aku akan buat apa yang aku boleh buat. Aku tahu, ada orang yang kecewa kerana aku macam tak buat apa-apa. Ada juga yang kecewa kerana aku ini seorang yang lemah. Tapi aku buat semua ini bukan kerana memenuhi harapan orang. Aku buat supaya Dia suka dan selesa dengan aku. Dia mengetahui kelemahan dan kekuatan aku. Walaupun orang itu dan orang lain kecewa dengan aku, tak mengapa.

Selagi aku masih dipilih membuat kerja ini, dan selagi aku masih lagi di bawah hidayahNya, aku akan teruskan membuat kerja ini. Aku amat berterima kasih kepadaNya walaupun aku sedang menahan sakit diuji olehNya. Bila terkenang apa yang Dia beri kepadaku di masa lalu, aku amat berterima kasih kepadaNya.

Berilah hidayah kepada kami. Istiqamahkan kami. Amiin.
Among the most precious things in my life is my mum's smile. I always felt very happy when I see her smile. She had given so many things to me. Being sent far away made her sad. She did not show it. As the only son, the feeling can be felt by my heart. I might be childish but this is one of things that I would do anything for it.

It is hurting to know that they whom I am working for is doing uneasy things to her. It looked good in the eyes of them and for some important people. But they just do not understand. They just do not want to understand. My mum is not in a well condition. They just made her to live very far from her home. They are hurting her feelings. Many people knew about it. Maybe they knew about it. But it just ignore her. It just ignore her good deeds to them. I am really disappointed to them.

She worked for them. This what they are back giving her.

This is what they are giving back to me....

Sunday, March 13, 2005

Hwaah! Baru balik dari camping. Ehe,macam gi grampians je. Cuma kali ni kat S National Park. Best. Semalam bowling guna buah kelapa. Malam BBQ pula, walaupun hujan lebat.

Kami menyewa satu chalet, utk sisters. Brothers sepatutnya tidur kat khemah, tapi sebab hujan lebat, semua melainkan dua orang dari kami tidur kat atas beranda chalet. Khemah habis basah sebab air kat kawasan campsite naik sket.

Dapat aku lihat matahari terbenam dan matahari naik sekali lagi. Begitu indah, subhanallah. Campsite sebelah pantai. Cantik. Sangat cantik. Salah satu destinasi honeymoon juga.

Pagi tadi berperang kat tepi pantai. Team aku kalah. Mengapa setiap team yang aku join kalah jek? Dahla tadi semua mati masa attack. Aku ingat nak tolong forward team, tapi belum sempat aku sampai, aku kena tembak. Tapi apa2 pun seronok betul.

Lepas tu main sukaneka dan juga kotak beracun. Macam-macam adengan lucu. Namun ia menyegarkan persaudaraan di kalangan yang datang. Hmm, harapnya niat dapat dijaga sepanjang program tu. Niat untuk mendapat keredhaan Allah. Amiin.

Friday, March 11, 2005

I was really down today. It was very stressful, but Allah made me able to sabar. He also made me remember Him at that time. I was really angry. I was trying to hold myself. I was trying to control myself. I was then searching myself, who is lost at that moment. The anger lead to hate. The hate lead to revenge.

Alhamdulillah. He made me calm again. Who have faith to Allah and who are tawakkal to Him will not be spared. He listens to our prayers.

All was well. I am praying so that the present better than the past. Amiin.

Tuesday, March 08, 2005

Dekat dua minggu tak menulis. Lama juga ya. Macam-macam berlaku selama itu.

Sabtu dan ahad baru ni aku hadiri kursus perkahwinan anjuran UPM kat sini. ADa sijil dari Jabatan Agama Islam Sarawak lagi. Best kursus ni. Penceramah begitu pandai kupas tajuk2 berkaitan perkahwinan ... dari hukum hakam sampai kepada kesihatan. Pandai lawak jenaka pula tu! Banyak ilmu baru dipelajari. Rupanya perkahwinan ni satu benda yang amat berat. Itulah harga yang dibayar untuk merealisasikan satu ikatan.

Pastu aku mula survey kereta. Ya, aku tak sangka juga. Rasa kena beli kereta juga kat sini. Kalau tak, jadi statik la aku kat rumah. Sini ramai orang kena jumpa, dan amat banyak potensi juga. Aku tak tau la, kereta sini mahal betul, sangat mahal. Kemungkinan besar kereta yang aku beli buat pertama kali ialah kancil. Itu yang paling murah yang aku boleh beli. Stabilkan financial aku. Amiin.

Ni tak lama lagi ada piknik dan camping pula. Kena organis program dan game untuk aktiviti ni. Dah lama tak jadi organiser camni. Dah setahun dah. Penglibatan macam zaman student dulu.

Kerja akan jadi semakin berat. Maklumlah, jurutera kat sini diperah teruk berbanding jurutera kat semenanjung. Tapi harganya ialah pengalaman yang banyak dan menarik.

Kat sini manusia tertekan, dan juga gembira. Ia bergantung kepada bagaimana manusia itu menghadapi kehidupannya.

Thursday, March 03, 2005

Tadi tengok trailer satu cerita 3D. Ia dibuat berdasarkan game yang pernah dimainkan suatu ketika dulu. Waaaa! Cantiknya! Tak sangka Cloud Strife begitu hensem dan Tifa begitu comel!
Salam sejahtera buat semua.

Hari ini dan semalam aku menghadiri kelas latihan. Mengajar berkenaan fungsi-fungsi kilang ini. Sebelum ini belum pernah dibuat macam ini. Sememangnya inilah pertama kali. Betul2 masa aku sampai. Walhal, seorang kawan sama orientation tak pula merasa benda ni lapan bulan yang lalu. Jeles juga dia.

Barangkali ada sesuatu di hadapan yang belum ku ketahui.